IMKB'de tehlike çanları çalmaya başladı!!!

  • GİRİŞ08.06.2009 10:57
  • GÜNCELLEME08.06.2009 10:57

Geçen hafta, yatırımcıların risk algılamasında ABD tarım dışı istihdam rakamlarının açıklanmasından sonra ciddi gelişmeler gözlendi. Uzmanlar, resesyonda sona gelindiğini konuşmaya başladılar. Global hisse senetleri yılın rekor seviyelerine yükselirken, petrol varil başı 70 seviyelerini gördü.

Dünyanın geneline bakıldığında finans piyasalarında ciddi gelişmeler olduğu görülüyor. Hatta piyasalardaki iyi gidişat makro ekonomik toparlanmaya psikolojik destek veriyor. İşsizlik rakamlarındaki sert yükseliş hızını kaybetti. Bütün bunlar olumlu gelişmeler.

Fakat ABD’deki işsizlik rakamı yüzde 8.9’dan 1983 yılından sonraki en yüksek seviyesi olan yüzde 9.4’ü gördü. Yükselen işsizliğe ek olarak azalan maaş artışı, kişisel gelirlerdeki gerileme ve sonuç olarak düşen tüketici harcamaları ekonomi üzerine kabus gibi çökmekte. Üretim ve hizmet sektörlerinde, inşaat harcamalarında ve ev satışlarında düzelmeler görülse de, bütün bunların makro ekonomiyi ayağa kaldıracak büyüklükte olmadığı farkediliyor.

Geçen hafta sermaye piyasaları pozitif bir hafta geçirdi. S&P 500 (ABD) endeksi yüzde 2.8, FTSE Eurofirst 300 (Avrupa) endeksi yüzde 1.2 ve Nikkei (Japonya) yüzde 2.5 yükselerek haftayı kapattı. Haftalardır yükselen IMKB – 100 endeksi ise geçen hafta yüzde 2,95 değer kaybetti. IMKB’nin değer kaybının sınırlı kalmasında global piyasaların olumlu seyri etken oldu.

Mayıs ayında yüzde 12 yükselen IMKB – 100 endeksinin, haziran ayında global piyasalardaki olumlu gidişata rağmen satıcılı başlaması tehlike çanlarının çalmaya başladığının en büyük göstergesi. Özellikle bankalara gelen satışlar tedirginliğimizi arttırıyor. Uzun zamandır gözükmeyen küçük yatırımcının son sürat ralliye dahil olması, seans salonlarının dolulukta tavan yapmaları satış zamanının geldiğinin en büyük göstergesi.

Biz satışın Mayıs ayında başlayacağını tahmin ediyorduk. Fakat dirençli seyir sonrasında tahminlerimizi revize ederek, Haziran ayında sert satışların olabileceğini belirtmiştik. Şimdi ise net olarak görebiliyoruz ki, Haziran ayında ciddi satışlar başlayacaktır. Bu bahar havasının devam edebileceğini tahmin etmiyoruz. Bütün göstergeler VOB’da kısa pozisyon açma zamanının geldiğini gösteriyor. Yatırımcıları uyarıyoruz: 

-Böyle bir ortamda geceye yüklü miktarda hisse ile girilmez!

VOB’da ise aşağı yönü esas alarak işlem yapmak gerekir. Fakat piyasaların dinamik yapısının olduğunun unutulmaması gerekir ve beklentilermizin akside az ihtimal olsa da gerçekleşebilir!
 
Herhangi bir sorunuz olursa bizimle telefonla veya e-mail yoluyla bağlantı kurabilirsiniz.

M. Ersagun Şimşek / Haber 7
esimsek@terabrokers.com
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc

Yorumlar2

  • Onur Çetin 14 yıl önce Şikayet Et
    yön arayışı. ersagun bey;gene mi yanılıyorsunuz,yada bütün bu gelişmeler bir illüzyondan mı ibaret!
    Cevapla
  • oğuz koçyiğit 14 yıl önce Şikayet Et
    Düzeltme tamamlanmadı. Sayın yazarımız, olacakları değil de sanki kalbinden geçenleri tahmin olarak yazmış gibi. Bence İMKB de ve DJ da düzeltme henüz tamamlanmadı. Yani yükseliş bir müddet daha devam edecek. Düzeltmenin tamamlanmasını mütakip hızlı bir çöküş başlayacaktır.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat