Çok acayip hareketler bunlar, Aldanmayalım
- GİRİŞ26.05.2009 15:42
- GÜNCELLEME26.05.2009 15:42
Olumsuz görünüm kısa vade de devam ediyor
Türk Lirası karşısında ABD dolar açıkları kapatılmalı. Dolar hem EURO/ DOLAR hem de Türk lirası karşısında değer kazanabilir. Son Cuma ve Bu hafta yaşanan TL’nin değer kaybı bunu teyit eder nitelikte. Burada tabi en önemli faktörlerden biri Türkiye için IMF görüşmeleri ile ilgili somut gelişmelerin henüz kamuoyuna yansımamış olması, ayrıca Dünya ve Türkiye için Kuzey Kore Nükleer Füze denemesi ABD Dolarını diğer para birimlerine karşı hareketlendirmesi. Kurlar bu sayede biraz oynaklık kazandı be durum devam edebilecek gibi duruyor.
Altın bu hafta biraz hareketlendi, 50 dolar kadar prim yaptı. Ons’u 950 dolar civarlarında seyrediyor. Altında kararsız bir durum var.
Çin gibi dev fazla veren ekonomiler kendilerine bir rezerv araç bulamak için çırpınıyor. ABD hazine kağıtlarına ciddi yatırımlar yapan Çin devleti bu konuda son doların değer kaybı ile de ciddi sıkıntılar yaşıyor. Elinde tuttuğu tahvillerin faiz getirisinin çok düşük olması bir yana dolar bazında olduğu için değerlerinin düşüyor olması ayrı bir sıkıntı kaynağı. Çin sadece bu açıdan da değil ayrıca bu tahvillerin garantisini de istemektedir. Tabi kendince haklı olduğu noktalar var. Ya ABD bu tahvilleri ödemiyorum derse? Bu tam bir felaket olacağı için Çin devleti şu an bunun derdine düşmüş durumda.
ABD hazinesi 26/05/2009 Salı dan itibaren yaklaşık 101 Milyar ABD Dolarlık 5,7 ve 11 yıl vadeli hazine tahvil ihaleleri düzenliyor. Bu ihalelerde piyasa için önemli bir referans olacaktır. Özellikle Çin Hazine çevreleri ile dünya piyasaları buradaki arz talep dengesini yakında takip ediyorlar. Burada özellikle 5 ve 7 Yıllık tahvil ihalelerinde Bid Cover oranı % 2’nin altında gelmemesi gerekiyor. Uzmanlar %2’nin altında gelecek olan bir oranın kötü sinyal olarak algılanmasına sebep olacağı görüşündeler. Buna göre zaten kar realizasyonu olacak mı? Olmayacakmı? tedirginliği yaşayan borsalar bu havada yukarı ivmelenmesini bekleyemeyiz. Çok primli IMKB de bu ortamdan nasibini alabilir.
Geçen hafta Hisse senedi piyasası için belirttiğimiz satıcılı olabilir dikkatli olun çizgisini devam ettiriyoruz.
Bu arada Avrupa ve Almanya borsaları satıcılı olarak girdiği Salı günü (26/05/2009) Alman BDDK’sının açıklamasına dayandırıldı. Buna göre Alman BDDK’sı olarak adlandırılan kurumun yaptığı açıklama “Zehirli Varlıklardan Arındırma Programından yararlanılmaması halinde bankaların elindeki toksik varlıkların patlayacağını” açıklaması piyasaları tedirgin etti. Almanya ve diğer Avrupa borsalarındaki gelişmeler Salı akşamı pariteyi 1,40 lar dan, 1,39 lara geri çekti. Paritedeki bu düzeltme Kısa vadede diğer para birimlerini de etkiledi.
IMF anlaşması ne oldu?
Geçen hafta bu konuda bir gelişme ( Yani anlaşmama) olabileceğini ifade etmiştim. Bu hafta başı itibari ile bu konuda çeşitli açıklamaları ajansların ekranlarında okuyoruz. Görüşme ve sonuçlamaların Sonbahara doğru öteleneceği konuşuluyor. Tabi net olarak IMF anlaşması olmuyor şeklinde bir vurgu beklenmeyebilir. Bu şekil de yumuşak geçişlerle gerek duyulduğunda kullanılacak bir argümanı hükümet kullanacak gibi bir hava var ortada. Bu durumda IMKB ve döviz piyasaları, iç gelişmeler dışında sadece IMF anlaşmasına bağlı kalacak şekilde beklentiye girebilir. Bunun dışında piyasalar tamamen yurt dışındaki gelişmeler angaje olmuş durumda. Türkiye dış kırılmalardan ne kadar olumsuz etkileneceği IMF anlaşmasına bağlı olarak yaşayabilecektir. IMF anlaşması olmadığı bir ortamda yurt dışında yaşanabilecek ciddi bir olumsuz kırılma Türkiye piyasalarını daha agresif bir davranış moduna sokabilir.
Türk Lirası paritesi bu gelişmeler ışığında 1,50 seviyelerini aşağı doğru kısa vadede kırması zor olacaktır. Ancak IMF anlaşması ile o seviyenin altına gelebileceğimiz söylemek lazım. Bu noktadan sonra yurt dışı gelişmeler ve paritelerde ki gelişmeler ışığında ancak TL/ dolar ve TL/ Euro paritesi de kendine bir yol çizecektir. Kısa vadede Dolar- TL de 1,59-1,60 seviyeleri hedef olarak karşımızda duruyor. Ondan sonrası gelişmelere bağlı olacaktır.
Faruk BAKAÇ
farukb@orionfinance.eu
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol