Dünyada iyimserlik artarken, IMKB'de risk yükseliyor!

  • GİRİŞ04.08.2009 19:08
  • GÜNCELLEME04.08.2009 19:08

Küresel iş hacmindeki toparlanmalar, memnun edici şirket karlılıkları ve Temmuz ayından kalan iyimser hava piyasaların Ağustos ayına yukarı yönlü girmesini sağladı. Hisse senedi piyasaları riski seven yatırımcıların gözdesi olmaya devam etti.

Hisse senedi fiyatları yılın en yüksek seviyelerini gördü. Emtialar, gelişmekte olan piyasalar ve yüksek risk – yüksek getirili ürünler 2009 yılının tepe noktasını gördü. Yatırımcıların güvenilir liman olarak görülen dolar, yen ve hazine bonolarından uzaklaştığı anlaşıldı.

Yükselen yatırımcı iyimserliği piyasaların ralliye devam etmesini sağlıyor. Bu hafta açıklanacak veriler iyimserliğin yükselerek devam etmesini sağlayabilir. Temmuz ayı ABD, Çin ve Avrupa üretim rakamları sonrasında iş aktivitelerinde çok ciddi bir büyüme görülmemekle birlikte, yavaşlamanın hızının kesildiği görülebiliyor.

Çin’de üretim endeksi beş ay üst üste büyüdü. İngiltere üretim endeksi Temmuz ayında Mart 2008’den sonra ilk kez 50 puan seviyesinin üzerine çıktı. Barclays ve HSBC bankalarının yatırım bankacılığı departmanlarındaki hızlı büyüme piyasalar tarafından olumlu karşılandı.

Yatırımcı algılamasındaki hızlı düzelme çok ciddi şekilde fark edilebiliyor ve bankalar yukarı yönlü hareketin motoru konumunda. Wall Street’te S&P 500 endeksi 1.000 seviyelerinin ilk kez üzerine çıktı. Beklentilerden iyi gelen şirket karlılıkları bu durumun olmasında etkili oldu.

Birçok gelişmekte olan piyasa endeksi ve bazı para birimleri Lehman Brothers’ın batışı öncesinde seviyelere ulaştı. IMKB’nin performansı ise inanılmaz seviyede iyi. Gelişmekte olan piyasalar, anca 2008 Eylül ayı seviyeleri gelmişken, bizde çoğu hisse senedi 2008 yılı Ağustos fiyatlarına çoktan ulaştı. IMKB -100 endeksi de o seviyelerde işlem görüyor.

Bazı bankalar 2008 yılı Şubat ayı rakamlarına kadar yükseldi. Dünyada iyimserlik artarak devam ediyor. Fakat hiç düzeltme görmeden bu seviyelere gelen IMKB’de bir düzelmenin görülmesi çok sağlıklı olacaktır.

M Ersagun ŞİMŞEK / Haber 7
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc.
esimsek@terabrokers.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat