Para piyasalarında özlenen satış ve alış
- GİRİŞ03.07.2011 08:37
- GÜNCELLEME03.07.2011 08:37
Piyasalarda uzun zamandır ilk defa yabancı Döviz sattı, buna karşılık Bono/Tahvil ile Hisse aldı. Yabancının geçen haftanın ikinci yarısında gelen döviz satışı seçim sonrası ilk para girişi olarak algılandı.
Kısa vade de para girişinin devam edeceği beklentisi hâkim. Birleşik Tahvil faizleri Cuma itibari ile 9,20 den 9,10 a geriledi, Dolar da TL karşısında 1,61’lere kadar gevşemiş oldu. 1,60 Seviyesinin altına sarkabilir.
Bu durumda yaz boyu kurlar 1,60’ın altında seyredebilir. Piyasalar Döviz kurlarının yükselmesini her ne kadar cari açık ve benzeri gelişmelere bağlasa da bir büyük ulusal şirketin döviz yükümlülüklerini yerine getirme hamlesi de bunu tetiklemiştir.
TL’nin değer kaybı gereksiz bir sertlikte olmuştur. Dünyada en çok değer kaybeden 3. Para birimi olunca da bunu analiz etmek gerekliliği ortaya çıkmıştır. Verileri incelediğimizde de ekonomik faaliyetlerin doğal bir sonucu gibi de gelmemektedir.
Son günlerde Türkiye ye dönük fon akışının hızlandığını çeşitli çevreler dile getirmektedirler. Bu akışın devam edeceğini bekliyoruz ve bu sayede kurlar üzerinde baskın devam edebileceği öngörüyorum.
Haftaya ve yeni döneme siyasi belirsizlikle başlayan IMKB bundan sonra nasıl bir yol izleyecek? Mecliste yemin etme krizi, meclise gitmeme kriz kendine göre bir çerçeve oluştursa da risk iştahını azaltıcı ve ya arttırıcı bir etkide bulunmadı.
Her şeye rağmen piyasalar olumsuz olmadı. Gerçi bekleme eğilimi ağır basıyor ama bu dönemde alım yapanlar daha güçlü. Bu algının daha da süreceği beklentisi hakim. Kısa vade de endeks alıcılı görüntüsüne devam edecek gibi duruyor.
60500 seviyesi IMKB100 endeksinde ciddi bir destek düzeyi. Bu seviyeyi 3 kez aşağı doğru kırmaya çalışan endeks de alıcılar galip çıktı ve endeks 63000 seviyelerine tekrar toparladı. IMKB100 endeksinin temmuz içinde olumlu bir seyir izleyeceğini öngörebiliriz.
Geçmiş yıl istatistiklerine bakınca da bu şekilde bir sonucun rahatlıkla genel olarak beklenebileceğini düşünebiliriz. Tabi Ağustos ayı Ramazan ayı olduğundan daha durgun bir piyasa etkisi beklenebilir.
Bundan dolayı Ramazan öncesi IMKB‘nin atak yapabilmesi için en uygun ortam Temmuz kalıyor. Bu durumda diğer faktörlerle birlikte Temmuz ayının iyi geçebileceğini bize düşündürüyor.
Buna göre; Sonbahara kadar IMKB de olumlu seyrin devam edebileceğini şimdiden ön görebiliriz. Kısa vadeli dirençlerimiz 63500 - 64400 seviyelerinde dikkat çekiyor. Destek olarak da 62500 – 60500 en kuvvetli yerler.
Geçen hafta boyunca dikkat çekici haberler;
1- Rusya da Bank Of Moskow 14 Milyar Dolarlık kurtarma kredisinden yararlanacak. Ülkenin 5. Büyük bankasına 10 yıllığına kurtarma kredisi tahsis edilecek.
2- Yunanistan; Güven oylaması alan hükümet ilk icraatlarına başladı. IMF ve AB fonlarını alabilmesinin ön koşulu AB’nin dikte ettiği plan ve programın paket halinde meclisten geçirilmesi ve yeni hükümet’in güven oyu olması.
3- S&P İtalya da Borç Riskinin devam ettiğini vurguladı.
4- Türkiye, İlk çeyrek Büyüme oranı % 11 ile rekor kırdı. İlk çeyrekte Dünyada çift haneli büyüyen tek ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 9.9'la Arjantin ve yüzde 9.7'yle Çin takip etti.
5- Türkiye İhracatı Haziran Ayı verisi geçen yılın aynı dönemine göre % 25.2 artarak 11 Milyar 507 Milyon USD oldu Yılın ilk yarısında artış % 20.2 İlk altı ay da toplam 65 Milyar507 Milyon USD oldu. Sürpriz artış IRAK pazarına dönük oldu.
Faruk Bakaç - Haber 7
farukbkc@gmail.com
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol