Türkiye'ye hız kestirme çabaları!

  • GİRİŞ03.12.2011 09:07
  • GÜNCELLEME03.12.2011 09:07

Ortadoğu’nun yükselen ülkesi olarak tanımlanan Türkiye, Topkapı’da yaşanılan Libyalı saldırgan olayı ile ligden düşürülmeye çalışılırken finans otoritelerinin birbiri ardına yaptığı Türkiye büyüme hızı tahminleri de başka cepheden taarruzda bulunuyor.

İçlerinde en gaddarı verdiği yüzde 2.5’luk büyüme rakamı ile IMF derken ABD’nin en büyük yatırım bankası Goldman Sachs yüzde 0.5’lik bir büyüme rakamı vererek ilk sıraya yerleşti. Hükümetin açıladığı yüzde 5’lik büyüme rakamına en yakın rakamı ise Dünya Bankası verdi ve yüzde 5.1 dedi.

Şimdi finansal açıdan cari açık dışında iyi bir grafik çizen Türkiye’yi bu otoriteler bir gece ansızın rüyalarında mı gördüler acaba diye düşünmeden edemiyorum. Çünkü ardı ardına gelen bu açıklamaların ya istihareye yatılarak elde edilmiş olma olasılığı var ki mantık aranmadan bu rakamlara iman edilsin. Ya da OECD, IMF, Goldman Sachs gibi kurumların başka amacı var: hani İstanbul’da pompalı tüfeklerle bir Libyalının cirit atması gibi olan amaçlardan.

Şimdi bir Libyalı Suriye plakalı bir araçla ülkeye geliyor ve Türkiye Merkez Bankası’nın Suriye ile olan ticari işlemlerini askıya aldığını açıkladığı gün dehşet saçıyor. Bu Libyalının psikolojisi de bozuk oluyor. Nedense hiç akla azmettirici Suriye gelmiyor. Hadi buradan geçelim büyüme rakamları tahminlerine. Nedense Türkiye herkes batarken yükseliyor ama en düşük puanı da alan o oluyor. Hani topla tüfekle girilmeyeceğini çok iyi bilenler ya yıllardır alışık olduğumuz üzere terörü kullanıyor ya da Türkiye’nin finans çevresine karşı itibarını zedelemenin yollarını arıyor. Nedense de bu durumun arkasında da hiç art niyet aranmıyor. Böyle durumlarda “hadi oradan” derler ya işte ben de “hadi oradan” diyorum.

Hadi oradan diyorum çünkü yaşanılan olaylar karşısında Türkiye’nin Suriye’ye karşı diplomatik ve ticari yaptırımlardan vazgeçmediğini yani fiziki ve finansal teröre pabuç bırakmadığını görmek bu cesareti veriyor. Hadi oradan diyorum çünkü Türkiye’nin ekonomisinin büyüyen bir ekonomi olduğuna hepimiz şahit olduk ve Dünya ne badirelerden geçerken Türkiye’nin bu badireler karşısında dimdik ayakta durduğuna da tanıklık ettik.

Hadi oradan demeye devam ediyorum çünkü “Yeni zorluklar ve fırsatlar” başlıklı bir konferansta konuşmacı olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de AB ile ticari bağlarının sıkılığına rağmen Türkiye’nin AB’nin ekonomik krizlerinden etkilenmeyecek başka güçlere sahip olduğunu söyledi ve esnek döviz kuru politikasını da örnek verdi. Hadi oradan demeye ısrar ediyorum çünkü Türkiye Ortadoğu’da model ülke olmak konusunda ısrarına devam ediyor.

Son tahlilde koskocaman “hadi oradan” diyorum “Türkiye’ye hız kestirme çabalarına”.

Figen Aypek - Haber 7
faypek@hotmail.com

Yorumlar2

  • Hasan 12 yıl önce Şikayet Et
    PKK SILAHI ARTIK YETMIYOR HERHALDE.... Turkiye'yi 80 seneden beri zaptetmeye calistilar. Bunun icinde teror en basta olmak uzere hep bir oyunlar dondu bu ulkede ama bu silah artik baktilar ise yaramiyor
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • yunus balcı 12 yıl önce Şikayet Et
    Figen Hanım. Yazılarınızı okumak istiyorum ama su gözlüklü resminizden dolayı tıklayasım gelmiyo.şimdi de bu yorumu atmak için girdim.Ön yargı olarak değerlendirmeyin,ayrıntılarla alakalı bir durum.Saygılar
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat