Kalbimiz bizim çocuklarla… Başarılar Türkiye!

  • GİRİŞ11.06.2024 16:19
  • GÜNCELLEME05.07.2024 16:17

Kıymetli Haber7.com okurları öncelikle bana bu fırsatı sundukları için başta Kanal7 Medya Grubu Başkanı Zekeriya Karaman Beyefendi ve Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli olmak üzere değerli Kanal7 ailesine şükranlarımı sunarım. Sizlere spor ve futbol konularında bilgi birikimlerim, gözlemlerim ışığında ufuk açıcı yazılar yazabilmek en büyük dileğim. 

Spor ve sporun en popüler, değerli branşı olan futbol günümüzde milyarca insanı peşinden koşturan dünyanın en etkili küresel araçlarından biri konumunda. Bugün Messi, Ronaldo, Mpabbe, Usain Bolt, Muhammed Ali, Michael Jordan isimleri Afrika’dan Asya’ya, Amerika’dan Avrupa’ya dünyanın hemen hemen her köşesinde insanların hafızalarındadır. Olimpiyat oyunları, dünya kupaları ve Avrupa şampiyonları yüz binlerce insan tarafından yerinde, milyarlarca insan tarafından da ekranları başında büyük bir ilgiyle takip edilmektedir. Özellikle teknolojinin hızla gelişmesi, internetin ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile bu ilgi katlanarak artmıştır. 

İşte bu büyük organizasyonlardan biri olan Avrupa Futbol Şampiyonasına sayılı günler kala ben de ilk yazımı A Milli Futbol Takımımız’ın turnuva yolculuğu öncesi yazmak istedim. 

Bizim Çocuklar” sloganıyla içselleştirdiğimiz kırmızı beyaz ay-yıldızlı forma için mücadele edecek futbolcularımıza 14 Haziran-14 Temmuz tarihlerinde Almanya’nın ev sahipliği yapacağı turnuvada şimdiden başarılar dileyelim. Millet olarak kenetleneceğimiz, zaferlerle sokaklara döküleceğimiz, gurur duyacağımız bir şampiyona geçirelim inşallah. 

Gelelim İtalyan teknik adam Vincenzo Montella yönetimindeki millilerimizin son durumuna. Yaklaşık 3 ay önce oynadığımız hazırlık maçlarını saymazsak millilerimizin Euro2024 kadrosunun netleşmesiyle birlikte son 4 gün içinde oynadığı İtalya ve Polonya maçları turnuva öncesi en önemli sınavlarımız oldu. Her dünya kupası ve Avrupa şampiyonasına favori olarak çıkan İtalya ile Bologna’da oynadığımız hazırlık maçını 0-0 tamamlamıştık. İtalya gibi bir takıma hazırlık maçı da olsa yenilmemek (üstelik tarihimizde hiç galibiyetimiz yok) iyi bir sonuç olarak gözükse de kadro istikrarsızlığımız, gol yollarındaki eksikliklerimiz ve savunma hatalarımız, maç sonu analizlerimizde dikkati çeken notlar olmuştu. Dün akşam karşılaştığımız Polonya maçına ise daha bir özenle çıkmalıydık. Çünkü bu karşılaşma, Euro 2024 öncesi son sınavımızdı ve iyi bir test maçıydı. 

Varşova’da oynanan karşılaşmaya teknik direktör Vincenzo Montella, İtalya ile oynanan son hazırlık karşılaşmasına göre ilk 11'de 7 değişiklik yaparak çıktı. İtalya maçının başlangıç kadrosunda yer alan Altay Bayındır, Zeki Çelik, Ozan Kabak, Oğuz Aydın, Yusuf Yazıcı, Kenan Yıldız ve Barış Alper Yılmaz'ın yerine Polonya karşısında Mert Günok, Samet Akaydın, Salih Özcan, İrfan Can Kahveci, Orkun Kökcü, Kerem Aktürkoğlu ve Semih Kılıçsoy ilk 11'de sahaya çıktı.

Kaan Ayhan, Mert Müldür, Abdülkerim Bardakcı ve Hakan Çalhanoğlu ise İtalya maçından sonra Polonya karşısında da ilk 11'de şans buldu.

Milli takımın genç oyuncularından Semih Kılıçsoy, A Milli Takım formasıyla ilk kez bir maçta ilk 11'de sahaya çıktı. Montella, İtalya karşılaşmasının ikinci yarısında ilk kez A Milli Takım'da şans verdiği Semih'i Polonya karşısında ilk 11'de sahaya sürdü.

Maçın 12. dakikasında Samet Akaydin'in uzaklaştırmak isterken kafayla ceza sahası ön çizgisine indirdiği top Lewandowski'nin önünde kaldı. Lewandowski'nin pasında topla buluşan Swiderski, kaleciyle karşı karşıya pozisyonda topu filelere gönderdi ve Polonya 1-0 öne geçti. 

21.dakikada Hakan Çalhanoğlu'nun pasında Kerem Aktürkoğlu ceza sahası sağ çaprazından kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda Szczesny’nin Kerem'in şutunu çıkarması, İrfan Can Kahveci, Hakan Çalhanoğlu ve Orkun Kökçü’nün etkili ama çerçeveyi bulmayan şutları ilk yarının özeti oluyordu. 

Maçın ikinci yarısına Barış Alper Yılmaz ve Arda Güler ikilisini alarak başlayan Montella‘nın bu hamlesi milli takımın hücum kalitesini oldukça arttırdı. Neredeyse 25 dakika milli takım Polonya karşısında tek kale oynadı ve çok sayıda pozisyona girdi. 55. dakikada Arda Güler’in ara pasında Barış Alper Yılmaz kaleciyle karşı karşıya kaldı ancak şutunu Szczesny kornere çeldi. 

63. dakikada yine Barış Alper Yılmaz ve Arda Güler verkaçında bu kez Arda Güler’in şutunu yine kaleci çıkarmayı başardı. 

Kontra ataklarla kalemize gelmeye çalışan Polonya‘da Urbanski’nin kaleciyle karşı karşıya pozisyonda çektiği şutta günün başarılı isimlerinden Mert Günok gole izin vermedi. 

Neredeyse yarım saati aşan baskımız nihayet sonuç verdi ve Kenan Yıldız’ın pasında topla buluşan Barış Alper Yılmaz 77. dakikada beraberliği sağlayan golümüzü kaydetti.

Karşılıklı pozisyonların yaşandığı son bölümde ise ne yazık ki 90. dakikada Zalewski’nin golüne engel olamayınca mücadele 2-1 Polonya’nın üstünlüğü ile sonuçlandı. 

Her ne kadar yenilgi ile sahadan ayrılsak da özellikle ikinci yarıdaki oyunumuz ve etkili hücum performansımız Euro 2024 öncesi milli takımımız adına en önemli gösterge oldu. Şurası muhakkak ki Arda Güler ve Barış Alper Yılmaz A Milli Takımımızın ilk 11'deki en önemli hücum silahları olmalı. İrfan Can Kahveci ve Kenan Yıldız, yine formda bir Hakan Çalhanoğlu ile Türkiye, göze hoş gelen ve bol pozisyon bulan bir takım olacaktır. Polonya maçına ilk 11’de başlayan ve milli takım kariyerinde ilk kez bir maça 11’de çıkan Semih Kılıçsoy ise oynadığı futbolla milli takım kadrosunda olmayı ne kadar hak ettiğini göstermiş oldu. 

Ancak gerek İtalya gerekse Polonya maçlarında ortaya çıktı ki en kırılgan yanımız savunma hattımız. Abdülkerim Bardakçı Galatasaray’dan da bildiğimiz savaşçı yapısıyla savunmanın bel kemiğini oluşturacaktır ancak Samet Akaydın ve Polonya maçında ikinci yarıda oyuna giren Merih Demiral performanslarıyla kafalardaki soru işaretlerini arttırdılar. Eğer Montella‘nın Euro 2024'teki ilk maçımız olan Gürcistan karşısında savunmadaki tercihi yine bu iki isimden biri olursa genç, dinamik ve hızlı hücuma çıkan Gürcistan karşısında zorlanırız. 

A Milli futbol Takımımız bugün itibarıyla Almanya’ya geçerek turnuva öncesi son hazırlık kampını burada yapacak ve 18 Haziran’daki Gürcistan maçına hazırlanacak. Kalbimiz ve dualarımız bizim çocuklarla olacak. Başarılar Türkiye…

Ersin Şiyhan Haber7 

*Anadolu Ajansı Spor Haberleri Direktörü

Yorumlar9

  • Spor 1 ay önce Şikayet Et
    Sporun tümü özelliklere futbol her aşamada her türlü firildagin döndüğü art niyetli bir alandır. Üstü kalsin
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Yasin 1 ay önce Şikayet Et
    Keşke örnekler verirken Naim Süleymanoğlu bu da verseydin.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ercan celik 1 ay önce Şikayet Et
    Bu takımdan hic bir şey olma Boyle oynamayla, - savunma sos veriyor - yürümeye futbol oynamaz - he biri varki her şeyi bana bırakın, takım oyunu diye bir şey VAR. İnşallah ben şaşiririm. Saygılarımla, Ercan Çelik
    Cevapla
  • Bilge Adam 1 ay önce Şikayet Et
    Gürcistan maçına bambaşka bir taktikle çıkacak. Hiç kimseye bir fikir vermedi hazırlık maçları. Saçma sapan goller yemezsek gruptan çıkarız inşallah. Birde savaşçı ruh lazım.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Capo 1 ay önce Şikayet Et
    La. Ne dizzz. Siz bu hoca kim ne basarisi var getiren niye getirmis kac para komisyon almis sahi takimin birakin ilk 11 ilk 5. as oyuncusu varmi memlekette teknik ekp yokmuyduda bu kadar aradiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat