IMKB'deki yükseliş nereye kadar devam eder!

  • GİRİŞ24.08.2009 23:27
  • GÜNCELLEME24.08.2009 23:27

Çin hisse senedi piyasalarındaki türbülansa rağmen global ekonominin düzeleceğine dair işaretlerin artmaya başlaması sonrasında geçen hafta ABD ve Avrupa hisse senedi fiyatları 2009 yılının rekor seviyelerini yükseldi. ABD'de talebin yükseldiğinin farkedilmesi sonrasında ABD petrol fiyatlarıda rekor seviyeleri gördü.
 
Yatırımcılardaki risk algılamasının artması dolar'ın euro karşısında son iki haftanın en düşük seviyesini görmesinde etkili oldu. Ekonomik veriler uzmanları şaşırtmaya devam ederken, ekonomik büyümenin birçok ülkede devam edeceği görülebiliyor. Bütün bunların yanında büyümenin 2009 yılının ikinci yarısında bir patlama yaşayabileceği ciddi ciddi konuşuluyor ve bu durum yatırımcının risk algılamasını olumlu etkiliyor.
 
Uzun zamandır takip ettiğimiz ve kredi piyasalarındaki toparlanma için çok önemli olan ABD ev satış rakamalrıda ciddi bir toparlanma eğiliminde. Ev satışları son iki senenin en sert yükselişini gösterirken, Lehman Brothers'ın batışından bugüne görülen en iyi seviyeye yükseldi.
 
Özellikle Bernanke'nin geçen hafta yaptığı açıklamalar çok önemliydi. Global ekonominin resesyondan yavaş yavaş çıkmaya başladığını açıklaması piyasalara dinamizm veren bir başka etkendi. Lakin konuşmasında toplarlanmanın biraz ağır olacağını belirtmesi dahi olumlu havanın kaybolmasını sağlayamadı.
 
Yurtiçi piyasalara baktığımızda durumun çok daha iyi olduğu görülebilmekte. IMKB - 100 endeksi 50.000 puan seviyesine yaklaştı. Fiyatlar 2008 yılı Ocak ayı sonuna kadar yükseldi. 2009 yılı Mart ayı başında başlayan yükseliş soluksuz buralara kadar geldi. Endeks bazında yükseliş yüzde 115'in üzerine çıktı. Bankalar bire üç, dört yaptı.
 
İlk başlarda her sert hareketin ardında satış bekliyor kenara çekiliyorduk. Fakat IMKB soluksuz yükseldi.Bankalar öncülüğündeki yükselişte Türkiye'nin bölgedeki rolünün değişmeside etkili oldu. Bankacılık sisteminin sorunsuz krizi atlatması ve faiz indirimlerinin bankalara ciddi karlar yazdırması IMKB'nin sert yükselişinin ana sebebiydi.
 
Şimdi herkez bu yükselişin nereye kadar devam edeceğini merak ediyor. Öncelikle IMKB'nin kısa sürede belki 2010 yılının ilk çeyreğinde rekor seviyeleri görebileceğini düşünüyoruz. Fakat viddi bir düzelte hareketi gelebilir. Piyasaların bunun için bir sebep bulması çok zor değil. Düzeltme hareketinin %10-15 seviyelerinde olması makul.
 
Eğer piyasalar bu seviyelerde işlem görmeye devam ederse hacim düşecektir. Kısa süreli riskin arttığını düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde sert satış hareketlerine karşı dikkatli olmakta fayda var.

Ersagun ŞİMŞEK / Haber 7

Yorumlar2

  • mehmet ırmak 14 yıl önce Şikayet Et
    Pompa. Kürt açılımını nereye kadar yapabilirseniz oraya kadar yükseliş sürer.Siz açıldıkça para pompalayacaklar.Açılmaya devam.
    Cevapla
  • ESİN YALNIZ 14 yıl önce Şikayet Et
    Keriz Silkeleme Operasyonuna Kadar Sürer. Bu saatten sonraki yükseliş ancak keriz silkeleme operasyonuyla sonlanır
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat