Yeni eğitim sisteminde doğrular ve yanlışlar

  • GİRİŞ08.09.2012 10:56
  • GÜNCELLEME08.09.2012 10:56

Halbuki eğitim politikası da genel politikanın önemli bir parçasıdır ve siyasî iktidarların tercihlerine göre değişmesi kaçınılmazdır. Son çeyrek asırda ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya gibi gelişmiş batı demokrasilerinde çok sayıda eğitim reformu yapılmıştır ve halen de yapılagelmektedir.
Tabiatıyla burada Troçki'nin 'Sürekli Devrim' politikasını kastetmiyoruz. Özellikle eğitim sisteminde reform yaparken ve değişim gerçekleştirirken çok dikkatli olmak ve her türlü popülizmin ötesinde bilimsel ve teknik verilere göre hareket etmek gerekir. Bu çerçevede eğitim sistemimizi değerlendirdiğimizde birbirine ters iki durumla karşılaşırız: Birincisinde, eğitim sistemimiz Cumhuriyet'ten sonra uzun bir müddet hiç değiştirilmemiş ve eğitimde reform 'Tevhid-i Tedrisat'ın dar kalıplarına inhisar etmiştir. İkincisinde ise son dönemde eğitim sisteminde yapılan değişiklikler çok iyi incelenmeden gerçekleştirilmiştir.

***

Millî Eğitim Bakanı olarak 1988'de topladığım '8. Millî Eğitim Şûrâsı'nda, eğitim ile ilgili bütün siyasî ve bilimsel görüş sahiplerini bir araya getirerek günlerce yeni eğitim sistemini tartışmış ve hemen bütün çevrelerin iştirakiyle yeni eğitim sistemini tespit etmiştik.
Ne yazık ki 28 Şubat'ın darbecileri dönemin ANAP'ı ve CHP'si ile bu sistemi bozdular ve sırf din öğretimini (imam hatip okullarını) tasfiye etmek için 'kesintisiz zorunlu eğitim' adı altında bir zorbalığı dayattılar. Bunu yaparken halkın demokratik talebine, meslekî ve teknik orta öğretimdeki tahribata ve orta dereceli işgücünün yok olmasına hiç aldırmadılar. İrtica paranoyasıyla, yerine oturmaya başlamış bir sistemi dinamitlediler.

***

AK Parti iktidarının ilk safhasında lise seviyeli okulların 4 yıla çıkarılması haricinde bir sistem değişikliği yapılmadı. Lâkin bu öğretim yılında önümüzdeki pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlanacak olan yeni sistem, kanaatimizce gerektiği gibi incelenmeden yürürlüğe geçirilmiştir.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Hasan Celal Güzel- Sabah

Yorumlar1

  • ibrahim KAPÇAK 11 yıl önce Şikayet Et
    sistem doğru ama yanlış olan ne? (2). olması gereken şuydu; 1. bir önceki yıl ana okullarını zorunlu hale getirip, başlama yaşını 4,5 olarak belirlemekti.böylece bu yıl ilkokula başlayacak çocuklar arasında 6 yaşından büyük çocuk kalmayacak çocukların tamamı yaşıt olacaktı. aynı zamanda çocukların tamamı okul öncesi eğitimi aldığı için çocukların arasında okul ortamına yabancı çocuk kalmayacaktı. 2. bu yapılmadı, o zaman çocuklar 4 ayrı sınıfa ayrılmalıydı 1. 66 – 75 aylık okul öncesi eğitimi almış çocuklar. 2. 66 – 75 aylık okul öncesi eğitim almamış çocuklar. 3. 76 ve üzeri okul öncesi eğitim almış çocuklar. 4. 76 ve üzeri okul öncesi eğitim almamış çocuklar. bu arada okumayı sökmüş sayı saymayı ve basit toplama çıkarma işlemlerini yapabilen çocuklar da ikinci sınıftan başlatılmalı.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat