Erdoğan neden karşı?

  • GİRİŞ21.03.2015 11:31
  • GÜNCELLEME21.03.2015 11:31

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda “İzleme Kurulu’na karşıyım” dedi.

Tam da İzleme Kurulu’na girdiği söylenen isimlerin konuşulduğu bir günde Cumhurbaşkanı’nın bu açıklamayı yapması çözüm sürecinin bir şartı olarak 10 madde içerisinde yer alan İzleme Kurulu konusunun önemli tartışmalara yol açacağı açık.

Üstelik Diyarbakır’da büyük kalabalığa Abdullah Öcalan’ın Nevruz mesajının okunacağı günden bir gün önce bu mesajın gelmesi, İzleme Kurulu’nun oluşturulmasını engelleyebilir.
Yolculuk sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çıkışının nedenlerini öğrenmeye çalıştım.
Neden karşı?

Yakın çevresinden aldığım bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İmralı ile yürütülen süreçte, “iki eşit tarafın müzakere masasına oturduğu ve üçüncü bir göz olarak İzleme Kurulu’nun da duruma nezaret ettiği” bir görüntünün Türkiye açısından doğru olmayacağına inanıyor.

Cumhurbaşkanı, bu nedenle İzleme Kurulu’nun gerekli olduğunu düşünmüyor.

Keza İzleme Kurulu oluşturulması konusunda Cumhurbaşkanı ile bir görüşme yapılmış olmasına rağmen henüz tam bir mutabakat da doğmuş değil.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın, “İzleme Kurulu konusunda nihai açıklamayı Başbakan Davutoğlu yapacak” sözlerinin de buna işaret ettiği değerlendirmesi yapılıyor.
Bu durumda, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurulun oluşturulması ve isimlendirilmesi konusunu gündem dışı tutabileceğine vurgu yapılıyor.
Güvence Öcalan  veya kurul değil
Cumhurbaşkanı’nın çevresine göre çözüm süreciyle ilgili olarak Kandil ve HDP tarafından Abdullah Öcalan’ın güvence gösterilmesi yaklaşımını Cumhurbaşkanı tümüyle reddediyor.
Erdoğan’ın düşüncesi, sürecin güvencesinin bütün kamuoyu olduğu yönünde.

Yazının tamamı için tıklayınız...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat