İsviçre Merkez Bankasına bakıp gaza gelmeyin

  • GİRİŞ30.11.2014 08:42
  • GÜNCELLEME30.11.2014 11:48

İsviçreliler, İsviçre Merkez Bankası'nın altın rezervlerini tüm rezervlerinin yüzde 20 seviyesinde tutmasını öneren teklif hakkında yarın (30 Kasım) oy kullanacak.

"İsviçre altınımızı biriktir" sloganıyla yapılacak referanduma halk "evet" oyu kullanırsa Banka, rezervlerinin en az yüzde 20'sini altın olarak tutmakla yükümlü olacak, bankanın tekrar altın satmasına izin verilmeyecek ve İsviçre'nin sahip olduğu altının tamamı ülke içinde tutulacak.

İsviçre halkı 'evet' derse İsviçre Merkez Bankası, beş yıl içinde piyasadan yaklaşık bin 600 ton altın almak zorunda kalacak. Dünya genelinde bir senede  yaklaşık 2 bin 700 ton altın üretiliyor ve İsviçre'nin bin 600 ton altın alması fiyatları uçuracak beklentisi var . Bankanın altın rezervi şu anda yüzde 6-7 seviyelerinde. 

Medyamızda günlerdir bangır bangır bu konu işleniyor.  Sağır sultan duydu. İsviçre Merkez Bankası referanduma gidiyor. 

Halka diyecek ki 'Ey ülkemin vatandaşları bugüne kadar ekonomideki kararları biz veriyorduk, siz razı oluyordunuz. 

Bir değişiklik olsun istedik ve referandum yapacağız. Referandumda size 'elimizdeki altınların oranını yüzde 20'ye çıkaralım mı?' diye soracağız. 

Evet derseniz de  elimizdeki altınlara ek olarak bir miktar da mevduat karşılığı bin 600 ton altın alacağız.''

İsviçre bunu duyurdu duyuralı bizim memlekette bir iştah bir iştah sormayın gitsin. Hemen ekonomistler ekranlara çıkmaya, hesap yapmaya başladılar. 

Bloomberg'i mi dersin CNBC-e'si mi, çıkarmadıkları altın uzmanı kalmadı.

Neymiş efendim, İsviçre şu kadar altın alırlarsa, altın fiyatlarında bu kadar ani çıkış olurmuş. Şöyle de tatlı getirisi olurmuş. Ellerini ovuşturmaya başladılar.  

Sanırsın İsviçre halkı 'evet' derse  bin 600 ton altını gelip Kapalıçarşı'dan alacak. 

Güzel yurdum da yastıkaltı cenneti zaten, duydular bin 600 ton altını, birikimim para edecek diye uykuları kaçıyor heyecandan..      

Kapalıçarşı'ya koşup çeyrek alana mı şaşarsın, hanımının kolundakilerinin kaç para yapacağnı düşüneni mi...  

Yeni düğün yapıp altınlarına dokunmayanlar zevkten dört köşe, üç kuruşu olan da altına yatırım yapalım mı diye tiyo peşinde!

Kusura bakmayın ama bundan önce sormamız gereken bazı sorular yok mu!

Devamı için tıklayın >>>

Yorumlar2

  • taner 9 yıl önce Şikayet Et
    hayır oyu çıkacak altın 75 olack
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    daha tarihi doğru dürüst atamıyorsunuz.dünkü yorumu bugün gibi göstermeyin kasım 30 çeker.ve hayır oyu çıkacak altın 78 e düşecek
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat