Sonunda IMF anlaşması da oluyor

  • GİRİŞ04.01.2010 17:20
  • GÜNCELLEME04.01.2010 17:20

Öyle ki, kısa vade de orta vade de IMF anlaşması belki bize somut bir şey katmayacaktır ama istikrar ve güven açısından dış dünyaya bir ifade biçimi olarak önemli olacaktır.

IMF anlaşmasının detayları henüz belli değil. Ama üç aşağı beş yukarı belli olan şeyler var. 15 Milyar USD tutarında bir finansman konuşuluyor ve bu 2 yıllık bir projeksiyon için yeterli gibi duruyor.

Tabi daha evvel 40-50 Miyar USD lik IMF kredisi açıklamalarının yanında düşük bir rakam gibi dursa da asıl olan Türkiye’nin IMF den alacağı para değildir.

Burada önemli olan konu; IMF ile Türkiye arasında yapılan bir anlaşmanın Türkiye’nin zaten kendisinin uygulayacağını ilan ettiği “Orta Vadeli Programın” istikrarlı ve kararlı bir şekilde uygulanacağının bir ifadesi olmasıdır.

Ve son günlerde başlayan zam yağmurlarının da IMF önlemlerinin bir kısmı olduğu kulislerde konuşuluyor. Hatta kimi çevreler IMF anlaşması artık olmuş bilelim çünkü bu zamlar IMF tedbirlerinin sonucu deniliyor.

Borsalar yeni yıla hafif yukarı ama kararsız başladı. Buda hala tatil modunu üzerinde atamayan, henüz tatilden dönemeyen, bekleyip gürelim diyen fon yöneticilerinin etkisinin büyük olduğunu gösteriyor

Kısa vadede olumlu havanın devam edeceği gözlemleniyor. Özellikle IMF anlaşmasının olacağını dair Başbakanın da açıklama yapması olumlu havayı bu açıdan destekliyor.

Asıl olumluluk uluslar arası piyasaların teşviki ile olacaktır diye düşünüyorum. İlk gün prim yapan emtialar bunu olumlu yönde destekleyebilir.

Teknik olarak son birkaç yılı analiz ettiğimizde yeni yılın ilk haftasından sonra bir kar realizasyonu süreci yaşanabileceği falı ortaya çıkabilir.

Bundan dolayı teknik verileri iyi izlemek lazım. Zaten primli olan hisse senedi endekslerinin bir düzeltme yapması anormal olmayacaktır. Piyasaların yükselişlerini ve düşüşlerini bu manada değerlendirmek gerekir.

IMKB 100 endeksi 53.000 seviyesindeki dengesini korumaya gayret ediyor. 53500 geçilirse 55.000 kolay gibi duruyor. 58.000 civarları hedef olarak algılanabilir.

a Düşüş olacaksa da destek 51300 de güçlü. 51300 kırılırsa 50.000-48800 izlenmesinde fayda var. Endeks’in hali biraz yorgun ama yönü yukarı görünüyor.

TL-Döviz pariteleri IMF anlaşmasından sonra iyicene satış baskısı altında kalmaya başladılar. Dönem TL nin değerli olduğu bir döneme işaret ediyor.

Özellikle IMF anlaşması ile ülkeye para girişinin artabileceği beklentisi ve olumlu bir gösterge olan varlık barışı ile 47 Milyar TL lik kayıt yapıldığını da hesaba katarsak buradan sağlanan kaynak girişlerinin kurlar üzerinde mutlak baskı oluşturacağı kesin. Tek risk ABD dolarında yaşanabilecek uluslar arası değerlemedir.

ABD dolarının geleneksel yılsonu rallisi de artık bitmiş oldu. Bu noktadan sonra ABD dolarının seyri Avrupa ve Uzakdoğu da yaşanabilecek olan gelişmelerle şekillenecektir.

Beklenti ABD dolarını daha da güçlenmesidir. 1,50 ler den gelen Euro/ dolar paritesinin 1,30 seviyelerine kadar çekilebileceğini konuşan uzmanları unutmamak lazım…

Altın gibi değerli metaller yeni yılın ilk günlerinden hareketli. Enflasyon baskını konuşulduğu ve alternatifsiz kalan piyasaların sıkıntısını düşününce bu tür yatırım araçlarına talep gelmesi beklenebilir. 

Özellikle Altın ve petrolün uyumlu hareketi dikkat çekmeye başladı. Yeni dönemde bu birlikte hareketleri çokça göreceğimizi umuyorum…

Yeni yılın bolluk, bereket ve hayırlar getirmesini diliyorum.

Faruk Bakaç
farukb@orionfinance.eu

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat