Balık istemeyip, oltamızı kendimiz yapalım!
- GİRİŞ28.10.2011 09:00
- GÜNCELLEME28.10.2011 09:00
Teknoloji ve internet, güçlü bir ekonominin de en önemli itici güçlerinden biri. Kalkınmak ve 2023’teki heeflere ulaşmak için bu alanda iyileştirmeler yaparak girişimcilerin önünü açmak gerekiyor.
İlginç bir değişimi belki sizler de fark etmişsinizdir. Van’da yaşanan doğal afet sonrasında bölgeye elini uzatan markalar arasında internet sitelerini görmek, sizi de şaşırtmıyor mu? Google, Trendyol, Markafoni gibi markalar, kesenin ağzını açanlar arasında yer aldılar.
Bacasız fabrika olarak adlandırılan sınıfa giren internet sektöründe, girişimcilerin önünü açmak gerekiyor. Önemli yatırımların yurt dışında değil, ülkemizde yapılması için karşılaşılan zorluklar mutlaka giderilmeli.
Nerede yanlış yapıldığını çok net bir örnekle sizlerle paylaşayım.
İnternet sitelerini muhteva eden sunucuların (server) barındırıldığı veri merkezleri (Data Center) ülkemizde bulundurulmak istenirse fahiş fiyatlar ödenmek zorunda kalıyor. O nedenle sunucuların çoğu yurt dışında barındırılıyor. Bahsedilen sunucular, öyle birkaç bilgisayardan oluşmuyor. Bazıları o kadar büyük ki, sunucu çiftliği adını alıyor.
Peki, bu sunucu çiftlikleri ülkemizde neden yok? Veya olanlar, neden pahalı?
Yanıt çok basit; bu yatırımı yapmak için ihtiyaç duyulan elektrik fiyatları çok yüksek. Sorun, sadece yüksek olması da değil. Devlet tarafından da desteklenmemesi.
Sanayiye verilen elektrik için indirim uygulayan düzenleme, internet siteleri için kurulan veri merkezlerini kapsamın dışında tutuyor. Durum böyle olunca, bu işe yatırım yapmak pek de mantıklı olmuyor.
Kaynakların yurt dışına aktarılması bir yana, kalkınmanın anahtarı olan bilişim için stratejik yatırımlar ve ihtiyaçlar arasında yer alan bu veri merkezleri, ülkemizde yer almıyor.
Yurt dışında sayısız başarı öyküsü var. Yasal düzenlemeler sayesinde avantajlı duruma gelen bölgeler, çok kısa süre içinde önemli gelir elde ediyorlar. Adı sanı duyulmayan ada ülkeleri bile bunu yapabiliyor.
Buradaki fırsat, çok geç kalınmadan değerlendirilmeli.
İnternet sektöründeki girişimcilerle bir araya geldiğimde hemen hemen aynı nedenlerden dolayı yakındıklarını görüyorum. “Bizi anlamıyorlar”.
Durum gerçekten de bu şekilde. Zamanında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a durumu aktaran bir sivil toplum örgütü “Efendim, hosting ücretleri çok pahalı” demişti. Bakan, çıkış yapan kişiye cevap vermeden önce yardımcısına dönüp sessizce “Hosting ne demek?” diye sormuştu.
Gerisini siz düşünün.
2023’teki hedeflerimizde samimiysek, bu alanda yasal düzenlemeler yapan kişilerin konuya hakim olması gerekiyor. 2012 seçimlerinden sonra yapılan düzenleme ile ortaya çıkan Teknoloji Bakanlığı da bu konuyla doğrudan ilişkili değil. Top, yine Ulaştırma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nda gibi görünüyor.
Çok geç kalmadan, her zaman dışarıdan balık istemek yerine oltamızı kendimiz yapıp balığımızı kendimiz tutmaya bakalım.
Hakkı Alkan
http://twitter.com/hakki_alkan
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol