Zaman bir hikayedir
- GİRİŞ04.11.2012 08:58
- GÜNCELLEME04.11.2012 08:58
Cep telefonum otomatik olarak saati geri almış. Saatler bir saat geri alınacaktı. Dünden haberim vardı. O yüzden, akşam, ev halkına “hepinizin zamanın geri alacağım” diye espriler yaparak geri saat uygulamasından haberleri olup olmadığını da kontrol etmiştim.
Uykuya fena halde doymuşum ve saat sabahın altısı. İleri saat uygulamasına göre de yedi olmalıydı. Tam pencerenin kenarındayım. Perdeyi araladım. Fakat bulutlar zamanı ölçmeme yetmiyor... İşin garibi hiçbir zaman o saatlerde uykuya da doymuş olmazdım.
Sabahın altısında hayatın içine giremezdim. Aslında insan zorlasa, zorunluluk ya da insanlık durumu neticesi ya da bir motivasyonla zamanın her anında hayatın içine girer ama...
O yüzden hayatın içine girmem için en az saatin sekiz olması ve bununla birlikte kahvaltı yapmam şarttı. Sabahın altısında kitap da okuyamazdım. Altta ve üstte ikiye bölünmüş ev ahalisinden de hiçbir ses ve patırtı yoktu. Ama ben resmen uyanığım.
Yatağımda zamanın dolmasını bekliyorum. Cep saati ile de pek ilerleme kaydedemedim. Tüm çabalarımla on, on beş dakika… Sonra babamın sesini duydum: “Hey daha kalkmıyor musunuz?”
“Babam” diyorum; “Yine erkenden acıkmış ama tamamda bu saatte bize pek seslenmezdi…”
Yeterince uyanık bir şekilde bu seslenişe sevinerek, kalkıp hazırlandım. Seri bir şekilde mutfağa geçtim. İlk işim Duvardaki mekanik saate bakmak oldu. Gözlerime inanamadım. Meğer cep telefonum saati bir değil üç saat geriye almış.
Vay dedim vay “zaman hep bana kıyak geçiyor…” diye yaptığım espriye de üç dakika gülümsedim.
Zaman nedir?
Kindi'ye göre zaman âlemin varoluş sürecidir. “Eğer zaman sonlu ise mahiyeti itibariyle cisim de sonlu olacaktır. Cisim varsa hareket vardır, cisim yoksa hareket yoktur. Hareket herhangi bir değişimdir. Her değişim cismin sürecini belirler. Ve her değişim bir zamana bağlıdır.”
Yani süreci belirleyen değişimdir; değişim yoksa zaman da geçmemiştir.
Üç aşağı beş yukarı tüm zaman tanımları böyledir. Bir de felsefi tanımlar yanında şiirsel tanımları da vardır.
Cahit Koytak da şiirinde “nedir zaman?” diye sorar
Ne yapsan akıp gider, ne yapsan geçip gider! zaman nedir, peki, nedir zaman? alnının teri mi, Büyük Usta'nın, gözünün yaşı mı, elinin kiri mi, balçığımıza karışan? Ağacın içinde akan bellek mi, sevinci unutan, kedere boğulan ve sarartan yaprakları? Nedir zaman, peki? Çamurumuza üflenen endişe mi, saçlarımızı, sakallarımızı böyle ağartan?
Hacer Aydın - Haber 7
aceraydin@hotmail.com
Yorumlar4