Yaprak kıpırdamıyor, petrolde düşüyor, endeksler güç toplaması lazım!
- GİRİŞ13.07.2009 09:33
- GÜNCELLEME13.07.2009 09:33
Yaprak kıpırdamıyor. Petrolde düşüyor, endeksler güç toplaması lazım.
IMKB de geçen haftalar üstünde durduğum gibi durgun bir hafta geçirdik. Yeni ay yaz tatili ile başladı diyebiliriz. Özellikle yurtdışındaki gelişmelerde satış ağırlıklı bir piyasa oluşturduğu için endekslerde yatayda kalmak durumunda kaldı. Kısa vadede bu durumun değişeceğini beklemiyorum. Tek avantajlı durum Cuma günü Başbakanın İtalya da Hükümetin IMF ile olan diyalogunu açıklaması. Orada yaptığı açıklamada “iş 28 Eylül toplantısına kalmasın, erken sonuçlansın” ifadesi piyasalar için yeni bir iyi haber etkisi yaratabilir. Önümüzdeki günlerde bu beklenti ile endeks olumlu seyredebilir. En azından düşüş trendi yerine fiyatlarını koruyan bir seyir izleyebilir. Zaten ana hisselerde çok fazla değer kayıpları yaşanmadı:
IMKB endeksi 36800 - 36500 destek seviyelerini şimdilik korudu. Önümüzdeki Hafta başı 36500 altına sarkarsa 35800 -35500 seviyeleri önemli olacak. Değerlendirmem 35800-35500 seviyesini aşağı doğru kırarsa değişebilir. Önceki yazımda da belirttiğim gibi o durumda genel bir düşüş hakim olacaktır. Hisse senedi seçerken mevsimsel olarak talep gelebilecek hisselere özen göstermek gerekecek. Bunu dışında genel bir kar realizasyonun da bütün hisseler aynı ölçüde etkilenecektir. Seçici olalım
Faizlerde düşüş eğilimi devam ediyor. Hisse senedi piyasasının zayıf olması bono- tahvil piyasasının çok da olumsuz etkilemiyor. Kısa vade de faizlerde 11,00 seviyeleri kuvvetleniyor. Bonoda da hafta içinde yaşanan alım dalgaları bu durumu teyit etti. Yeni para girişi hisse senedi yerine hazine bonosu ve tahvil gibi enstrümanlara geliyor. Aslında bunu iki yönden değerlendirebiliriz. Hem para girişi devam ediyor, hem de para girişi bono tahvil piyasasını hisse senedi piyasasına tercih ediyor. Yani daha az riskli enstrümanları tercih ediyor.
Döviz piyasası tamamen yurt dışı gelişmelere angaje olmuş durumda. 1,38 Euro/ Dolar paritesi aşağı kırılamadı henüz. 1.40 üstünde de kalamıyor. Bir süre daha dar bir aralıkta kalacak gibi duruyor. Bu Paritedeki gelişmeler aynen TL değerine yansıyor. TL ye özgü özel bir değerleme veya hareket olmuyor. Kısa vadede olmayacak gibi duruyor. Dolar da özellikle 1.57 ve 1.59 direnç var. 1.52 destek var. Geleneksek yaz durgunluğu döviz piyasası üzerinde de etkili. Burada önemli bir husus daha var. Oda IMF anlaşması eğer kısa vaade de gerçekleşirse geleneksel yaz durgunluğuna ilave olarak IMF anlaşmasının getirdiği olumlu havada döviz üzerinden etkili olur. Buda Dolar, Euro gibi yabancı para birimlerinin değer kaybetmesi TL‘ nin değer kazanmasını sağlayabilir.
Yurt dışı endeksleri kar realizasyonunda, Emtia ve petrolde düşüyor.
Yurt dışı kendi dinamiklerinde hareket etmeye devam ediyor. Perşembe günü Amerika Dow Jones Sanayi endeksi 8200 destek seviyesinin altında kapanış yaptı. Cuma günü 8200 üstüne atamazsa bu sefer 8000 - 7800 seviyeleri test edecek beklentisi doğabilir. Bunu yanında Perşembe günü IMF uzmanlarının Dünyada küçülmenin sona erdiğini bundan sonra büyüme trendinin etkili olacağını açıklaması, arkasından beklenen verilerin daha olumlu gelmesi gibi sadece teknik olarak hareket eden piyasaların düşüşünü biraz olsun frenlemiş oldular. Cuma günü GM iflastan korunma için yapacağı iştirak satışlarını tamamladığını açıklaması ve devletten aldığı parayı da vadesinden önce ödeme ihtimalinin olduğunu açıklaması da ayrıca değerlendirmek lazım. Bu tür haberler piyasaların psikolojisini olumluya tekrar çevirebilir. Cuma kapanışta DOW Jones sanayi endeksinin 8150 civarında kapayarak karasız bir görünüm sergiledi. Tabi daha önceki yazılarımda değindiğim gibi finans piyasalarının etkileyen bir çok faktör iç içe. Özellikle petrol fiyatları öncü gösterge olarak kendini hissettiriyor. Cuma Petrol’ün varili 60 dolar altına sarkınca Dow Jones endeksi de bir ara 8060 seviyelerine kadar çekildi. Ama sonra yukarıda ki diğer faktörlerin etkisi ile 8100 üstüne atmayı başardı. Kararsız durum sergiledi. Önümüzdeki günlerde ülkelerin büyüme beklentilerinde yeni bir olumlu gelişme ile enerji, emtia- petrol fiyatlarını yukarıya taşıyacak argümanlar ortaya çıkarda endekslerde bundan olumlu etkilenebilir. Onun dışında durgun bir havada seyredecek piyasalar beklentisi içindeyim.
Genel olarak hisse senedi piyasaları kar realizasyonu yaşanmakta. Durgunluk hali de Ağustos’a kadar devam edecek gibi gözükmekte. Finans piyasalarının durgunluğu reel sektöre de yansımış durumda. Zaten sıkıntı içinde olan reel sektör son finans sektörü durgunluğu ile birlikte daha da artan ciddi durgunluklar ve sıkıntılara sebep olmaktadır. Yaz sonuna kadar da toparlanma sinyali alamıyoruz. Sezonluk işlerinin dışında sanayicilerin, tüccarların işi zor gözüküyor. Bu dönemi, tasarruf dönemi olarak değerlendirip, en azından çok açılmadan, son bahara hazırlık yapmak lazım. Sonbaharın bize ne getireceğini bilemeyiz.
Piyasalarla ilgili özel sorularınızı ve merak ettiğiniz finansla ilgili konuları aşağıda yer alan mail adresime iletebilirsiniz.
Bol kazançlı hafta dileği ile,
Faruk BAKAÇ
farukb@orionfinance.eu
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol