Özel sektör 2015 için ne kadar zam planlıyor?

  • GİRİŞ30.12.2014 07:52
  • GÜNCELLEME31.12.2014 07:59

18 milyon özel sektör çalışanı bugünlerde 2015 yılı için yapılacak zam oranını bekliyor. Araştırma şirketleri tarafından yapılan ücret zammı ve yan haklar araştırmasında ortalama zam oranına ilişkin veriler ortaya çıktı. Pekiyi zam oranları yeterli olacak mı? 2015 yılı içerisindeki maliyetleri karşılayacak mı? Kısaca çalışanların standartları eskiye nazaran ne durumda olacak? İşte cevabı…

Türkiye İstatistik Kurumu, her yılın işsizlik rakamlarını iki aylık gecikmeyle aylık ve yıllık olarak açıklar. En son 2014 Eylül ayına ait verileri açıkladı. Verilere göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 3 milyon 64 bin kişi oldu. Eylül ayı itibariyle işsizlik oranı da yüzde 10,5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı ise 26 milyon 169 bin kişi olarak açıklandı.

Devlet Personel Başkanlığının (DPB) Eylül 2014 verilerine göre Türkiye’de 2,36 milyon devlet memuru var. Kamu kurum ve kuruluşlarında toplam çalışan sayısı 3,2 milyonu buluyor.

TÜİK verilerinden Türkiye’deki memur sayısı düşüldüğünde özel sektörde çalışanların sayısı 23 milyona yaklaşıyor.

Yaklaşık 23 milyon özel sektör çalışanı 2014’ün son günlerinde 2015 yılı için yapılacak ücret ve sosyal haklar düzenlemesini bekliyor!

İşverenlerin eğilimi geçmiş yıllarda, memurlara uygulandığı gibi, enflasyon oranında zam yapmak şeklinde gerçekleşiyordu.

Fakat memur sendikaları sene başında toplu sözleşme imzalayıp zam oranını ilk ve ikinci 6 aylık dönemde yüzde 3 olarak belirledikleri için bu yıl özel sektördeki zam uygulamasının farklı olması bekleniyor.

Toplu sözleşmeye kadar olan dönemlerde memur maaşlarına yapılan zamda, enflasyondaki yıllık artış oranı dikkate alınıyordu. Özel sektör de genellikle bu teamüle uyuyordu.

Özel sektörün yapacağı zammın miktarını işçi sendikaları ile hükümet arasındaki asgari ücret pazarlığı da etkiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2013 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 5 milyon 498 bin asgari ücretli var. Asgari ücretlilerin zam oranı da 30 Aralık 2014 tarihinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından açıklanacak.

Asgari ücretliler de Türkiye’de özel sektör çalışanlarından düşüldüğünde, Türkiye’de, 10 milyonu aşan kayıtdışı çalışan hesaba katılmazsa, yaklaşık 18 milyon özel sektör çalışanı açıklanacak zam oranlarını bekliyor.

ÖZEL SEKTÖR NE KADAR ZAM YAPACAK? ZAM ORANLARI 2015 MALİYETLERİNİ KARŞILAYACAK MI?

SORULARIN CEVABI VE YAZININ DEVAMI İÇİN YIKLAYINIZ!

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat