Almanya’nın tarihi hatası

  • GİRİŞ04.06.2016 09:52
  • GÜNCELLEME04.06.2016 11:11

Akşama doğru bir araya geldiğimizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yöneltilen ilk soru bu kararla ilgiliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk tepkisini, “Bizim için kıymeti harbiyesi yok” diyerek verdi. Cumhurbaşkanı’nın mesajı “Bir parlamento kararıyla tarih değiştirilemez, gerçeklere aykırı biçimde yeniden yazılamaz” diye özetlenebilir. 
Türkiye aleyhine bu tür kararları daha önce başka ülkeler de verdi ama hiçbiri olmayan bir soykırımı gerçeğe dönüştürmeye yetmedi. 

Merkel’in oyu 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğreniyoruz ki Merkel ile yaptığı son telefon görüşmesinde bu konu gündeme gelmiş. Anlıyoruz ki Merkel grubunu ikna etmeye gayret edeceği yolunda mesajlar vermiş. Buna karşın sonucun bir ret bir çekimser oy dışında tümüyle evet oyu ile çıkması düşündürücü. Erdoğan, “40 yıldır siyasetin içindeyim” diyerek Merkel’in grubunu nasıl ikna edemediği konusunda soru işaretleri taşıdığını yansıttı. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Merkel’in önceki günkü oylamaya katılmamasını yeterli bir tavır olarak da görmüyor. Nitekim, “Madem bu tasarıya, bu teklife karşıydı o zaman oylamaya katılıp ‘hayır’ oyu verseydi” diyerek Merkel’e sitemde bulundu. “Şimdi” dedi, “Kısa bir süre önce bana başka konuşacaksın yarın bu karar çıkacak. Merak ediyorum benim yüzüme nasıl bakacaklar?”  
 
AİHM’nin kararı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Almanya’nın Yahudilere soykırım yaptığı tescillenmiş ülke olarak Ermeniler konusunda böyle bir karar alıp tarihte kendine suç ortağı yaratmayı hedefleyip hedeflemediği sorusunu da yönelttik. Erdoğan, bu soruya AİHM’nin Doğu Perinçek kararını okuyarak cevap verdi. AİHM’nin 1915 olaylarıyla Yahudi soykırımı arasında bağlantı kurulamayacağına hükmettiğini özellikle vurguladı. Almanya’nın AİHM kararını göz ardı etmesinin iyi niyetle bağdaşmayacağını belirtti. 


DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat