Raşit Küçük Hoca ile hayat hikayesini konuştuk - 24
- GİRİŞ06.07.2025 09:07
- GÜNCELLEME06.07.2025 09:07
Türkiye'nin yetiştirdiği en değerli ilim insanlarımızdan Prof. Dr. Raşit Küçük Hoca, Hadis konusu başta olmak üzere çok yönlü bir alim olarak birçok alana damgasını vurmuş, mebzul miktarda insan yetiştirmiştir.
Bugün ülkemizi yöneten en üst düzeydeki şahısların gerek yetişmesinde, gerekse onlara danışmanlık yaparak yönetme başarılarında önemli pay sahibidir. Hocanın hayat hikayesine dair kendisi ile yaptığımız konuşmalarımızı yani hayat hikayesini burada her pazar sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Hoca ile yaptığımız bu konuşmalarımızı, “Raşit Küçük, Hatırımda Kalanlar” adı ile Hayat Yayınları kitap olarak yayımladı.
Yine bu fakir kardeşiniz Hoca’nın panel, makale ve bilimsel yazılarını toparlamaya çalıştım, o da Hayat Yayınlarından kitap olarak çıktı.
İnşallah bu vesile ile kitaplar gündeme gelir ve umuyor, diliyoruz ki, Hocamızın; Türkiye'nin en ücra köylerinden birinden başlayan, başarılarla dolu hayat hikayesi genç nesillerimize yol gösterici olsun.
BİLGİSAYAR GİBİ BİR İNSANMIŞ ALLAH RAHMET ETSİN
FK: Başka kimler var hocalarınızdan hatırınızda kalanlar?
İsterseniz ben hiç araya girmeyeyim siz bu değerli insanları, kısa kısa anlatın Hocam.
Eğer bazı hatırladığınız özelliklerini de zikrederseniz, güzel olur sanıyorum.
RK: Olmaz mı, elbette güzel olur. Mesela MEHMET HULUSİ BOLAY Hocamızı hatırlarım.
Avukat olan yaşlı bir hocaydı. Enteresan olan yanı şu benim için;
İslam Tarihi derslerine gelirdi. O dersleri öyle anlatırdı ki..
Resul-ü Ekrem Efendimizin (sav) mesela Bedir Savaşını anlatıyor.
Bedir Savaşına kaç Müslüman katılmış? 314.
O 314 Müslümanın tamamının adını hafızadan sayar ve savaş meydanında kim kiminle mübareze yapmış yani çatışmış, kim şehit olmuş, kim öbür taraftan ölmüş, onun her zamanki tabiriyle
“kim Cehenneme gönderilmiş”, tek tek anlatırdı. Bu rahmetli hocamızı hayretler içinde dinlerdik tabi. Düşünebiliyor musunuz böyle bir şey?
Yazdığı bir İslam Tarihi kitabı olduğunu söylerdi ama neşredilmiş değildir. Not verirdi, onlardan okurduk.
FK: Hocam daha önce böylesini hiç duymamıştım, gerçekten bilgisayar gibi bir insanmış Mehmet Bey.
RK: Öyleydi, Allah rahmet etsin. Ayrıca HÜSEYİN KÜÇÜKKKALAY Hocamız vardı.
Bu hocamızın Arapça bilgisinin, kelime dağarcığının hududunu tayin etmek mümkün değil. O kadar ileri seviyede Arapça bilen biriydi. Zaten Bağdat Edebiyat Fakültesini birincilikle bitirmişti. Öğretimi zayıf ama Arapçası mükemmel.
Daha sonra Tefsire geçti. Bir gün bir metin okuyorum, metinde bir kelime geçiyor, lügatte bulamıyorum, onu sordum.
“Hocam böyle bir kelime geçiyor, şöyle bir cümlede.” dedim, “O, kadınların boynuna taktığı kolye var ya Raşitçiğim, o kolyenin içerisine konulmuş olan parlak ve göz alıcı maddenin adıdır” dedi. Arap diliyle ilgili güzel bir kitap yazmıştı “Kur’an Dili Arapça” diye, o da önemli bir eserdir. Allah rahmet eylesin Hocamıza.
RK: Saygıyla anmam gereken bir hocamız da Kur’an-ı Kerim hocası İSMAİL KARAÇAM”dır.
FK: Hocam İlahiyat çevrelerinde çoğu kimsenin sorusuna muhatap oldum ve hala da olurum, soy ad benzerliğimizden dolayı. Halbuki bildiğim kadarıyla rahmetli Sivaslıdır, akrabalığımız yoktur ama kendisine de söylemiştim, çok sevdiğim bir zattır.
RK: Evet, Enstitüde böyle biraz sert, müsamahasız bir hoca ama gerçekten Kur’an-ı Kerim ezberlememizde ve Kur’an-ı Kerim’i, ağız olarak okuyuşumuzun düzelmesinde son derece büyük hizmetler veren bir hocadır. Üç seneden fazla Kur’an-ı Kerim’i onunla okudum. Sonra askere gitti, rahmetli Mustafa Göl geldi kısa bir süre onun yerine. İsmail Hocayla hukukumuz daha sonra İstanbul’da da devam etti. Ayrıca Enstitü talebesi iken, hocanın Öğretim Görevliliği kabul tezini de daktilo etmiştim.
(Devam Edecek)
Ferman Karaçam / Haber7
YouTube : youtube.com/c/Ferman Karaçam
Twitter : twitter.com/fermankaracam
Instagram : instagram.com/fermankaracam
Facebook : facebook.com/karacamferman
E-mail : fermankaracam@gmail.com
Web Sitesi : fermankaracam.com
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol