Hangi bölge kabinede yer almadı?

  • GİRİŞ02.05.2009 09:48
  • GÜNCELLEME02.05.2009 09:48

Başbakan Erdoğan nihayet 29 Mart yerel seçimlerinin faturasını kesti ve kabinede beklenen revizyonu yaptı. İlginçtir ama ilk defa Erdoğan medyada dillendirilen bir revizyonu ötelemedi. Hemde medya ilk defa kabinedeki revizyon’un hangi gün olacağını dahi tahmin edebildi.

Bu durumun dahi Sayın Başbakan’ın artık, “Medya’da yazıldı, değişime gitmem” düşüncesini de değiştirdiğinin kanıtı sayılabilir.

Kabinedeki revizyon hazırlığı sürerken bazı tahminlerde bulunmuştuk. Şimdi onların yüzde kaçının tuttuğunu yazmaya gerek yok. Ama şunu söyleyebiliriz ki yüzde 70 oranında isabet kaydetmişiz.

***
Ortaya çıkan sonucun; siyasi, stratejik, sosyal ve bölgesel anlamları olduğu kadar; ekonomik krizin, seçim sonuçlarının kısmen de olsa etkili olduğunun görüldüğü bir kabine listesiyle karşı karşıyayız.
Bu yanıyla da Sayın Başbakan ilk defa bu denli geniş açıyla bir liste hazırladı diyebiliriz. Bazı kesimlerin listedeki değişimden memnun olmadığı görülüyor. Ama unutulmamalıdır ki bu bir revizyondur. Revizyon listesi olarak bakarsanız kapsamının hayli geniş tutulduğunu söyleyebiliriz.

***
An anlamlı değişim hamlesinin Dış İşlerinde ve ekonomide olduğu görülüyor. İki önemli kareası sayılan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan yeni dönemin en favori ikilisi olacağa benziyor. Çünkü aktif bir Dış Politika ve daha koordineli bir ekonomik sistem dönemine giriyoruz.
Öte yandan listedeki Bölgesel denge dikkat çekiyor. Ve seçimlerde en büyük hayal kırıklığının yaşandığı Antalya, Mersin ve Adana’nın içinde bulunduğu Akdeniz Bölgesi Bakanı olmayan tek bölge olarak dikkat çekiyor. Detaylarını aşağıda sunacağım.

***

Bir başka çarpıcı nokta Bülent Arınç, Ömer Dinçer gibi teorisyen ve partinin ana nüvesini oluşturan isimlerin “dışarıdan” etki yerine artık aktif bir dönem yaşayacaklarının görülmesidir. Kadro harekatı olarak doğan Ak Parti, Gül’ün Köşk’e çıkması, Latif Şener’İn ayrılması ve Bülent Arınç’ın da TBMM Başkanlığından sonra geride durması Tayyip Beyin “yalnız” bırakıldığı gibi bir durum ortaya çıkartmıştı. İşte yeni kabine bu algıyı da ortadan kaldırmaya adaydır.

***

Ve tabiî ki listedeki Milli Görüş kökenlilerin ağırlığı hayli dikkat çekicidir. Her ne kadar Ak Parti yeni bir partiyse de hala Milli Görüş’ün ağırlığı ve etkisi devam etmektedir. 29 Mart seçimlerinde Numan Kurtulmuş’la ciddi bir hareket alanı ve varlık gösteren saadet Partisi’nin kıpırdanmasına karşı 60. Hükümetin revizyonlu kabinesi “set” çekmiş ve Milli Görüş tabanının daki “yuvaya dönüşe” dur denilmek istenmiştir.
Evet, Kabine’deki Milli Görüş kökenli isimleri şöyle sıralayabiliriz:
Bülent Arınç, Beşir Atalay, Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu, Vecdi Gönül, Faruk Çelik, Nihat Ergün, Sadullah Ergin, Taner Yıldız, Ömer Dinçer

Bölgesel Denge

Yeni Kabinenin bölgesel dengesine baktığımız zaman ortaya şöyle bir tablo çıkıyor. Başbakan Erdoğan ülke haritasının yediye ayrılan bölgesinin her birinden temsilci olacak şekilde Bakanlık vermiş. Yani 6 bölgeden temsilci var kabinede. Peki hangi bölgeden yok? İşte çok manidar o bölgenin adını da verelim. Akdeniz Bölgesi… Başbakan Erdoğan, Akdeniz Bölgesinde neredeyse her il’den oy kaybına uğradı. Başta Antalya’yı kaybetti. Mersin’i kaybetti. Adana’da Aytaç Durak’ı kaybetti. Osmaniye’yi kaybetti. Bölgedeki tüm illeri hemen hemen kaybeden Başbakan bunun karşılığında Akdeniz Bölgesinin tek bakanı sayılan Kürşat Tüzmen’i de kabine dışı bırakarak bölgeye tek bir Bakanlık dahi vermedi.  Adana Milletvekili Ömer ÇeliK’in ismi yeni kabinede geçiyor diye Adanalılar bir beklentiye girmişken bu dönemde de Çelik’in Bakanlığının mümkün olmadığı görülüyor. Özellikle Adana’daki seçim sonucunun bu kararda etkili olduğu söyleniyor.

Bölge bölge Kabinenin fotoğrafı:

İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek,  Yozgat – iç Anadolu
Devlet Bakanları    Ali Babacan,   Ankara – İç Anadolu
Devlet Bakanı     Zafar Çağlayan,  Ankara – İç Anadolu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız   Kayseri – İç Anadolu
İçişleri Bakanı    Beşir Atalay  Ankara – İç Anadolu
Dışişleri Bakanı    Ahmet Davutoğlu Konya- İç Anadolu

EGE BÖLGESİ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Manisa - Ege
Devlet Bakanı     Selma Aliye Kavaf  Denizli - Ege
Devlet Bakanı     Mehmet Aydın. İzmir - Ege
Milli Savunma Bakanı   Vecdi Gönül  İzmir - Ege

KARADENİZ BÖLGESİ
Devlet Bakanı  Faruk Nafiz Özak,    Trabzon – Karadeniz
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir  Samsun – Karadeniz

MARMARA BÖLGESİ
Devlet Bakanı   Hayati Yazıcı,   İstanbul – Marmara
Devlet Bakanı   Faruk Çelik,     Bursa – Marmara
Milli Eğitim Bakanı  Nimet Çubukçu   İstanbul - Marmara
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer İstanbul - Marmara
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay   İstanbul- Marmara
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün    Kocaeli – Marmara

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım    Erzincan –Doğu Anadolu
Sağlık Bakanı Recep Akdağ.    Erzurum – Doğu Anadolu
Devlet Bakanı  Cevdet Yılmaz,     Bingöl – Doğu Anadolu

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker    Diyarbakır- G.D.Anadolu
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek     G. Antep – G. Doğu Anadolu
Adalet Bakanı Sadullah Ergin    Hatay – G. Doğu Anadolu  (Her ne kadar Akdeniz bölgesi olarak algılansa da ben Kilis'in bile Güneydoğu'da olmasından dolayı Hatay'ı bu bölgede göstermek daha gerçekçi buluyorum)

Liste’nin Öne çıkan Başlıkları:

- Evet, bu kabine 2011 seçimlerine kadar Ak Parti’yi götürecek, temsil edecek dinamik bir kabinedir.
- Başbakan Erdoğan ve Köşk arasında sorun olmadığının kanıtı olmuştur.
- ABD’deki Başkanlık değişiminin izleri görülmektedir. Dış Politikada etkinliği bilinen Davutoğlu birinci adam yapılmıştır.
- Görevlendirmelerde teknik bilgilerin işe yaradığı ve belirleyici olduğu açıkça ortaya çıkıyor.
- Ak Parti’nin bir kadro harekatı olduğu vurgusu güçlü bir şekilde yeniden veriliyor.
- Başarısını tescilleyen isimleri ne olursa olsun yerinde tutarak “başarıyı ödüllendiriyorum” mesajı veriliyor.
- İstikrar vurgusu önemseniyor. Ekonomi’ye Babacan gibi bir isim getiriliyor.
- Ertuğrul Günay, Cemil Çiçek, Mehmet Şimşek, Zafer Çağlayan gibi isimleri yerinde tutarak “merkez” vurgusuna devam ediliyor.
- Vecdi Gönül’le yakalanan Asker ilişkisinde “denge ve istikrar” korunmak isteniyor.
- Bakanlıkların bölünmelerinin de bir “hikaye” olduğu netleşiyor.
- 29 Mart yerel seçim sonuçlarındaki tablonun belirleyici olduğu açıkça görülüyor.

***

Yeni Kabine, yeni isimler “yeni umut” anlamına geliyor. Umarız Ak Parti hem bürokraside, hem de hizmette yeni dönemle yeni bir heyecan yakalar. Ve “2002 ruhu” yeniden kamuoyunu sarar.

Turgut Özal rahmetli’nin 1983’te yeni iktidara geldiğinde Müsteşarlık görevine getirdiği Hasan Celal Güzel’e; “Hasan, ne yaparsak ilk bir yılda yaparız. Sonra bizi de bu devletleşme süreci eritir. O yüzden tüm reformları bekletmeden, hızla yapalım. Gerekirse Başbakanlık’ta yatacağız, hazırmısın" dediği o sözü ben hiç unutmuyorum....

Sanırım göreve gelenlerinde unutmaması gerekiyor…

Fatih Bayhan – Haber7

Yorumlar64

  • ahmet 16 yıl önce Şikayet Et
    sayın hocam akdenizde hep kaybetti ama KAHRAMANMARAŞ ne olacak. yine ummadığı kadar yo aldılar ama yine bakanlık yok size sorayım m.sağlam kadar o milli eğiitme yakışan tecrübeli biri var mıydı yoktu ama başbakan k.maraşta sayın sağlamı m.eğitim bakanı yapacam diyerek oy istedi ama işte o da yalanla oy aldı yalan sayın başbakan k.maraşa sizin kadar ihanet eden olmadı ve bu ne yaln
    Cevapla
  • yalçın eker 16 yıl önce Şikayet Et
    NE DEĞİŞİR. Bu kadar gereksiz konularla kafa yoracağımıza işin özüne inip hayırlı ve güzel temennilerde bulunmak daha doğru olmaz mı?Şu İlden bakan çıkmış bundan çıkmamış.Bizim isteğimiz Bakanın şu ilden ya da bu ilden olması değil.Bakanın adil,dürüst,vicdanlı,ehil,harama el uzatmayan,uzattırmayan,doğrunun yanında olan,bu görevi bir allah emaneti olarak görüp o görevin vebaliyle uykusu kaçan bir kişilikte olmasıdır.Bu vasıfları taşımayan kim olursa olsun isterse kardeşin ya da başka yakının .Ne değişir.?
    Cevapla
  • lokman aslan 16 yıl önce Şikayet Et
    K.Maraş Ceket mi?. Coğrafyanıza maşallah. Hatay güney doğudaysa biz coğrafi bölgeleri iyi bilmiyoruz. Başbakan meclis başkanı dahil Rizeli kaç kişi var? K.Maraş hangi bölgede? Kaç milletvekili var? Genel seçimde ve Yerel seçimde rekor oy aldı mı? Kabinede ve yönetimde kaç maraş milletvekili var? Başbakan herhalde Kahramanmaraş'ı 'ceket' olarak algılıyor.Bir sonraki seçimde n.. oy alır.
    Cevapla
  • cengizhan 16 yıl önce Şikayet Et
    bakanlık. bakanlık çokmu önemlı bir mevkı hızmet etmek için başbakanda rizelı.rizenın aldıgı hizmet diğer illerle aynı.
    Cevapla
  • sedat şeker 16 yıl önce Şikayet Et
    afyon nerde sayın yönetici. bu yazıyı yazana allah akıl fikir versin.çevre ve orman bakanı afyonlu.Peki soruyorum sana sayın yönetici :bu yazıyı yazanın lisede coğrafya dersi notuna baktınız mı?afyon uzayda mı yoksa yunanistan damı?gereğini yapın lütfen...yoksa biz yaparız!!!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat