'Yaşasın demokrasi!'

  • GİRİŞ23.09.2012 11:53
  • GÜNCELLEME23.09.2012 11:53

'Türkiye'de artık darbeler dönemi kapandı'; 'Türkiye, tarihinde ilk kez bir sivil mahkemede darbecileri cezalandırdı'.

Sabah Gazetesi'nin bu tespitlerine aynen katılıyorum. 21 Eylül 2012'de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz Darbe Planı Davası'ndaki tarihî kararı, Türk Demokrasisi'nde bir 'dönüm noktası' olmuştur.

***

27 Mayıs 1960 Darbesi'nden beri devam eden 'Darbe Dönemi', yarım asır sonra bu kararla kapanmış ve 'Militarist Vesayet Dönemi' sona ermiştir.

27 Mayıs'tan sonra, bir generali bırakınız mahkeme önüne çıkarıp mahkûm etmeyi, gözünün üzerinde kaşın var bile diyemezdiniz. Cumhurbaşkanları süngülerin ucunda seçilirler; ülkenin iki başbakanı olur; asker başbakanı (genelkurmay başkanı) sivil başbakana hükmederdi. Bu dönemde, ordu siyasete müdahale eder; CHP ile işbirliği hâlindeki darbeciler, halkın değerlerine karşı çıkar ve din düşmanlığı yaparlardı.
Uluslararası kuruluşların dokümanlarında Türkiye'nin siyasî rejimi, 'askerî demokrasi' (military democracy) olarak gösterilirdi. Bu dönemde yapılan darbe, muhtıra ve benzeri müdahaleler, Türkiye'ye ve insanımıza çok zarar vermiş, ülkemizin gelişmesini ve kalkınmasını engellemiştir.

Bu meş'um devir, 27 Nisan 2007 Muhtırası'na karşı, Başbakan Erdoğan'ın ve Hükûmeti'nin dik durması sayesinde kapanmaya başlamış; daha sonra Başbakan Erdoğan'ın, TSK ile gerekli dengeyi kurarak millet iradesine uygun yönetimi, militarizmin tasfiyesinde etkili olmuştur.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Hasan Celal Güzel - Sabah

Yorumlar1

  • Mehmet Yazıcı 11 yıl önce Şikayet Et
    selam sana güzel insan.. yaşasın demokrasi....yaşasın ak parti hükümeti.yaşasın türk yargısı.yaşasın %60 türkiye sevdalıları...
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat