Dergileri internet kurtarabilecek mi?

  • GİRİŞ12.07.2011 00:09
  • GÜNCELLEME12.07.2011 00:09

Tablet cihazların hayatımıza girmesiyle beraber, alışkanlıklarımıza yenileri de eklendi. Bunlardan bir de “okumak”. Dergilerin bu tabletlerde yayınlanmasıyla beraber, hem birçok yayına erişim hem de normal zamanlarda dergilere ulaşamayacağınız yerlerde okuma imkânına kavuştuk.

Okuma alışkanlıkları konusunda Avrupa Birliği ülkelerine göre listenin sonlarında bulunmamıza rağmen, elektroniğe ayırdığımız bütçe ve yeni cihazlara olan ilgi bakımından birçok ülkeyi geride bırakıyoruz.

Bu durumu fırsata çevirmek için tam zamanı.

Bu fırsatı değerlendirme için birçok platform mevcut. Bunlar arasında, dergilerin ve gazetelerin kendi platformları olduğu gibi Turkcell Dergilik, Vodafone'un vRead ve Dijimecmua gibi alanlar da mevcut.

İlk çıktığı zamanlarda, bu deneyimi herkesin yaşaması için ücret istemeyen platformlar, yavaş yavaş ücretli yayınlara doğru geçişe başladı.  İlk adımı Dijimecmua attı. Ardından Vodafone geldi. Turkcell şu anda ücretsiz, ama ilerleyen günlerde ne olacağı henüz belli değil.

iPad üzerinden bir dergi okumanın maliyeti yaklaşık 4 TL.

Bana sorarsanız, yanlış fiyat politikası takip ediliyor.

Okur sayısı giderek düşen, maliyetleri yükselen, reklam pastasından daha az pay alan dergiler için dijital platformlar bulunmaz bir nimet.

Bu fiyatla, platformlar üzerinden okura ulaşmaları, özellikle bizim ülkemizde zor gibi görünüyor. Daha önceki deneyimlerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki; ülkemizde ücretli bir yayını satmak kadar zor bir is yoktur.

O nedenle fiyatı 5-6 TL olan dergilerin okur sayısı giderek azalmaktadır.

Okurlar, interneti daha uygun fiyatlı bir alternatif olarak görüyorlar. Tablet cihazlar sayesinde internet ve dergi gibi her iki deneyimi de birleştiren platformların, ülkemizdeki satın alma kararlarını çok iyi değerlendirerek fiyatları belirlemesi gerek.

Fiyat için benim belirlediğim rakam hazır bile; 1 TL.

Her ne kadar sembolik gibi görünse de, ayda 2 bin satan bir derginin, kullanıcı sayısı 200 bini geçen bu platformlarda kaç kişiye ulaşabileceği ortada.

Üstelik ekstra bir masrafı yok. Zaten olan dergiyi tarayıp bu ekranlara aktarıyorlar.

Ölmesini istemediğim bu sektörün kendi yolunu nasıl çizeceğini ilerleyen günlerde göreceğiz.

Hakkı Alkan - http://twitter.com/hakki_alkan

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat