Ali Ağaoğlu'na sordum 'yalnız 2 dedi' ama...

  • GİRİŞ14.01.2012 10:45
  • GÜNCELLEME14.01.2012 10:45

Türkiye Yatırımcı İlişkiler Derneği'nin dergisini bundan böyle Türkiye Fourtune dergisi tarafından çıkarılacak.

TUYİD ile dergi arasında yapılan anlaşmada, projenin arkasında iki piyasa kurdu var. Biri Ali Saydam diğeri yazar aynı zaman Fortune Türkiye'nin Genel Yayın Yönetmeni Ali Ağaoğlu

Bebek Baylan Restourant'ta  12 Ocak Perşembe günü yeni birlikteliğin duyurusunu yapmak üzere yatırımcılar, basın mensupları bir araya geldi. Organizasyon için sınıfta kaldı demek mümkün... Kokteylle başlayan ve insanların sırt sırta tıkış tıkış olduğu mekanda ne konuşmacılar için bir ses düzeni ne de kürsü benzeri bir şeyler vardı. 
Kokteyl'de sırasıyla konuşan Ali Ağaoğlu, Ali Saydam ve Funda Güngör Akpınar sandık gibi bir tahtanın üzerine çıkarak konuşmalarını yaptılar... Ali Ağaoğlu'nun ve Ali Saydam'ın konuşmaları esprilerle doluydu ve ayaktaki konukları gülümsetmeye yetti... 
Ali Saydam'ın 'müşteri ve eş kaybetmek arasında fark yoktur. İkisi de maliyetlidir. İkisinin de ortak noktası masraflı olması! 2 kez boşanıp 3 kez evlenen biri olarak söylüyorum..' sözleri kokteyle katılan misafirlerin kahkahaları ile karşılık buldu. 
Konuşmak için isteksiz çıktığı sandığın üzerinde 'ilişki ve iletişim' kavramlarının farkını anlatan Saydam, 'dakiki bir gol bir' misali ilk işi derneğin adına çakmak oldu. İlişki ifadesi Saydam'a göre yanlış konulmuştu. İngilizcedeki 'relation' (ilişki) ve 'communication' (iletişim) kavramları arasındaki farka değindi. İletişimin değiştirme etkisine dikkat çekti...
Konuşmaların hemen öncesi
Konuklar arasında gezerken bulunduğumuz masaya gelen Ali Ağaoğlu'nun görünce fırsatı kaçırmadım... Sorum dolar kuru ile ilgili idi. Son dönemde '1 Dolar 2 TL olur mu, olur, olacak mı? gibi soruyla özdeşleşen köşe yazarı kim? diye sorsalar, en az benim kadar ekonomiye biraz ilgi duyan herkesin cevabı Ali Ağaoğlu olurdu. 
Ağaoğlu'na 'Bir sorum olacak. Son 1 yılda '1 Dolar 2 TL olur' yazısını kaç kez yazdınız?' diye sordum cevabı sadece 1 kez oldu...Sorumu biraz daha açtım, '1 Dolar 2 TL olur mu, olacak, olur' şeklinde yeniden sorduğumda bu kez aldığım cevap 2 oldu. 2 kez dedi fakat daha fazla yazdığına adım gibi emindim. 
Şimdiki kuru sorduğumda o dönemde eleştirilerini Merkez Bankası'nın kötü yönetildiğine ve bocaladığına inandığı için yazdığını söyledi. Daha öncesinde bankacılık yaptığını ve bankanın hazine biriminde çalıştığını da ekledi. Anlatacakları Ali Saydam'ın konuşmanın yapılacağı yere çağırması ile yarıda kesildi. 
Eve geçer geçmez yazdığı gazetedeki arşivini karıştırmaya başladım. Tahminlerim yanıltmadı.
9 Ocak... Yatırımcılar; MB’nin elindeki silahlara güvenip 1.80’lerden dövizlerini satarlar mı, yoksa bu kadar çok piyasalara müdahahil olan bir MB’nin ‘yol kazalarına’ uğrayabileceğini düşünüp 2.00’ın üzerini beklerler mi? (vatan)
2 Ocak... Dolar ilk yarıda 2 lirayı rahat geçer, altın düşer... Piyasalarla ilgili tahminlerime gelirsek, dolar büyük olasılıkla Mart-Mayıs döneminde 2.0650-2.0800 TL bandına yükselecek. (vatan)
23 Kasım... Dolar 2 lirayı görecek mi?... Peki dolar 2 TL’yi görecek mi? Bence birkaç ay içinde 2 TL’nin görülme ihtimali az.... Peki dolar 2 TL’ye gider mi? Enflasyon olduğu sürece elbet bir gün bu seviyeye çıkacaktır. Ama önümüzdeki bir ayda ulaşır mıyız diye sorarsanız, bence bu ihtimal düşük. Teknik olarak 1.8670 ya da 1.8780 hadi diyelim, 1.90 seviyesine kadar bir yükseliş olabilir. Ancak hem bu seviyelerde, hem de bu seviyelere çıkılırken yeni satıcılar piyasaya gelecektir. Dün 4.33’e kadar çıkan (1 dolar + 1 eurodan oluşan) sepetin 4.38’in üzerine çıkmamış olması da bu savı destekliyor. Normal şartları altında; bu seviyenin yeni yılın ikinci çeyreğinde telafuz edilmesi daha büyük olasılık. Ancak Doğu Akdeniz’de ya da komşularımızdan herhangi biriyle sıcak çatışma veya Yunanistan’ın iflâsını bir başka AB ülkesinin izlemesi resmi hızla değiştirecektir.  (vatan)
23 Eylül...  Dolar 2 Lirayı Görecek mi?.. vs.
Yazılarında  o akşam da söylediği gibi Merkez Bankası'nın politikaları konusunda genelde olumlu yaklaşımı olmamış...  
Son dönemde ekonomi yazanların ortak bir kapta toplamak isteseniz Merkez Bankası'nın politikalarını eleştirenler şeklinde gruplayabilirsiniz! Zaman zaman bu baskıların Merkez Bankası'nın agresif davranmasına neden olduğunu fark ediyorsunuzdur ama ezbere para kazanma dönemleri bitti.
Daha önce de yazdım yine tekrar etmekte fayda var... Köşe yazılarının yön verdiği ve MB'nin eleştirilerle kulvar değiştirdiği dönemler geride kaldı. Paradan para kazanmak isteyenlerin işi bir hayli daha zorlaştı. Artık öngörülebilir ve yönlendirebilir bir MB yerine piyasalara yön veren önceden hazırlıklı bir Merkez Bankası var. Şimdiye kadar hedeflerinden bariz olarak şaşma gösteren sadece enflasyon oldu. Bunun dışında kurdaki hedef 2 hafta gecikmeli de olsa tuttu... 
Ne diyelim 1 dolar 2 TL olur diyenlerin oyununa gelmemekte fayda var... 
Yalnız 3-4 ay içerisinde sürekli aynı tahminler gündeme geliyor...  Meslekte 25 yılını tamamlayan Ali Ağaoğlu'nun yabana atılır bir ekonomist olmadığını belirtmeliyim... Bununla birlikte 1 dolar 1 Avro olur mu? gibi yazıları da en az TL için söyledikleri kadar dikkat çekici. Son 3-4 aydaki yazılarındaki bu dolar ısrarını sormak is

Türkiye Yatırımcı İlişkiler Derneği'nin dergisini bundan böyle Türkiye Fourtune dergisi tarafından çıkarılacak.

TUYİD ile dergi arasında yapılan anlaşmada, projenin arkasında iki piyasa kurdu var. Biri Ali Saydam diğeri yazar aynı zaman Fortune Türkiye'nin Genel Yayın Yönetmeni Ali Ağaoğlu! 

Bebek Baylan Restoran'da  12 Ocak Perşembe günü yeni birlikteliğin duyurusunu yapmak üzere yatırımcılar, basın mensupları bir araya geldi.

Organizasyon için sınıfta kaldı demek mümkün... Kokteylle başlayan ve insanların sırt sırta tıkış tıkış olduğu mekanda ne konuşmacılar için bir ses düzeni ne de kürsü benzeri bir şeyler vardı. 

Kokteyl'de sırasıyla Ali Ağaoğlu, Ali Saydam ve Funda Güngör Akpınar sandık gibi bir tahtanın üzerine çıkarak konuşmalarını yaptılar... Ali Ağaoğlu'nun ve Ali Saydam'ın konuşmaları esprilerle doluydu ve ayaktaki konukları gülümsetmeye yetti... 

Ali Saydam'ın 'müşteri ve eş kaybetmek arasında fark yoktur. İkisi de maliyetlidir. İkisinin de ortak noktası masraflı olması! 2 kez boşanıp 3 kez evlenen biri olarak söylüyorum..' sözleri kokteyle katılan misafirlerin kahkahaları ile karşılık buldu. 

Konuşmak için isteksiz çıktığı sandığın üzerinde 'ilişki ve iletişim' kavramlarının farkını anlatan Saydam, 'dakiki bir gol bir' misali ilk işi derneğin adına çakmak oldu.

İlişki ifadesi Saydam'a göre yanlış konulmuştu. İngilizcedeki 'relation' (ilişki) ve 'communication' (iletişim) kavramları arasındaki farka değindi. İletişimin değiştirme etkisine dikkat çekti...

Konuşmaların hemen öncesi

Konuklar arasında gezerken bulunduğumuz masaya gelen Ali Ağaoğlu'nun görünce fırsatı kaçırmadım... Sorum dolar kuru ile ilgili idi...

'Son dönemde '1 Dolar 2 TL olur mu, olur, olacak mı?' sorusuyla özdeşleşen köşe yazarı kim? diye sorsalar, ekonomiye biraz ilgi duyan herkesin cevabı benim gibi 'Ali Ağaoğlu' olurdu. 

Ağaoğlu'na 'Bir sorum olacak. Son 1 yılda '1 Dolar 2 TL olur' yazısını kaç kez yazdınız?' diye sordum cevabı sadece 1 kez oldu...

Sorumu biraz daha açtım, '1 Dolar 2 TL olur mu, olacak, olur' şeklinde yeniden sorduğumda bu kez aldığım cevap 2 oldu.

2 kez dedi fakat daha fazla yazdığına adım gibi emindim. 

1,84'lere kadar dolar kurunu hatırlattığımda; o dönemde eleştirilerini Merkez Bankası'nın kötü yönetildiğine ve bocaladığına inandığı için yazdığını söyledi.

Daha öncesinde bankacılık yaptığını ve bankanın hazine biriminde çalıştığını da ekledi. Anlatacakları Ali Saydam'ın konuşmanın yapılacağı yere çağırması ile yarıda kesildi. 

Eve geçer geçmez yazdığı gazetedeki arşivini karıştırmaya başladım. Tahminlerim yanıltmadı. Yazdıkları ikiden çok daha fazlaydı. İşte bazı örnekler...

9 Ocak... Yatırımcılar; MB’nin elindeki silahlara güvenip 1.80’lerden dövizlerini satarlar mı, yoksa bu kadar çok piyasalara müdahahil olan bir MB’nin ‘yol kazalarına’ uğrayabileceğini düşünüp 2.00’ın üzerini beklerler mi? (Vatan)

2 Ocak... Dolar ilk yarıda 2 lirayı rahat geçer, altın düşer... Piyasalarla ilgili tahminlerime gelirsek, dolar büyük olasılıkla Mart-Mayıs döneminde 2.0650-2.0800 TL bandına yükselecek. (vatan)
23 Kasım... Dolar 2 lirayı görecek mi?... Peki dolar 2 TL’yi görecek mi? Bence birkaç ay içinde 2 TL’nin görülme ihtimali az.... Peki dolar 2 TL’ye gider mi? Enflasyon olduğu sürece elbet bir gün bu seviyeye çıkacaktır. Ama önümüzdeki bir ayda ulaşır mıyız diye sorarsanız, bence bu ihtimal düşük. Teknik olarak 1.8670 ya da 1.8780 hadi diyelim, 1.90 seviyesine kadar bir yükseliş olabilir. Ancak hem bu seviyelerde, hem de bu seviyelere çıkılırken yeni satıcılar piyasaya gelecektir. Dün 4.33’e kadar çıkan (1 dolar + 1 eurodan oluşan) sepetin 4.38’in üzerine çıkmamış olması da bu savı destekliyor. Normal şartları altında; bu seviyenin yeni yılın ikinci çeyreğinde telafuz edilmesi daha büyük olasılık. Ancak Doğu Akdeniz’de ya da komşularımızdan herhangi biriyle sıcak çatışma veya Yunanistan’ın iflâsını bir başka AB ülkesinin izlemesi resmi hızla değiştirecektir.
 (Vatan)

23 Eylül...  Dolar 2 Lirayı Görecek mi?...

'Şimdi ne var bunda?' denilebilir... Yalnız altını çizmek istediğim özellikle bir husus var... Diğer değişkenlerin yanı sıra beklenti oluşturmanın da dolar kuru üzerinde ciddi etkisi bariz görülmektedir...

Ağaoğlu telaffuz etmeyecek mi, elbette edecek ama piyasaya yön vermek ve şekillendirmek anlamında olmamalı...

Beklenti yönetimi kavramı bazı kişi ve zümrelerin hedeflerine hizmet etmemeli... 

Yazılarında  o akşam da söylediği gibi Merkez Bankası'nın politikaları konusunda genelde olumlu yaklaşımı olmamış...  

Son dönemde ekonomi yazanların ortak bir kapta toplamak isteseniz Merkez Bankası'nın politikalarını eleştirenler şeklinde gruplayabilirsiniz!

Zaman zaman bu baskıların Merkez Bankası'nın agresif davranmasına neden olduğunu fark ediyorsunuzdur ama ezbere para kazanma dönemleri bitti.

Daha önce de yazdım yine tekrar etmekte fayda var...

Köşe yazılarının yön verdiği ve MB'nin eleştirilerle kulvar değiştirdiği dönemler geride kaldı. Paradan para kazanmak isteyenlerin işi bir hayli daha zorlaştı.

Artık öngörülebilir ve yönlendirebilir bir Merkez Bankası yerine piyasalara yön veren önceden hazırlıklı bir Merkez Bankası var.

Şimdiye kadar hedeflerinden bariz olarak şaşma gösteren sadece enflasyon oldu. Bunun dışında kurdaki hedef 2 hafta gecikmeli de olsa tuttu... 

'1 dolar 2 TL olur' diyenlerin oyununa gelmemekte fayda var... 

Yalnız 3-4 ay içerisinde sürekli aynı tahminler gündeme geliyor. Özellikle ekonomi medyasının hoşuna giden haberlerden...  

Meslekte 25 yılını tamamlayan Ali Ağaoğlu'nun yabana atılır bir ekonomist olmadığını belirtmeliyim...

Bununla birlikte Ağaoğlu'nun '1 dolar 1 Avro olur mu?' gibi yazıları da en az TL için söyledikleri kadar dikkat çekici. Son 3-4 aydaki yazılarındaki bu dolar ısrarını sormak istedim ama fırsat olmadı...

Kimsenin parasında pulunda gözüm yok ama Ağaoğlu'na bu yazıları yazdıran 'dolar'a o dönemde ne kadar yatırım yaptığını bilmek isterdim...

NOT: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a (bana göre KKTC'nin Atatürk'üydü) ve Fenerbahçe'nin efsane futbolcu Lefter'e Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum... 

Hakan Göksel - Haber 7  

Twitter.com/hakan_goksel

hakan.goksel@haber7.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat