Yerel seçimlerden sonra 2. kapanma davası mı?

  • GİRİŞ12.09.2008 10:55
  • GÜNCELLEME12.09.2008 10:55

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Yalçınkaya” Deniz Feneri’ne yönelik suçlamaların ardından Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hemen şu yorumu yaptı: “Deniz Feneri AKP için kapatılma nedenidir.

Anayasa’nın 69. maddesi Yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek ve tüzel kişilerden maddi yardım alan siyasi partiler temelli olarak kapatılır düzenlemesini içeriyor.” Sonra ne oldu? Büyük olasılıkla çok ağır şekilde suçladığı Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’la yüz yüze gelmek istemediği için adli yıl açılışına gitmeyen Başsavcı, Deniz Feneri’ni AKP dosyasına koyarak, inceleme altına aldı.

Bütün bu işaretler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’ndan ikinci bir kapatma davası gelebileceğinin kuvvetli sinyalleri olabilir. Peki bu dava ne zaman gelebilir? Bu sorunun yanıtı, “marttaki yerel seçimlerden önce kesinlikle dava açılmaz” şeklinde özetlenebilir.

Çünkü, AKP’nin yerel seçimlerde G.doğu’da DTP’ye karşı üstünlük sağlamasını Türkiye’de istemeyen neredeyse yok! Mart ayından başlayarak 1,5 yıl daha sayın. İşte o arada ne olacağı varsa ya olur ya olmaz. Çünkü 2 yıl sonra Anayasa Mahkemesi’ne Cumhurbaşkanı Gül’ün atadığı üyeler girmeye başlayacak. Peki dava açılırsa AKP kapatılır mı? Bu soruya iki yanıt var:

1-Hayır, kapatılmaz. Artık geçmiş olsun. AKP’nin son davada kapatılmamasıyla her şey bitti. Güç artık konvansiyonalde değil, AKP’de. Bundan sonra hiçbir şey yapamazlar.

2-Kesinlikle kapatılır. Çünkü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı kafayı bir kere AKP’ye taktı. Muhakkak ikinci bir kapatma davası açacaktır.

Son davadaki 6 kapatma, 5 hazine cezası ve sadece 1 “ceza verilmesin” oyunu dikkate aldığınızda da, ikinci bir davada aynı mahkeme heyeti artık kapatma kararını verecektir. Sizce hangi şık daha mantıklı?


YENİ TEZKERE SENARYOLARI!

TSK’nın K.Irak’a operasyonlar düzenlemesine yetki veren tezkere ekimde sona eriyor. Genelkurmay, Hükümetten yeni tezkere istedi bile. Hemen spekülasyonlar başladı:

-Asker, yerel seçimler öncesi AKP’yi G.Doğu’da güç duruma düşürecek operasyonlar yapmak istediği için yeni tezkereyi istiyor. Yani tek taşla iki kuş vurulacak.

-AKP, yerel seçimlerde G.Doğu’da oy kaybetmemek için tezkere süresini uzatmayacaktır. Bu spekülasyonlar tamamen saçmalık. Terör gibi önemli bir meselede ne AKP ne de asker, “siyaset” in “s”sini düşünmez. Türkiye’de böyle bir “kansızlığa” düşecek tek vatan evladı bulamazsınız! Baksanıza, geçen yıl baharı-yazı beklemeden K.Irak’taki PKK’ya öyle bir bindirdik ki, PKK zor toparlanıp ancak ağustos sonunda hain saldırılarını yapabildi.

Haziran-temmuz hiçbir yıl olmadığı kadar sakin geçti. Şimdi PKK son saldırılarını yapıp, yine ağır ağır “kış uykusu”na geçecek. Kışın “ayıları inlerinde uyurken” yine vurmak gerekiyor. Sanırım Genelkurmay’ın ve Hükümetin stratejisi de bu yönde olacak! Aksini düşünmek bile istemiyorum!

haygun@bugun.com.tr

(Bugün)

Yorumlar4

  • Ejder Ejderha 15 yıl önce Şikayet Et
    İktidara gelen partileri gaflet basıyor. Siyasi partiler kanununu değiştirmek varken hep lüzumsuz şeylerle vakit kaybediyorlar. Kapatma davaları gelince de tutuşuyorlar. Hazır yeni kapatılmaktan kurtulmuşken, A.Doğanla uğraşmak yerine bir an önce siyasi partiler ve seçim kanununu değiştirin de herkes rahat etsin. Felaket tellalları otursun yerine.
    Cevapla
  • Tiger Tiger 15 yıl önce Şikayet Et
    2-9 oranı.... Yanılıyorsunuz, AYM deki yüksek karşıtlık oranı 2-9 dan 5-6 ya düştü. Yani AYM üyeleride işin cılkını anladı. Bir daha böyle bir durumla karşılaşılırsa, sanıyorum red olur, red olmazssa oylamada 9-2 olur.
    Cevapla
  • ömer inan 15 yıl önce Şikayet Et
    ergenekom. anayasa mahkemesi üyeleri tarafsız degiller hele hele bide bir üyenin eşi aracılığı ile ergenekoma karışmış ise ve bide aydın dağanın her şeyi önceden bildiği iddiası da var gündemde bunları düşündüğümüzde kapatılır şıkkı ağır basıyor yani bu üyüler ile kapatılır çünkü tarafsız değiller ülkenin ulusal çıkarından daha önemli şeyler varmış basit bir konuya takılıp kaldık
    Cevapla
  • Alp Tegin 15 yıl önce Şikayet Et
    Felaket tellalı Sabih ! yine ortaya çıktı.... Akp li değilim ama bu Sabih Kanadoğlundan da nefret ediom adam felaket tellalı ... Hakan Aygün doğru bir yazı yazmış,
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat