“Narnia Günlükleri” ve akla tuzak Türk Lokumu

  • GİRİŞ06.09.2013 09:22
  • GÜNCELLEME06.09.2013 09:22

Narnia, gerçekliğin dışında; bir dolabın içinden girilen kurgusal bir ülkedir. Yarı insan, yarı hayvan ve çoğunluk hayvanların olduğu ve insan gibi konuşabildiği bir yerdir.

Buzlar kraliçesi aslında cadı, tüm Narnia'ya sahip olmuş ve kötülükleriyle hükmetmektedir. Yalnız bir tehdit altındadır. Kehanete göre bir gün dört küçük çocuk gelip, onun buzlarla dolu, zorbalık ve kötülüklerle yönettiği Narnia'da yeniden baharın gelmesine ve iyi kalpli aslan kralın tahta çıkmasına vesile olacaktırlar. Aslan kral da bu arada başka yerlerde, buzlar kraliçesine karşı hayvanları toplamaktadır.

Bir gün, dolabın içinden bu dört çocuktan içinden önce küçük kız kardeş, sonra da ortanca oğlan kardeş Narnia'ya geçerler. Fakat ortanca oğlan, hırslı, kıskanç ve aklını kullanmayan biridir. Ve hemen Buzlar Kraliçesinin eline düşüverir. Buzlar Kraliçesi ona iyi davranır ve ikramlarda bulunur. Çocuğa vaatlerde bulunup, en son diğer kardeşlerini de kendisine getirmesi için Türk lokumuyla kandırır. Ve bu hırslı çocuk Buzlar Kraliçesine Türk Lokumuyla kandığı için diğer kardeşlerinin de kendisiyle birlikte tuzağa düşmesine sebep olur. Ve hepsini kraliçe hapseder.

Odesa ve Dante'den (cennet, cehennem, araf)  bu yana, Batılı edebiyat açısından da Doğu'ya Oryantal bakış değişmemiştir. Narnia, Batılı insanı uyarır: Türk Lokumu (Doğu dünyası, Araplar da dâhil aslında) size egzotik inanılmaz lezzetli gelse de aslında sizi akıldan uzaklaştırıp, başka güçler tarafından esaret altına girmenize neden olabilir, net.

Batılılar için Doğu, hâlâ aklın uğramadığı ama türlü egzotik damak tatlarının olduğu; kuralsızlığıyla da kısmen aklın ve zamanın baskısını hissetmeyeceğiniz afyonik bir yerdir. Akıldan ve kuraldan bunalmış, ilerlemeci tarihin bunalttığı, soğuk metropol ilişkilerinde yalnızlaşmış Batılı insan, Türk Lokumun egzotik tadıyla, Doğulu insanın sıcaklığından etkilendiği bir yer olmakla birlikte, Batılı sanatçının üretimi açısından fantastik keşiflerin alanıdır. Cinsellik açısından da gizemdir. Tarihsiz ve ilerlemenin olmadığı yerdir.

Baudelaire (şair) gibi sanatçılar için, zamanın burjuvazisinin budalaca ilerleme fikrine karşı Doğu, zamanın durduğu, sonsuzluğun hissedildiği fantezi bir yerdir. Yani ilerlemenin, gelişmenin olmadığı, yerinde sayan bir yer.  Bu durum Baudelaire gibi bir sanatçı için pozitif bir durumdur.

Batılı bir sanatçı için zamanın durması; “İster şarapla, ister şiirle, ister erdemle yeter ki sarhoş olun: Zamana kul köle olmamak için sürekli sarhoş olun.”derken Baudelaire; tam da Doğu'yu, Batı'nın burjuvazi gelişmeci, ilerlemeci tarih anlayışına ve zamanın baskısına karşı, kısa süreli bir kaçış yeri olarak görür. Doğu, egzotikliğiyle ve tarih (zaman) dışılığıyla sadece sarhoşluk verir.

Ve Narnia'nın ya da Narnia yazarının Batılı insana mesajı: “Türk Lokumuna” kanmayın. Kanan, cadının eline geçer ve Narnia'yı kaybeder.

Batı dünyası bize oryantalist baksa da gördüğümüz kadarıyla onları pek de yalan çıkartmıyoruz!

Hacer Aydın - Haber 7
aceraydin@hotmail.com

https://twitter.com/hacer_aydn

Yorumlar9

  • Ali ırmak 10 yıl önce Şikayet Et
    Batı sanal bir medeniyettir, bu kadar yüceltilmeyi haketmiyor.. Yazıkki batının teknolojik üstünlüğü dünya görüşünün üstünlüğü zannını kafalarda doğurmuş, müslüman kesimlerde islamdan ve müslümanlardan soğumaya yol açmıştır.İslam dünyası islamsızlaştırılarak ve zihinsel esaretle geri bıraktırılmıştır.Ümmet hala örtülü batı işgalindedir.ülkemizin son asırdaki yaşadığı rejim zulümlerini hatırlayalım.Bu kadar 'batının' sızarak doldurduğu zihinlere yeni bir format atıp orijinal fabrika ayarlarına dönmeliyiz.Batı sanal bir medeniyettir bu kadar yüceltilmeyi haketmiyor,
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Ali ırmak 10 yıl önce Şikayet Et
    Doğu ve Batı.... İslam dünyasında son yüzyılda özellikle Türkiyede batılılaşma politikaları ve islami değerlerin sistem tarafından aşağılanması süreclerinde toplum bilinçaltı batı karşısında aşağılık kompleksiyle ve hayranlığıyla sistemli bir şekilde doldurulmuştur.İslam dünyasının asıl işgali budur.Bunun yeni nesil müslümanlardada izleri var.Batının ekonomik ve siyasi üstünlüğü batının sekülerimine hayranlıkda doğurmuştur.Yazar Batı kavramları ile oluşmuş bir zihinle İslamı ve müslümanları irdeliyor.İslam dünyasının bugünkü durumunun osmanlının ve dolayısıyla ümmetin yenilmesi süreci ile bağlantılı sonuçlardır.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • translator 10 yıl önce Şikayet Et
    turgut hocam&İbrahim Dursun abi. turgut hocam dün dündür bugün bugündür. Ne dedim şimdi?:)..İbrahim Dursun abi gözüm üstünde, habervaktim'de takip ediyorum yorumlarını:) Yazıya gelince, Hacer hanım, ilk paragraftan itibaren daraldım, kabaca göz gezdirdim. Batı edebiyatı yerine İslam edebiyatına dair birşeyler okumak ister(d)im...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • turgut1 10 yıl önce Şikayet Et
    türk lokumu ile kardeş kandırılıyor. kardeşde kardeşi kandırıyor....aslında cadı hepsini kandırmış oluyor...aslında kafam karıştı dünyanın neresi doğu neresi batı....mesela rusya doğu mu? yada japonya doğu mu??biz batıda mıyız? yoksa doğu olan kesinlikle biz miyiz??greenwich nerede onlara göre mi düşünmeliyiz??doğu, doğu anadolu bölgesi ise iran veya hazar denizi kısmı ne olur...vaz geçtim karadenizin kuzeyinde olsaydık doğu neresi olurdu batı neresi olurdu???peki bundanda vazgeçtim ekvatora göre düşünelim,zira dünyayı ikiye bölen çizgidir,bu duruma göre biz kuzeyiz,doğu değiliz..hacer hanım biz nereye göre hangi bölgedeyiz lütfen yazar mısın??? en azından duruduğumuz noktayı bilelim..bence biz kuzeyliyiz??sence ??
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • turgut1 10 yıl önce Şikayet Et
    öyleyse uzlaşalım. ne doğu ne batı;en iyisi iç anadolu.....
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat