PKK saldırılarının şifreleri

  • GİRİŞ06.08.2012 08:30
  • GÜNCELLEME06.08.2012 08:30

PKK Şemdinli’den sonra Çukurca’da üç karakola saldırarak çatışma alanını genişletti. Şemdinli’de 2 haftadır tutunmaya çalışan terör örgütü, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gücünü bölmeye çalışıyor.
PKK yeni saldırılarla hem Suriye hem de Şemdinli üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefliyor. Ankara’nın, muhalifleri destekleyerek Esad’ı sıkıştırdığı, TSK’nın sınıra büyük yığınak yaptığı, Kuzey Suriye’nin PKK-PYD kontrolüne girmesine izin verilmeyeceğinin açıklandığı bir dönemde, PKK’nın Türkiye’yi yeniden ülke içindeki terör sorununa kapamak istediği anlaşılıyor.

Halep’e değil Hakkari’ye bak

Bu saldırılarla Türkiye’ye ‘Sen Halep’e değil Hakkari’ye bak’ mesajı veriliyor. Suriye sınırına konuşlanmış TSK’nın, Kuzey Suriyeye yönelik baskısı içeriye çevrilmeye çalışılıyor.
Kandil, geniş çaplı ve kanlı saldırılara geçeceğini açıklamıştı. Terör örgütünün Suriye’de yaşanan süreci Türkiye’ye taşımaya çalıştığı açık.

Suriye’de bazı yerleşim yerleri PKK-PYD kontrolüne geçerken, Türkiye’de Şemdinli’de denendiği gibi bazı yerleşim bölgelerinin PKK’nın kontrolüne geçebileceği mesajı veriliyor. Şemdinli’de, terör örgütünün kent içine sızıp evlere yerleşmesi, buradan sokak çatışmaları yaratmaya çalışması, kentin hemen yakınında da ağır silahlarla saldırılar düzenlemesi, ‘kurtarılmış bölge’ yaratma girişimini gösteriyor.
PKK, dünyaya; Halep’te yaşandığı gibi Şemdinli’de de güvenlik güçleriyle halkın, sokak sokak çatıştığı görüntüler yansıtmaya çalışıyor.

Alan hakimiyeti

Şemdinli’de çatışmaların hala sürüyor olması, bölgeye giriş-çıkışların kontrollü yapılabilmesi, teröristlerin vur-kaç yerine bölgede kalmaya ve çatışmaya devam etmeleri, PKK’nın “alan hakimiyeti” sağlamaya çalıştığının da bir göstergesi.
Terör örgütü, bunu sağlamasa bile güvenlik güçlerinin de alan hakimiyeti kuramadıklarını kanıtlamak için bölgede kalarak direniyor.
Tunus’ta başlayan Arap Baharı sürecini, Mısır’daki Tahrir Meydanı görüntülerini Diyarbakır’a taşıyarak “Kürt baharı” sürecine dönüştürmeye çalışan PKK, Türkiye’den de bir parçanın kopabileceği mesajı veiyor. Hakkari bölgesine Ankara’nın hakim olmadığını, bölgede otoritenin ve silahlı üstünlüğün kendilerinde olduğunu da göstermeye çalışıyor.

Barzani ve Zana

Ankara bir süredir, PKK’yı Kandil’den indirmek için Barzani’yi devreye soktu. Aynı dönemde Leyla Zana üzerinden de yeni bir süreç başlatmaya çalıştı.
Şemdinli olayı ve Çukurca’ya yapılan saldırılar, Barzani’nin de Zana’nın da terör örgütüne silah bıraktırma yönünde bir etkileri olmadığını gösterdi. Ankara’nın, Barzani’nin bu yönde bir niyeti olup olmadığını sağlıklı biçimde test edip etmediği de büyük bir soru işareti. Bu bağlamda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Barzani ile görüşmesinin dumanı henüz tüterken bu saldırıların gelmesini de dikkatle izlemek gerekiyor.

Ankara’ya baskı

PKK; terör saldırılarının çapını ve niteliğini değiştirerek, Ankara’yı baskı altında tutmayı hedefliyor.
Oslo sürecinin kesilmesinden sonra isteklerini Ankara’ya kabul ettirmek için yeniden terör eylemlerini tımandıracaklarını açıklayan Kandil, bir taraftan da tekrar masaya oturma koşullarını yaratmaya çalışıyor.
Saldırıların gerekçeleri olarak; Öcalan’la görüşmelerin kesilmesini, Kürtçe eğitimi, KCK olayını ve Suriye’de PYD’ye yönelik tehditleri gösteren Kandil, silahli güç alarak Türkiye ile “stratejik denge”ye geldiğini, eylem güç ve kapasitesini büyüttüğünü bu saldırılalrla dünyaya duyurmaya odaklanmış görünüyor.

Büyük Kürdistan hedefi

Suriye’deki olaylar sonucu Beşar Esad’ın Kuzey Suriye’den çekilmesiyle ortaya çıkan alanı “Batı Kürdistan” olarak ilan eden PKK-PYD, “Büyük Kürdistan” hedefine doğru önemli bir mevzii kazanıldığı düşüncesinde.
Kuzey Irak’tan sonra Kuzey Suriye’de de devletimsi bir yapı kurulmasına yoğunlaşan PKK-PYD cephesi, Türkiye’den de Güneyoğu’nun koparılmasıyla Büyük Kürdistan’nın kurulabileceğine olan inancını artırmış görünüyor.

Köşe yazısının devamını özgün kaynağından okumak için tıklayınız

Yorumlar5

  • xmenbln 11 yıl önce Şikayet Et
    kemal tebrizi haklisin ...pkk bitmez.... niye bitsinki....senede 3-5 milyae ciro yapan bir sirket...bedava calisan cahiller ordusu...en gec 25-30 yasinda zerdustune kavusan enayiler olup 3-5 milyar dolardan emeklilik maasini alamadan dunyasini ve ahiretini heba edengencler varken .. paraya para demeyn, pkkli kadinlardan harem kuran ilk 20-30 pkkli yonetici pkkyi bitirmek istermi ? ...bu dediklerimide kuru probaganda sanma...bir sirket dusunku dunyanin parasini yapiyor...bilmem ne halkin hakkini niye dusunsun...o da yetmiyormus gibi bazi devletlerin sicak kucagindan inmeyio sirti sivazlanip -aslanim...kocum...yaparsin sen ..diye sirti sivazlaniyorsa...adam yerine konulduguna inaniyorsa nicin vazgecsin....diyelim ? baris olursa ne yapavak pkkli yoneticiler? ...milyarlik serveti yonetenler birden bire devletin 800tl lik emekli maasinlami gecinecek? emri altindaki kadinlar yanindami duracak ? emri altindaki yuzlerce enayi genclermi olacak ? bu gucu kim kaybetmek ister ?
    Cevapla
  • sezgin 11 yıl önce Şikayet Et
    bu nankörlüğün sebebi nedir?. kemal tebrizli: unutma ki siz kürtleri insan yerine koyan bir devlet yoktu. şimdi sizi insan yerine koyup kürt kardeşimiz olduğunuzu kabul eden bir devlet var. sizi insan yerine koydular diye mi çocuklarımızı öldürüp duruyorsunuz. unutmayın ki masum annelein ciğerini yakarak zafer kazanamayacaksınız. gün gelecek iplerinizi elinizde bulunduran israil bile sizi terkedecek. nankörlüğünüzün bedelini ödemeyeceğinizi mi sanıyorsunuz.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • kemal tebrizli 11 yıl önce Şikayet Et
    kürtleri kabul etmek tek çözüm. kürtlerin de bir halk bir ulus olduğunu kabul ederek. çağa uygun adımlar atılırsa bu sorun biter. ama hala kürtler yok sayılıyor. hala sanılıyorki pkk bitecek. bence bitmez. bu arada ölen insanlar bence boşu boşuna heba oluyorlar. yani er yada geç türkiye bu gerçeği kabul etmek zorunda kalacak. sonuçta bu ülkede 20 milyon kürt var. yok edemezsinizki
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • bahadır yıldız 11 yıl önce Şikayet Et
    pkk ne istiyorsa bu adam hepsini bilmiş. okuyun yazılarını göreceksiniz bu adam ne istiyorsa pkk esad da aynılarını istiyor. bunlar bizim kominist artıklarımız. nasipsiz ve köksüz insanımız.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    kes be bila pkk da senin gibi kominist ve solcu.!. .......::.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat