Piyasalarda olumlu seyir devam ediyor!

  • GİRİŞ10.08.2009 11:57
  • GÜNCELLEME10.08.2009 11:57

Ham petrol fiyatlarının bu yılın en yüksek seviyesi olan varil başı 76 dolar seviyelerine ulaşması global ekonominin toparlanma umutlarını sekteye uğrattı.

Lakin hisse senedi piyasalara ve diğer riskli ürünlere olan talebin devam etmesi global ekonomideki normalleşmesinin yatırımcı tarafından değerlendirilmesi sonrasında gerçekleşti. Geçen haftalarda borsaya canlılık veren şirket karlılıkları hikayesi yerini global ekonomideki normalleşme hikayesine bıraktı. 

S&P 500 endeksi 1000 puan seviyelerinin üzerine yeniden çıkarken, ABD kredi spredleri son 14 ayın en düşük seviyesine kadar daraldı. Hazine bonoları değer kaybederken, dolar Kasım ayından sonraki en düşük seviyesini gördü. 

Eğer piyasalar bu performansını devam ettirirse global ekonominin resesyondan toparlanmaya geçişi beklenenden çok daha hızlı olacak. Büyük yatırım bankalarının portföylerindeki hisse senedi ve kredi ürünlerini ağırlığı arttıracaklarını açıklamaları piyasaların toparlanma eğilimini destekleyen en büyük gelişmeler. 

ABD ev piyasasından, istihdam rakamlarından ve üretim rakamlarından gelen iyileşme sinyalleri, global ekonominin önemli bir köşeyi döndüğünün göstergesi. ABD işsizlik oranının yüzde 9.5’ten yüzde 9.4’e düşmesi ve Nisan 2008 tarihinden bugüne ilk düşüşünü göstermesi piyasalar açısından önemli gelişmeler. 

Geçen hafta S&P 500 yüzde 2.3’lük yükselişle 1000 puan seviyelerinin üzerine çıktı. FTSE Eurofirtst 300 endeksi yüzde 2.3 yükselerek dört haftalık yükselişten sonra son dokuz ayın en yüksek seviyesini gördü. Nikkei 225 endeksi yüzde 0.5 değer kazanarak son on ayın tepe noktasını gördü. Bunun yanında gelişmekte olan piyasalar, Çin ve Hindistan borsalarının değer kaybetmesi sonrasında gelişmekte olan piyasalara göre kötü performans gösterdi.

IMKB – 100 endeksi hafta içi son on sekiz ayın en yüksek seviyesine kadar yükseldi. Geçen hafta yüzde dört yükselen IMKB – 100 endeksi 44.767 puandan kapandı. Endeksi gördüğü en yüksek noktanın 58.700 civarı olduğu düşünülürse, tarihi tepe noktaya ulaşmak için yüzde 30’luk yukarı yönlü bir rallinin yeterli olabileceği görülebilir. 

Eğer piyasalar bu şekilde performans göstermeye ve banka karları bu şekilde gelmeye devam ederse IMKB’de tepe nokta 2010 yılı gelmeden görülebilir. Türkiye global piyasalardan ve gelişmekte olan piyasalardan çok iyi gelişme gösterdi. Bütün iyi gidişata rağmen bu şekilde yükselişler sonrasında sert düzelmeler görülebilir. Bu hafta olumlu bir hafta olmasını beklemekle birlikte olası sert satış hareketlerine karşı yatırımcının dikkatli olması lazım... 

Herhangi bir sorunuz olursa bizimle telefonla veya e-mail yoluyla bağlantı kurabilirsiniz.

M Ersagun ŞİMŞEK / Haber 7
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc.
esimsek@terabrokers.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat