Sosyal paylaşım devleri hata mı yapıyor?

  • GİRİŞ13.12.2011 10:09
  • GÜNCELLEME13.12.2011 10:09

Kısa zamanda büyük çıkış yaparak her biri milyarlarca dolarlık şirketler haline gelen sosyal paylaşım siteleri, zirveden inmemek için çalışmalarını ve yeniliklerini son sürat devam ettiriyorlar.

Bu siteler arasında ilk iki sırayı Facebook ve Twitter var.

Her iki sitenin de resmi blog’ları üzerinden paylaştıkları yol haritasına baktığınız zaman yapılacak epey işleri var gibi görünüyor. Firmaların popüler olmaya başladıktan sonra diğer şirketlerden aldıkları yatırımların artan reklam gelirleriyle birleşmesiyle beraber, yeni bir şeyler yapmak için maddi sıkıntıdan söz etmeleri mümkün değil.

Şu anda tek düşünmeleri gereken şey; neyi ne zaman yapmaları gerektiğini belirlemek.

Bu planların birer birer hayata geçtiğini izlerken, her iki sitenin de sadık kullanıcısı olarak ilk çıkışı yakaladıklarında insanların büyük beğenisini kazanan “basitlik” ilkesinden saptıklarını düşünüyorum bazen.

Facebook’taki sade tasarımın yerini şimdi karmaşık bir yapı almış gibi görünüyor. O kadar fazla seçenek var ki, web sitemizde en çok okunan yazılar arasında Facebook rehberleri bulunuyor.

Basit ve kullanışlı olarak amacına hizmet ettiği için tercih edilen Facebook’u nasıl kullanacağınızı anlatan sayısız rehber hazırlıyoruz. Bunu, durumun aslında ne kadar karışık hale geldiğinin de göstergesi olarak kabul edebilirsiniz.

Facebook’un en büyük yeniliklerinden biri de Timeline. Bazı kullanıcılar tarafından test edilmeye başlandı bile. Sanırım ilerleyen haftalarda sitemizde çok sayıda makale hazırlanacak Timeline konusunda.

Geçtiğimiz hafta Twitter’ın yaptığı radikal yenilikler de bir başka örnek. İlk çıkışta amaç çok basitti: 140 karakterde durumu özetlemek, özetleyenleri takip etmek. Şimdi neler var neler? Editörlerimize, yeni Twitter için de epey iş düşecek gibi görünüyor.

Tüm bunlar masaya yatırıldığında, pazarlama derslerinde anlatılan ürünlerin doğma, gelişme ve düşüşe geçme eğrisi, sosyal paylaşım siteleri için de tecelli ediyor gibi görünüyor.

Basit ve kullanışlı olan siteler, giderek karmaşık hale geliyor. Oysa buz dağının görünmeyen kısmında bilgisayarla tanışamasalar bile akıllı telefonlar sayesinde sayısı hızla artan mobil internet kullanıcılar var.

Fiyatı ucuzlayan, teknik özellikleri giderek iyileşen akıllı telefonların önümüzdeki yıllarda da milyarlarca kişiyle tanışması bekleniyor. Bu kişilerin sosyal paylaşım siteleriyle tanışacakları zaman nasıl davranacaklarını az çok tahmin edebiliyorsunuzdur.

İsteyecekleri tek şey; kolaylık.

Bir zamanlar internet devlerinin yapamadığını çok iyi fikirler ve basit uygulamalarla hayata geçiren Facebook ve Twitter gibi girişimlerin yanına, yeni rakiplerin gelmesi için uygun ortam hazırlanıyor gibi görünüyor.

Siz ne dersiniz?

Hakkı Alkan - Haber 7
http://twitter.com/hakki_alkan

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat