Ahmet Özel’in özel bir çalışması: Dini Terimler Sözlüğü

  • GİRİŞ01.09.2024 09:14
  • GÜNCELLEME05.09.2024 09:21

Ahmet Özel; İslam Araştırmaları Merkezinin, “Diyanet İslam Ansiklopedisi”ni yayımlayan bölümünde çalışan, neredeyse hayatının en verimli yıllarını burada, benim tabirimle

“İslam Dünyasının Yüzakı” olan Ansiklopediye veren, fıkıh ilim insanı ve akademisyen.
Her zaman söylediğim ve yazdığım cümleyi burada yeniden tekrarlamak, umarım daha önce duyanları rahatsız etmez; yaklaşık on yıl Ansiklopedide çalışıp, yakından şahit olduktan sonra hep düşündüm ve ifade ettim: Acaba Ahmet Özel Hoca olmasaydı, İslam dünyasının gözbebeği olan Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi olur muydu ve yine acaba İsmail Erünsal Hoca olmasaydı Türkiye’nin ve belki de dünyanın en saygın Kütüphanelerinden biri olan İslam Araştırmalar Merkezi Kütüphanesi ortaya çıkabilir miydi?

Ayhan Aykut’dan sonra, şu anda Kütüphanede Müdür olarak görev yapan Birol Ülker kardeşlerimizin de bu kütüphanedeki emeklerini unutmamak gerekir.

Bunlar çok büyük hatta, olağanüstü çalışma ve fedakarlık isteyen benzersiz kurumlarımızdır.

Allah bu değerli kurumlarımızın ortaya çıkmasına emek verenlerin hepsinden razı olsun.
Nihat Çetin, Ö.Faruk Harman .. ve daha nice vefat edenlere rahmet, yaşayanlara hayırlı, uzun ve bereketli ömürler diliyorum.

Elbette orada çok değerli ilim insanları emek verdiler, yönetimde yer aldılar, madde yazdılar, redüksiyon yaptılar ya da isimsiz kahramanlar olarak ter döktüler.

Birkaçını izninizle analım: Mesela Tayyar Altıkulaç, merhum Bekir Topaloğlu, M.Yaşar Kandemir, Hayrettin Karaman, Mehmet İpşirli, Süleyman Uludağ, Muhammet Eroğlu, Ömer Faruk Harman, Ahmet Topaloğlu…ve daha niceleri.

Ayrıca son yıllarda merhum Raşit Küçük Hocamız da bu Ansiklopediye Başkan olarak emek vermiş, burada çalışırken Kasım 2022’de vefat etmişti.

Sözü uzatıp konuyu dağıttığımın farkındayım.

Prof. Dr. Ahmet Özel çok yoğun çalışmalarının arasında önemli bir eser daha kaleme aldı: “Dini Terimler Sözlüğü”.

Kitap iki cilt ve büyük boy.

Kapak; Bristol kağıdın en yumuşağı olup, ciltlendiğinde kitabın ebadı ne olursa olsun, kitapla bütünleşen, kitap sayfaları ile eğilip, bükülen ve benim en sevdiğim türden bir kapak.

Koyu yeşil zemin “Dini Terimler Sözlüğü” yazısı büyükçe ve sarı renkli harflerle yazılmış ve bu başlık yazısının hemen sağındaki boşluğa daha küçük puntolarla “TDV İslam Ansiklopedisi” cümlesi, kiremit rengine yakın bir kırmızı renkle yer almış. Büyükçe ve çok açık dişi rakamlarla da kitabın kaçıncı cilt olduğu belirtilmiş.

Ortalarda, koyu yeşil zemine dişi beyaz olarak “Hazırlayan, Ahmet Özel” yazısı yer almış.
En altta ortada yayınevi/yayıncı olarak İSAM’ın çok sevdiğim logosu var.
Birinci cilt 848 sayfa.

İkinci cilt ise 854 sayfa.

Sözlüğün açık gri ve enfes bir kağıdı var.

Kitap hacminin fazla olmasına rağmen kapak sizi rahatsız etmiyor.
İSAM Başkanı Prof. Dr. Murteza Bedir Hoca, birinci cildin girişindeki “Takdim” yazında sözlük hakkında şunları söylüyor: “ TDV İslam Ansiklopedisine madde başlığı olarak giren çoğu kavram ve konu evvel emirde uzmanların istifade edebileceği bir şekilde hazırlandığı, maddelerin konuyu ele almadaki derinlik, üslup ve hacmi akademik okur kitlesinde memnuniyet oluştursa da her yaştan, genel okur kitlesinin eserden istifadesi mümkün olmadı. Bu sorunu aşmak adına İSAM yönetimi ansiklopediyi esas alan bir sözlük çalışmasını gündemine aldı”.

Çoğunluğunu Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları, MEB yayınları ve birçok kurum benzeri eserler yayımlamış olsa da bu eser birçoklarından farklı olarak hem mevcut ansiklopediyi temel alması ve hem de hacmi itibariyle diğer eserlerden ayrılıyor.

Eserin önsözünde Ahmet Özel, sözlüğün amacını şu cümlelerle açıklıyor: ..”Başta dini ilimler olmak üzere tarih, edebiyat, sanat, hukuk, iktisad, siyaset gibi alanlarda araştırma yapanların, din görevlilerin, İmam Hatip Okulları ve İlahiyat fakülteleri başta olmak üzere lise ve üniversite hoca ve öğrencilerinin, ailelerin, herhangi bir İslami kavram hakkında bilgi edinmek isteyen her kesimden insanın ilk planda başvurup merak ettiği bilgilere özet halinde ulaşabilmesini sağlamaktır”.

Bu eserde ana madde başlığı olarak 1757 madde yer alıyor.

Öte yandan 522 açıklamalı atıf, 761 madde ise düz atıf şeklinde olmak üzere toplamda 3040 madde başlığı bulunuyor.

Kitap çok ciddi bir emek mahsulü, yıllarca ter dökülerek oluşmuş bir eser ve her yaştan her kesimden okuyucuyu yakından ilgilendiren bir çalışma.

Benim eser hakkında eleştiri olarak söyleyeceğim sadece şu var: evet, belki hacim olarak bir üçüncü cilde doğru evrilebilirdi ama, eserde yazı puntosu çok küçük.

Madde başlılarının puntosuna ve bold yazılmış olmalarına hiç dokunulmadan sözlüğün ana yazı puntosu en az bir punto daha arttırılabilir.

Başta Ahmet Hoca ve Murteza Hoca olmak üzere tüm emeği geçenleri kutluyorum.

Ferman Karaçam / Haber7
YouTube     : youtube.com/c/Ferman Karaçam
Twitter        : twitter.com/fermankaracam  
Instagram   : instagram.com/fermankaracam
Facebook   : facebook.com/karacamferman
E-mail         : fermankaracam@gmail.com
Web Sitesi : fermankaracam.com

Yorumlar1

  • Bekir çoksevim 2 hafta önce Şikayet Et
    Çok önemli bir kaynak eser olarak tebriklerimi takdirlerimi muhabbetlerimi sunuyorum. Küçük bir katkı olarak; sağlık bilimleri alanında yer alan terimlerin taniplanip tanimlanmadigi konusu, ya da bilgi dahilinde mi belirtilmediği konusundaki düşüncemizi iletmek istedim. Sağlık ve afiyet dileklerimle,.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat