Hepimiz Artık Bir 'Cyborg'uz!

  • GİRİŞ07.12.2011 09:30
  • GÜNCELLEME07.12.2011 09:30

Cyborglar artık sinemalarda gördüğümüz makine insanlar değiller. Bizler artık birer cyborg olma yolundayız. Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte bedenimiz ile filmlerde gördüğümüz o makine adamlar arasındaki ekran kalktı ve artık içimize cyborglar kaçtı bile. Nasıl mı? Tabi ki akıllı telefonlar, elektronik cihazlar sayesinde. 

Teknoloji artık bireylerin fiziksel işlevliğinin yerini alarak bir biçimde bireylerin makineleşmesinin önünü açtı. Sinema, konser ve uçak biletlerini birkaç tık ile alabilen kullanıcılar, bunla yetinmeyip evde ya da ofiste bilgisayar başında okuyacağı mailleri, gazeteleri, blogları yürürken, otobüste seyahat ederken okur oldu ve böylece fiziksel sınırlamalardan kurtuldular. Fiziksel sınırların ortadan kalkmasının yanı sıra zamansal sınırlamalar da ortadan kaktı. Bu sınırlar kalkarken de koskocaman bir endüstriyi beraberinde getirdi.

İnternetin ortaya çıkmasıyla iletişim teknolojilerinde yaşanılan devrimin tavan yapması ile birlikte mekân sınırlamasını da yitirerek bedenlerimizle sanki bütünleşti ve bizi birer sibernetik organizma haline çevirdi. Kalp pilleri ile, doktorların ameliyat esnasında elleri ve gözleri yerine kullandıkları robotlarla vücutlarımız iyice cyborglaştı. Teknolojinin her ürettiği ile hayatımıza iyice girmesi ile makine insan bütünleşmesi böylece bir adım daha ilerledi.

İşte vücudumuzun bir parçası olan teknoloji ile birlikte makine-insan olarak varlığımızı sürdürürken tek tip bir cyborglaşma söz konusu değil. Piyasa o kadar geniş ki herkesin vücuduna eklemleyebileceği bir ürün mutlaka var. Bu yüzden de özellikle bilişim sektörü her zaman at başı önde gidiyor.

İşte markası ve özellikleri ne olursa olsun son teknolojı cihazlar hayatımıza girdiğinden beri adım adım vücudumuza eklemlenmeye başladı ve son zamanlarda pazarın da ivme kazandırdığı rekabet dürtüsü ile iyice bütünleştiğimiz ürünler oldu. Hatta öyle bir noktaya geldik ki onlarsız da yapamaz olduk.

Aslında tam anlamıyla birer cyborg olduk ve hatta transformasyonumuz özellikle iletişim teknolojileri piyasasındaki hızlı gelişme ile devam etmekte. Her ne kadar aynadaki görüntümüzde bir değişim gözlemlenemiyor olsa da sokakta gözlerimizi birbirimizin üzerinde şöyle bir gezdirdiğimizde birçoğumuzun adımlarının dahi cyborglaştığını , en basitinden ellerimizin bir parçası haline gelen telefonlarla ne kadar bütünleşik hareket ettiğimizden çıkartabiliriz. Buradan da anlıyoruz ki aslında hepimiz bir cyborguz!

Figen Aypek - Haber 7
faypek@hotmail.com

Yorumlar4

  • cibril ve mikalin kulu 12 yıl önce Şikayet Et
    teknolojide neyimis.kocabebeklerin oyuncagi imis.. bir oyuncak bebek alsan 5 lira 1 laptop alsan 1000 lira.teknolojinin hic birimize faydasi yok.bilakis zarari var.cok calismak zorunda kaliyoruz.teknoloji zararli abi valla kim ne derse desin.size bir ornek arabanin kime ne faydasi var.zarari sayilamayacak kadar cok bir kaza oluyor bes kisi oluyor.siz hic duydunuzmu essekler carpismisda 5 olu 2si agir 13 yarali varmis.kimiside diyorki facebook uma telefondan baki veriyorum.neyine bakiyon facebook un ne var.bir suru palavra.gercekten seytan isi..haaaaa birde olayin baska boyutu var.ilac firmalari uretiyor virusu illede olumcul olacak yoksa ilac satamaz ondan sonra yok kusgribiymis.bir asi uretiyor.urettigi asida bir ise yaramaz kasitli oyle yapiyorki baska bir asiya daha gerek duyulsun.valla bu insan oglu anasini boyar babasina geri satar.
    Cevapla
  • YaŞaM_ 12 yıl önce Şikayet Et
    ... bence abartı lı .
    Cevapla
  • noter tasdikli yorumcu 12 yıl önce Şikayet Et
    kitabın ikinci baskısını gördük de. zaman değişti demek yorumun da oluyor
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    CYBORG VE ASRIN İNSANLARI... Güzel bir konuyu işlemişsiniz.Teşekkürler..Malesef teknoloji rahatlığı teşvik ettiği kadar, insanların güzel hasletlerini ve duygularınıda törpülüyor..Bazan bütün teknolojik ürünleri dışlayıp, rahat etme yolunu denediğimde oluyor.Tabi fırsat bulabilirsem..Şimdi diyecekler ki..Olur mu böyle şey?!Neden olmasın?!.Çıkın bir kır gezisine..Bakınız nasıl oluyor..Ohhh.Ohhh.Rengarenk çiçekler..Uçuşan kelebekler..Cıvıl cıvıl kuşlar..Ve şırıl aşırıl akan sular..Ne güzel değil mi?Tavsiye ederim..VesSelam
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat