BM neden yıkılmalı?

  • GİRİŞ26.09.2026 09:12
  • GÜNCELLEME26.09.2026 09:12

125 ülkenin taraf olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında yakalama kararı çıkardığı İsrail'in soykırımcı başbakanı Netanyahu, yoğun protestolar eşliğinde boş koltuklara hitap etti. 

157 ülkenin tanıdığı, Filistin'in ABD tarafından vize verilmeyen Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise salona hiç giremedi. 

"Güveni yeniden tesis etmek, dönüşümü yönetmek: Herkes için sonuç üreten bir BM" temasıyla açılan 81. Genel Kurul'un özeti bu iki sahne. 

Bu nedenle, bu hafta üzerinde durmak istediğimiz konu "İsrail-uluslararası kurumlar" ilişkisi. 

İSRAİL HÜKÜMETİNE TÜM DÜNYA NEDEN SIRT ÇEVİRMELİ? 

Netanyahu, seçimlere bir ay kala çıktığı kürsüde yaklaşık 40 dakika boyunca seçim propagandası yaptı. Erdoğan, İran, Katar, Suriye, New York Belediye Başkanı, sanal medya ünlüleri... İsrail hükümeti karşıtı kim varsa, oy kaygısıyla hepsine konuşmasında yer verdi. İsrail'in Gazze'de ve işgal altındaki diğer Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarını aklamaya, İsraillilerin göğsünü kabartmaya çalıştı. 

Trump'tan randevu alamayan, ABD ziyaretini 8 saatle sınırlamak zorunda kalan bir başbakan var karşımızda. Anketler, BM'deki şovun onu sandıkta Eisenkot'un önüne geçirmeye yetmeyeceğini gösteriyor. Ancak yerine Eisenkot geçse de BM gibi yapılar bu haldeyken değişen düzen değil, yalnızca isimler olacak. 

Konuşma baştan sona yalanlarla doluydu. Netanyahu, Batı Şeria'daki yerleşimci şiddetini taş atan, zeytin ağaçlarını tahrip eden 150 kişinin münferit olaylarına indirgedi. OCHA ise bu yılın başından 14 Eylül'e kadar 1.600'den fazla yerleşimci saldırısını, 23 şehidi ve 1.100'den fazla yaralıyı kayda geçirdi. 

Gazze'ye 2 milyon ton yardım girdiğini söyledi. IPC'nin temmuz raporuna göre Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 67'si, yani 1,4 milyon kişi, akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya. 

Çoktan çürütülmüş "diri diri yakılan çocuklar" iddiasını da, USAID'in hiçbir bulguya ulaşamadığı "Hamas yardımları çalıyor" söylemini de yeniden ısıttı. 

Dikkat edilirse bu yalanları çürüten verilerin neredeyse tamamı BM çatısı altından geliyor. BM'nin teknik kurumları gerçeği gün gün, rakam rakam tespit ediyor. Aynı BM'nin siyasi organları ise bu tespitlerin hiçbirini yaptırıma dönüştüremiyor. Tespit var, icraat yok. 

İslam ülkelerinin hali ise ortada. Bunca tepki ve protestoya rağmen Kazakistan, Bahreyn, Azerbaycan, Senegal, Arnavutluk ve BAE, Netanyahu'nun konuşmasını salonda oturup dinledi. Salona yalnızca Netanyahu'yu protesto edip terk etmek için gelen gayrimüslim ülkelerin delegelerini düşününce, tablo başka söze yer bırakmıyor. 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ARTIK REFORMLA KURTULMAZ! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıllardır dile getirdiği "Dünya beşten büyüktür" itirazı ve reform çağrısı, bu çarpık düzene yöneltilen en yüksek sesli eleştiri. Gelinen noktada BM'nin bir tiyatro sahnesinden öteye geçemeyeceği ne yazık ki açıkça görülüyor. 

Beş daimi üyenin veto yetkisiyle her kararı rehin alabildiği bir yapı bu, malumunuz. Öyle ki reform önerileri de bu veto süzgecinden geçecek. 

BM, verdiği kararları uygulatacak bir yaptırım mekanizmasından da yoksun. Peki, böyle bir yapının onarılabilir yanı var mı? 

Çünkü İsrail, bu düzen yıkılmasın diye Birleşmiş Milletler'in, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Uluslararası Adalet Divanı'nın bir ağırlığı varmış gibi davranıyor. 

Mesela BM'yi kınıyor. Yahu BM sana ne yapabildi de kınıyorsun? Kınıyorsun ki bu BM seni rahatsız ediyormuş gibi görünsün. 

UCM savcılarına ve yetkililerine yaptırımlar uygulanıyor. UCM'nin yakalama kararı Netanyahu'nun New York'a gelmesini engelleyebildi mi? Uçağı, UCM'ye taraf Batılı ülkelerin hava sahasından geçerek, rotasını bile uzatmadan geldi. UCM kararlarının hiçbir etkisi olmamasına rağmen tepki gösteriliyor ki düzen devam etsin. 

Uluslararası Adalet Divanı'na bakalım. Bir yaptırım gücü var mı? Dava bugün sonuçlansa, İsrail'in yaptırıma tabi tutulması için mesele BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilecek. Orada da veto duvarına çarpacak. Hak arayışındaki insanlık, çıkmazın içinde çıkmaz yaşıyor. 

BM'NİN YERİNİ NE ALACAK? 

Bu düzenin yıkılıp baştan inşa edilmesi şart. Öncelikle merkezi Amerika olmayan bir yer seçilmeli. İnsanlığa düşman olanların Siyonizm'in koruması altında elini kolunu sallayarak gelemeyeceği bir yer mesela. Karşı saftaki ülkelere vize vermezlik etmeyen, vize verdiğine de kısıtlama getirmeyen bir ev sahibi… 

Yeni bir düzenin nasıl kurulacağı sorusunun cevabı uzakta değil. Bölgesel güce dönüşen Türkiye'nin Suudi Arabistan ve Pakistan'la kurduğu Mekke İttifakı, bu arayışın en somut örneği. 

İttifakın, Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarıyla verdiği ilk sınavda başarısız olduğu yorumlarına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey üzerinden, NATO'nun onlarca yıllık tarihinde 5. maddenin yalnızca bir kez işletildiğini hatırlatarak cevap verdi ve ekledi. "Daha yeni başladık" 

Kurumsallaştıkça yeni katılımlara açık olacak bu tür oluşumlar, kararlarını beş başkentin vetosuna bağlayan BM'nin boşluğunu önümüzdeki süreçte doldurabilir. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan da Mekke Anlaşması ile bölgenin sorunlarına bölge kaynaklı çözümler üretileceğini ve bütün ülkeleri kuşatan bir mekanizmaya geçiş yapılması gerektiğini söyledi. 

Evet, BM ve Mekke İttifakı aynı kefeye konulacak oluşumlar değil ancak günümüzde yaptırım gücü diplomatik yalnızlaştırmadan çok caydırıcılık kapasitesinden geliyor. 

Etkisiz uluslararası örgütlerin yerine yenilerini inşa etmek, başta Filistinliler olmak üzere zulme uğrayan tüm halklara, gözlerini kapatıp seyirci kalan insanlığın borcu. Bu borç ödenmediği sürece Netanyahu gidecek, bir başkası gelecek. Hitap ettiği boş koltukların etkisizliği, o salonun yüzü olmaya ne yazık ki devam edecek. 

Hüseyin Akif Küçükal / Haber7

Yorumlar2

  • Abdulbaki Yesil 1 saat önce Şikayet Et
    Abi bu işin tek yolu, Hamas a silah mühimmat ulaştırmak. Hiçbir İsrailli rahat uyku uyuyamamalı uzaktan değil içerden olacak bu iş. Gazze'de intikam için bekleyen eli silah tutan kim varsa harekete geçmeli ama mutlaka silah ulaşmalı Gazze ye.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • İbrahim Hoca 1 saat önce Şikayet Et
    Çünkü BM, ve Dünya Bankası vb isimleri hepsini kurduran Yahudiler..
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat