Erdemli siyaset

  • GİRİŞ16.05.2015 11:55
  • GÜNCELLEME17.05.2015 09:50

Onca ayrışmanın üzerinden hâlâ bir noktada buluşabiliyorsanız, geleceğe dair umutların nüvesi bunlar. Özellikle de siyasi meydanların kızıştığı böylesi dönemlerde buluşulan kavşaklar yıpranmış ilişkileri onararak, toplumsal gerilimleri insani düzleme çekerek, siyasetle erdemin birbirine ne kadar yakıştığını gösteriyor. 

Türkiye’de zirveye çıkmış siyasi kutuplaşma içinde bu hafta bir uzlaşı noktası oluştu. Meral Akşener’e yönelik ortaya atılan ‘kaset’ iddiası akl-ı selimi ortak noktada buluşturdu. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, Emine Erdoğan ve Sare Davutoğlu Hanımefendiler böyle ahlak yoksunu iddiaların karşısında olduklarını ortaya koyarak Akşener’e destek çıktılar.

Siyasi rekabetin kızıştığı bir dönemde Başbakan meydanlardan iftiralara net biçimde karşı durdu. Meral Akşener’in siyasi kimliğine bakılmaksızın, iftiraya uğramış bir insanın yanında durmak, iki açıdan önemliydi. Siyasi arenada sürdürülen mücadelenin ve adına dava denen hareketin kırmızı çizgisinin, ahlaki değerler olduğunun göstergesiydi. Ahlak olmadan dava olmayacağı hatırlatmasıydı. 

Devletin en üst kademesi, meydanlarda demokratik eleştiri haklarını kullansalar da, ortada iftiraya uğrayan biri varsa, durduğu yer neresi olursa olsun buna her şartta karşı çıkarak aynı zamanda toplumsal tabanın kültürünü de yeniden şekillendirdiler. Zira farklı mecralarda, medyada, akademide, bürokraside bu siyasi mücadeleye destek veren herkes, desteklerinin ahlaki eşik aşılmadığı müddetçe makbul sayıldığını görmüş olmalılar. Yeni

Türkiye mücadelesine taraf olan herkes, ahlakın devre dışı bırakıldığı bir yerde sesini yükselttiği oranda bu mücadele sahih, haklı ve başarılı olabilir. 

Türkiye demokrasisinin tüm gelişimine rağmen hâlâ ‘kaset’ üzerinden siyaset fikrinin arkaikliği çok ayrı bir mesele. Türkiye’de demokratik yollar dururken, siyaseti şantajlar ve montajlarla dizayn eden yapılanma fikri daha başka bir mesele. Türkiye işte bugün bu temel meselenin kavgasını veriyor.

Devlet içine çöreklenmiş bu yapı ortadan kaldırılmadan ve devlet yönetimi şeffaf, adil ve demokratik hale gelmeden, kaset vb. gibi anti-demokratik usuller toprağa gömülmeden bu sorunlu bakış açısının yol açtığı diğer meseleler başımızı ağrıtmaya devam edecek. 

 

Yazının devamını okumak için TIKLAYIN...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat