Bu kez Fransa'ya ''une minute'' dedik!

  • GİRİŞ21.12.2011 07:00
  • GÜNCELLEME21.12.2011 07:00

Ne güzel yüzümüzü Ortadoğu’ya dönmüştük ama bu yaramaz Fransa tüm ilgimizi Avrupa yönüne çekmeyi başardı. Türk diplomatlar, iş adamları hummalı bir lobi çalışasına giriştiler. Tabi bu çalışmalar sırasında duyduğumuza göre de önlerine  engeller çıkartılıyor.

TÜSİAD ve TOBB, Fransa’da bulunan İngiliz menşeli Le Grand Hotel’de 200 kişilik bir toplantı yapmaya karar vermiş. Ancak siyasi baskılar üzerine otelin rezervasyonu iptal ettiği söylentisi yayıldı. Şimdi dün Le Grand Hotel’i arayıp sordum. Ama tabi ki bir cevap alamadım. Telefondaki Fransız muhatabım bana öyle bir telefon trafiği yaşattı ki başım döndü. Kapatırken de “madem cevap vermiyorsunuz siyasi bir baskı olduğunu doğruluyorsunuz” dedim.  Hani ben kendi kendime gelin de oldum güveyde ama otel düğünü yapmadı o başka.

Şimdi bir otel siyasi nedenlerden dolayı rezervasyon iptal edebiliyor ama Fransız Dışişleri Bakanı’na göre Türkiye ekonomik yaptırım uygulamamalı. Hani Fransız hem tasarıyı elinde yoyo topu gibi çevirip dursun, hem Türk heyetinin toplanmasını engellesin hem de Türkiye ekonomik yaptırım uygulamasın.  O zaman bu ülkenin başbakanı da bugün Le Figaro’nun ilk sayfasında çıkan o cümleyi söyler: “Fransa tarihle çok ilgileniyorsa önce Ruanda’ya, Cezayir’e baksın.”  Başbakanın bu cümlesi de tam  “une minute” ayarında olmuş. Ama tabi umarım bu ayara Fransızlar Fransız kalmazlar.

Tabi bu tasarı geçmesin diye çalışanlar sadece Türkler değil. Türkiye’de yaşayan Ermeni kökenlilerden ve patrikhaneden de tasarının onaylanmaması konusunda açıklamalar geldi. Şimdi duruma Ermeni kökenliler de karşıyken Fransa neden bu kadar bu tasarıyı yasallaştırmanın peşine düştü? İlk aklımıza gelen tabi ki yaklaşan seçimler ve Fransa’da yaşayan 500 bin kadar Ermeni asıllı Fransız. Daha sonra Fransa’nın Ermenistan’ı nükleer inşaat yoluyla sömürme planları geliyor ama aslında bugün bu kadar ileriye gidilmesinin asıl nedeninin sanki Fransa’nın Türkiye’nin yüzünü Avrupa’ya geri çevirmeye çalışması gibi gözüküyor.

Türkiye’nin yüzü şimdiye kadar Avrupa’ya dönüktü ama artık Türkiye Ortadoğu’da aktif bir siyaset izliyor ve bu durum Avrupa’yı endişelendirmeye başladı. Eğer Türkiye Ortadoğu’daki karar vericilerden biri olursa Avrupa öyle her istediği zaman elini bu bölgeye uzatamayacak. O zaman Türkiye şimdi Fransa’nın kullandığı kozu kullanacak ve kendi tarihini bir türlü hatırlamak istemeyen Fransa’ya tek tek Afrika’yı, Cezayir’i ve de Ruanda’yı hatırlatacak.  İşte bütün mesele şu an Türkiye’nin yüzünün ne tarafa dönük olması gerektiğinde.

Son tahlilde Türkiye yüzünü kime döneceğine elbette karar verecek ama bu şımarık Fransa’nın olur olmaz kaprisleriyle de olmayacak. Çünkü her zamanki söylediğim gibi tek dişi kalmış Avrupa canavarı bu saatten sonra kimin umurunda?

*une minute: bir dakika

Figen Aypek - Haber 7
faypek@hotmail.com

Yorumlar8

  • yaşar Gürakan 12 yıl önce Şikayet Et
    FRANSA TİTREMİŞTİR. Emin olun Fransa titriyordur şimdi...biraz daha bastırırsak dize gelirler....ha gayret....Bizde yuttuk....En az %50
    Cevapla
  • Muharrem 12 yıl önce Şikayet Et
    .............. Lütfen türkiye biraz düşün ve öyle hareket et, elinde büyük kozlar var senin, Ruhban okulu var, Ayasofyayı cami olarak ibadete açma kozunu ortaya koy, Fener rum patrikanesini ve diğer patrikaneleri kapatmakla tehdit et, yani şu fransızlara karşı elimizden çok şey gelir demek istiyorummm......
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • kenan9 12 yıl önce Şikayet Et
    istedikleri kararı çıkarabilirler. eeee sonucu ne olacak sanki fıransa soykırımı kabul etti gelin toprak hakkınızı ölenlere tazminat ve özürmü dileyecez sanki.ermeni dediğin azerilere dünya kadar toplu mezarla yüzleştirdiler,fıransa ise hepsinden beter.o zaman bizde tüm bu olanlar karşısında bu karardan dolayı ezilecekmiyiz sanki,kim ne kararı alırsa alsın bu topraklarda bir karışı düşünen varsa önce azraillede helalleşmesi lazım.çocuk oyuncağımı bu bir karar aldık suçlusun ve hak iddea edeceksin.heeeeee aynen o kadar basit gelde al bizde görelim
    Cevapla
  • Mehmet aslan 12 yıl önce Şikayet Et
    BU OLAYA FRANSIZ KALMAMALIYIZ. Türkiye 2001 deki Türkiye değil meclisten fransızların yapmış olduğu soykırımların inkarına yönelik misilleme yapılması gerektiğini ,ticari firmalarının ihalelerinin gözden geçirilmesini ,zaten sallanan ekonomi terazisinde bize yakışmasa da onları sallamamız gerekmektedir.Birde içimizdeki ermenilerden daha ermeni olanların bu tarz Türkiye aleyhtarlıklarını görüyoruz...BİLİYORUZ ZAMANI GELİNCE ONLARI DA SALLARIZ...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • orhun 12 yıl önce Şikayet Et
    Amma Palavradan Başlık Atılmış abcak bu kadar cahillik olur. 2006 da fransa ermeni soykırımını tanıdı. O zaman hükümet kimdi. Hangi tepkiyi verdi??? Şimdi soykırımın inkarına ceza getiriyorlar. Yani işin anası zaten bitmiş geçmiş, yavrusu kalmış. Hükümet tepki vermeye çalışıyor ama Fransa takmıyor. Hani dünyaya nizam veriyordunuz. İsrail'e tepki verdiniz ne oldu. 1,5 sene geçti İsrail ne özür ve ne tazminar verdi. Rezil olduk. Kıbrıs rumları akdenizde gaz çıkartamaz dediniz, çıkartılar. ne oldu??? Fransa'da bizimkilerin "ayranı hemen kabarır sonra türk olduklarını hatırlayıp unuturlar" özelliğini görüp dalgasını geçti. Bu tasarı da yasallaşır, sonra bizim hükümet de bunu iç politika malzemesi yapıp Fransa'ya bir kaç söz sallar, sonra da unutur gider. Buyazar gibi bir kaç hükümet yanlısı cahiller de böyle komedi yazılar yazıp kendilerini göstermeye çalışırlar.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat