Asıl iş şimdi başlıyor

  • GİRİŞ18.04.2017 11:08
  • GÜNCELLEME18.04.2017 11:08

Türkiye, tarihinin en keskin virajlarından birini aldı. Vesayetleri, koalisyonları kaldırmak, bürokrasinin birikmiş sorunlarını çözmek adına önerilen hükümet sistemi teklifi, % 51.4 oy oranıyla milletten ‘evet’ oyu aldı. Son günlerde kamuoyu araştırmalarının abartılı rakamlarıyla beklenti yükseltilmiş olsa da, %52-55 bandı rasyonel oranlardı aslında.

15 Temmuz hain darbe girişiminin tozla duman ettiği güven krizi içinde, bölgesel ve küresel konjonktürün şartları altında, Türkiye’de 15 yıldır hep kazanan siyasi irade, yine kazandı. Gerek demokrasinin +1 kuralı, gerekse mevcut şartlar altında ortada bir başarı var ki, bu başarı çok büyük ölçüde Cumhurbaşkanı’nın başarısı. Toplum, onun şahsına duyduğu güveni bir kere daha tescil etti. Yeni bir bürokratik ve siyasi sistem kurma konusunda icazet verdi. Ama aynı zamanda siyasi iktidara bazı uyarılar yaptı. Oy oranlarının dağılımına, sapmalarına bakılarak bu uyarının gerekçeleri okunmayı bekliyor. Bu okuma, AK Parti kadrolarınca yapılacaktır.

Asıl iş şimdi başlıyor. Uyum yasalarının çıkarılması, halının altına süpürülmüş sistemik sorunların çözülerek, iyi işleyen bir sistem kurulması noktasında siyaset kurumunun önünde iki yılı aşkın bir süre var. Bu süreçte AK Parti’nin bu yeni elbiseyi, Türkiye’nin üzerine en ideal ölçülerde biçip dikmesi ve ortaya dört başı mamur bir sistem çıkarması gerekiyor ki, 2019 seçimlerinde gerek yerel yönetimlerde, gerekse hükümet seçiminde başarı elde etsin.

Bunun için, AK Parti’nin 2000’li yıllardaki heyecanını yeniden kuşanması, sağlam bir teşkilat yapısını yeniden ihdas etmesi, populist yaklaşımlardan uzak icracı ve inşacı bir ruh kazanması gerekiyor. 2000’lerin ruhuna yeniden dönmek elbette mümkün değil. Zira o yıllarda AK Parti tabanında birikmiş mağduriyetler, sabırlı bekleyişin getirdiği hakkaniyet düşüncesi, samimi gayretlerin masumiyeti, dönemin ruhunu oluşturuyordu. Bugün iklim daha farklı. AK Parti artık birçok alanda muktedir ve bu iktidarın gücünü etkili şekilde kullanıyor. Mağduriyetler kalktı. Fakat millet iradesini merkeze alan bir sistem inşa etme niyetinin meşruiyeti ve masumiyeti hâlâ geçerli. Yani varlık gerekçesi hâlâ cari. Öte yandan AK Parti’nin ruhunu tahkim edecek başka avantajları var. 15 yıllık tecrübe, Türkiye’nin değişen sosyolojisi, muhafazakar kesimin -sanıldığının aksine- dinamik yapısı ve ‘dava’ olarak adlandırılan idealler, yeni bir ruh inşa etmek için hâlâ geçerli parametreler. Keza, bölgesel siyasetin Türkiye’ye yüklediği misyonlar…

94 yıllık birikimi bir kazanım olarak değerlendirip, onun üzerine yeni katkılar sunmayı hedefleyen bir siyasal akılla, 2019’a ehil insanlardan oluşan sağlam bir kadroyla yürümek, tek reçete. Siyasal ve ekonomik dönüşümü entelektüel, fikri açıdan tahkim etmek ayrıca önemli. Sadece siyasi kadroları değil, bürokratik kadroları da bu açıdan güçlendirmek icap ediyor.

17 Nisan, her şeye sıfırdan başlamak için bir milat. Her başlangıç, kendi heyecanını da üretir. Bütün mesele bu heyecanı, yeni bir bakışla yönetmek. Yeni sistem Türkiye’ye hayırlı olsun!

Yorumlar4

  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Masal gibi bir yazı. herhangi bir rasyonalite, analiz vs yok!
    Cevapla
  • zafer 7 yıl önce Şikayet Et
    mükemmel. cumhurbaşkanı partiye geçmesiyle partinin yeniden yapılandırılması ve yeni sisteme adapte edilmesi şart. Ak Parti kendine diyaliz yapması lazım , genç ve dinamik , diyaloğu becerebilen, atak ve allahın korkusu olan unsurlardan yapılandırılmalı. yeni Türkiye, yeni AKP ile başarıya ulaşır. Cumhurbaşkanımız bunu başaracağına eminim.
    Cevapla
  • gul 7 yıl önce Şikayet Et
    amın.
    Cevapla
  • akdsbyrm 7 yıl önce Şikayet Et
    Çerçeveyi oluşturan Vesayet ve bürokrasi sevdalılarına dikkat.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat