IMKB'de orta vadede olumlu hava devam edecek

  • GİRİŞ24.07.2009 23:39
  • GÜNCELLEME24.07.2009 23:39

ABD’de orta ve küçük ölçekli şirketlere finansman sağlayan CIT adlı finans şirketinin iflastan kurtulacağının konuşulmaya başlanması,  yatırımcılara cesaret getiren ekonomik verilerin gelmeye devam etmesi ve açıklanacak şirket karlılıkları ile ilgili iyimser havanın güçlenmesi sonrasında global sermaye piyasalarının yeni rekor seviyelere ulaşmasında etkili oldu.  

Golman Sachs adlı yatırım bankasının S&P 500 endeksinin yıl sonu hedef tahmini yükseltmesi piyasalarda bir coşku yaşanmasında etkili oldu. S&P 500 endeksi ayı piyasasının dip noktası olan 667 puandan yüzde 27’lik yükselişle 850 puana ulaşmıştı.

Daha sonra uzunca bir süre %10’luk bir bant içerisinde 850 puan ile 940 puan arasında hareket etti. Goldman Sachs, yılın ikinci yarısında aralıksız bir ralli beklediğini ve yıl sonu hedefinin 1060 puan olduğunu açıkladı. 

Piyasada uzmanların bir kısmı Goldman Sachs’ın görüşüne katılmıyor. Bu hareketin klasik bir ayı piyasası rallisi olduğunu düşünüyorlar. Yatırımcıların üzerindeki tedirginlikte devam ediyor. 2008 yılından sonra yeniş bir satış dalgasının gelebileceği yönünde tedirginlikleri hızlı satış hareketlerinden sonra farkediliyor. 

Büyüme rakamları, sanayi üretimi, şirket karlılıkları gibi temel ekonomik göstergelerde kalıcı düzelmeler olmadan ayı piyasasının son bulduğunu konuşmak imkansız. Aynı zamanda geçen hafta global piyasaların yaşadığı güçlü ralliden sonra boğaların temelli olarak gelmediğini söylemekte çok zor. 

S&P 500 şirketlerinin 2. çeyrek karları 8 Temmuz tarihinden beri açıklanıyor ve Bloomberg verilerine göre tahminlerin yüzde 15 üzerinde gerçekleşti. Ve yaşanmakta olan ralli şirket karlılıkları böyle beklenti üzerinde geldiği sürece etkinliğini devam ettirecektir. 

Asya’nın sert yükselmesi, FTSE Eurofirst 300 endeksinin dün yüzde 1.2 yükselerek son beş haftanın en yüksek seviyesini görmesi, emtialarda yeniden bir canlanmanın başlaması, bakırın 2009 yılı en yüksek seviyesini görmesi ve kredi spreadlerinin daralmaya başlaması piyasaların olumlu çizgisinin devam edeceğinin en belirgin göstergesi. 

IMKB’de dolayısıyla IMKB’ye bağlı vadeli sözleşmelerde bir süre daha olumlu havanın devam edeceğini düşünüyoruz. Bankalardaki hareketin bir süre daha yukarı yönlü hareket edeceğini ve bu hareketin yavaşlaması ile birlikte üretim yapan sektörlerin özellikle beyaz eşya, otomotiv ve demir çelik gibi hareketleneceğini düşünmekteyiz... 

M Ersagun ŞİMŞEK / Haber 7
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc.
esimsek@terabrokers.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat