Küçük yatırımcının bu dönemde hırstan uzak durması lazım!

  • GİRİŞ16.10.2009 17:39
  • GÜNCELLEME16.10.2009 17:39

ABD parekende satışlarınında olumlu gelmesi ile birlikte Dow Jones 10.000 puan seviyesinin üzerine çıktı.

Bu psikolojik seviyenin kırılması çok önemliydi. Ekonomi ve hisse senedi piyasalarında yatırımcı güvenin yükselmesi, ABD borsalarının çok ciddi direnç noktalarını kırmasında baş etken olduğunu gözlemledik. Yukarı yönlü hareketinin momentumunun güçlü olmasında Çin ekonomisindeki gelişmelerde etkili oldu.

3. çeyrekte JP Morgan'ın yatırım bankacılığı departmanının çok güçlü bir performans sergilediğinin görülmesi, Intel ve Alman kimya grubu BASF'ın beklentilerin üzerinde kar açıklaması piyasalara ciddi moral verdi. Bu dönemde özel sektör harcamlarının ve talebinin artması çok önemli. Borsaların bu seviyeleri koruyup, daha iyiye götürebilmesi 
için talebin gücünü devam ettirmesi gerekli. Özellikle tatiller sebebiyle alışveriş sezonunun açılacağı düşünülürse, tüketicilerin yeniden harcamaya başlayacağını ümit etmek çok büyük hayalcilik olmaz.

Dow Jones, dün 10.015,86 puandan kapandı. En son 1 yıl 1 hafta önce Dow Jones bu seviyeleri görmüştü. Yani Dow Jones 1 sene önceki seviyelerini yeniden gördü. IMKB - 100 endeksi ise 51.026,08 puandan kapandı. Bu seviye tam 22 ay önceki seviyeler. Dow Jones dip seviyeden %50 yükseliş gösterirken, IMKB - 100 endeksindeki yükseliş %142 
seviyelerinde.

IMKB'de yatırımcı Mart 2009 tarihinden bugüne çok ciddi karlar yazdılar. Özellikle sabit hisse seçip, bekleyen ve pozisyonunu koruyan yatırımcı parasını 4'e, 5'e katladı. IMKB'nin bu sbeklentilerini üzerinde gerçekleşen hareketinin momentumunu korumasında global piyasalar etkili oluyor. Özellikle 3. çeyrek karlarının beklentilerin çok üzerinde gelmesi, Çin'in altın ithalatının tarihin rekor seviyelerine ulaşması, Çin'in para arzının büyüyerek yıllık oranının 
yüzde 29 seviyesine ulaşması IMKB'nin direncini korumasını sağlıyor.

Dünyadaki bu olumlu seyir devam ederse IMKB'de ciddi gerileme beklemek hayalcilik olur. Lakin risk boyutu ciddi seviyelere ulaşmış durumda. Büyüme'de, sanayi üretiminde, iç talepte ciddi canlanmalar görmüyoruz. 
Likidite bolluğu 2010 yılı ilk çeyreğinde IMKB'yi rekor seviyelere taşıyabilir.  Nisan 2010'dan itibaren global piyasalarda kötü günler yaşanırsa sert satış hareketleri gözlemleyebiliriz. Küçük yatırımcının itidalli davranmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

M Ersagun ŞİMŞEK / Haber 7
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc.
esimsek@terabrokers.com

Yorumlar1

  • Hasan Mutlu 14 yıl önce Şikayet Et
    Hangi tatiller?. "Özellikle tatiller sebebiyle alışveriş sezonunun açılacağı düşünülürse,..." Ne tatilinden bahsediyon dostum. Okuyucudan aklindakileri okumasini beklemen fazla dimi? Yazi, Turk okuyucusuna mi hitap ediyor, Avrupa ve Amerika mi? Yoksa ABD'den alinti bir yazinin tercumesini mi okuyoruz burada? Oyle yazarligi ben de yaparim.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat