IMKB ve Dünya endeksleri yön arayışında!!!

  • GİRİŞ25.06.2009 09:21
  • GÜNCELLEME25.06.2009 09:21

Yatırımcılarda global ekonomik durum ile ilgili gelişmelerin hayal kırıklığı oluşturuyor olması, finans piyasalarının yönsüz hareketinde etkili oluyor. Pazartesi günü son iki ayın en sert düşüşünü gören S&P 500 endeksi 50 günlük ve 200 günlük ortalamalarının altında işlem görmüştü. S&P 500 endeksindeki tehlikeyi gösteren VIX endeksi yeniden 30 seviyelerinin üzerine tırmanmıştı.

Özellikle son rallide ciddi karlar yapan yatırımcıların karlarını realize etmek ve biraz riskten uzak durmak istemeleri Yen, ABD doları ve devlet tahvillerinin değer kazanmasında etkili oluyor. 2008 yılına nazaran çok güçlü seyreden ve değer kazanan piyasalar yatırımcıların endişelerinin tam olarak dinmesini sağlayamadı.

Endişeli bekleyiş Salı günü FED’in iki günlük toplantısının başlaması ile birlikte tavan yaptı. Yatırımcılar, merkez bankasının toplantı sonrasında büyüme ile ilgili yapacağı açıklamalara kilitlenmiş durumda. Bütün gergin bekleyişe rağmen ABD ev satış rakamlarının Mayıs ayında yüzde 2.4 artması genel ekonomik görünüm ile ilgili iyimserleri arttıran gelişmelerde biri.

Mart ayının başında gördüğü dip seviye olan 675 puandan ciddi yükseliş göstererek 950 puan seviyelerini gören S&P 500 endeksi, Haziran ayının ikinci haftasında yaşanan düşüşlerle birlikte 900 puan seviyesinin altına kadar geriledi.  IMKB – 100 endeksi ise dip seviyelerini 2008 yılı Kasım ayı sonlarında görmüştü. Global piyasaların ralliye başladığı Mart ayı başında 22.500 seviyelerinde olan IMKB – 100 endeksi 36.000 puan seviyelerine kadar yükseldi.

IMKB, son haftalarda global piyasalardan farklı olarak dirençli yapısını devam ettirmekte. Özellikle 20 Mayıs tarihinden bugüne dar bir bant içerisinde hareket etmesi yatırımcıların tedirginliğini arttırmakta. Genel konu yönün aşağı doğru kırılacağı yönünde. Zaten IMKB – 30 endeksindeki değer kaybı IMKB – 100 endeksine nazaran daha fazla.

Yatay seyrin devam edeceğini ve IMKB’nin yön arama çabalarının belirli bir süre daha etkinliğini sürdüreceği tahmin etmekteyiz. Klasik yaz dönemlerine ait durgunluğa ralli sonrası tedirginliğin eklenmesi, IMKB’de sakin günlerin geçeceğinin en belirgin göstergesi durumda.

Yatırımcıların sağdan soldan duydukları ile olağan dışı hareket eden tahtalara girmemelerinin sağlıklı olacağını düşünmekteyiz. Özellikle belirli bir bant içerisinde hareket eden hisse senetlerinde kar yaptığını zanneden yatırımcılar, kırılma anlarında ciddi zarara uğrayabilirler. Bu tür durumlarda ucuz kalmış sağlam temelli kağıtları alıp beklemek en akıllı hareket olacaktır.

Vadeli IMKB – 30 sözleşmelerinde yön aşağı yönlüdür. Fakat yatay seyir çok ciddi marjlar bırakmayacaktır. Özellikle global piyasalarda çok beklenmedik gelişmeler olmadığı takdirde IMKB – 30 endeksi en fazla yüze 10 gerileyebilir.

Herhangi bir sorunuz olursa bizimle telefonla veya e-mail yoluyla bağlantı kurabilirsiniz.

M. Ersagun Şimşek / Haber 7
esimsek@terabrokers.com
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat