Millet İttifakı yeniden şekillenirse, “kurmay akıl” devreye ne şekilde girecek

  • GİRİŞ18.01.2022 08:10
  • GÜNCELLEME18.01.2022 08:10

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 2 hafta içerisinde olağanüstü bir performansla görüşme trafiği gerçekleştirdi.

Trafiğin bir ucunda, İstanbul’un belediye başkanı, diğer ucunda CHP lideri Kılıçdaroğlu var. Yelpaze geniş, bir ucunda HDP eş Başkanları, diğer ucunda İyi Parti lideri Akşener.

Bu görüşme trafiğinde neler var sorusunun cevabını kısmen almış olduk. Sayın Davutoğlu’nun katıldığı yayınlarda, “geniş tabanlı ittifak”tan söz etmesi, “İttifakların değişeceği”ne yönelik açıklamaları bu ipuçlarıyla dolu.

Dışarıdan bir gözlemci olarak baktığımda Sayın Davutoğlu’nun, Millet İttifakı’na, “Ben sizin kurmay aklınız olabilirim” dediğini düşünebilirim. Yine, “Şayet benim kurguladığım haliyle ittifakın ismini değiştirip, yeni eklemlemeler yaparsak, Erdoğan’ı devirebiliriz” demiş olduğunu da düşünebilirim.

Tabii ki bizimkisi sadece zan. Kapalı kapılar ardında konuşulanları, konuşanlar bilir. Bir de Allah.

Ama Davutoğlu medyasına baktığımızda, “Millet İttifakı”na doğrudan göndermeler yapıldığını ve “Mecbursunuz! Hocamızın dediğine geleceksiniz, yoksa kazanmayı unutun” serzenişleriyle dolu olduğunu görürsünüz.

Hatta bir köşe yazısı şöyle bitiyor: “Hayal kırıklığına uğrayabilirler. Hem de hepsi birden.”

Millet İttifakı’nın yeniden yapılanması gerektiğini ve bu yapılanmanın “kendi perspektifleriyle” olması gerektiğini söyleyen bir Davutoğlu var. Bakalım şu anda Millet İttifakı’nı oluşturanlar bu “talebe” nasıl karşılık verecekler, hep birlikte göreceğiz.

AKŞENER VE KILIÇDAROĞLU, ERDOĞAN YIKILSIN DA NASIL OLURSA OLSUN NOKTASINDA

Hoş, ittifakın iki ana paydaşı Akşener ve Kılıçdaroğlu defalarca, Ak Parti tabanından oy alabileceğini düşündükleri Davutoğlu ve Babacan’a “mahkum oldukları”nı ikrar eden çıkışlar yaptılar.

Mesela Sayın Akşener, “Tek eksiğimiz muhafazakar dindarlara ulaşmakta yaşanıyor. Çünkü Erdoğan aramıza kalın bir duvar koydu. Babacan ve Davutoğlu’nun partisi bu açıdan muhafazakar dindar seçmene çabuk ulaşmayı kolaylaştıracak yapılar olacak, çünkü onlarla arasına bizim gibi duvar öremez. Babacan ötekine rahat ulaşılabilmeyi kolaylaştırır ki bu bizim için çok önemli” diye açıklama yaptı (Habertürk/M.Sarıkaya.13.08.2019).

Sayın Kılıçdaroğlu da 2020’nin Ocak ayında Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın partilerinin ‘Millet İttifakı’ içinde yer alıp almayacağı yönündeki bir soruya karşılık “Millet ittifakı’nın öngördüğü ortak noktalarda benzerliklerimiz çok fazla. Hatta yüzde 99 oranında diyebilirim” dedi.

Bu iki açıklama bile, Millet İttifakı’nın kaderini Davutoğlu ve Babacan’ın ellerine teslim etmek anlamı taşıyor.

Ama bir eksikle..!

O eksik, HDP’nin bu ittifaka nasıl eklemleneceği konusudur. İşte tam da dananın kuyruğunun koptuğu yer burası.

Sayın Kılıçdaroğlu, CHP’nin kemik seçmeninin oylarını çantada keklik görüyor. “Tıpış tıpış gösterdiğimiz adaya oy verecekler” havasında hala…

Sayın Akşener, bu konuda bir ileri bir geri yapıyor. Onun hesabı, “Ortak aday bizim istediğimiz olsun yeter” noktasında.

HDP MEŞRUİYETİNİ MİLLET İTTİFAKI’NA EKLEMLEMEDE BULUYOR

Ama uzun zamandır öyle bir “şeffaf ittifak” için çalışan HDP kadroları var ki hiç yabana atılmayacak türden. En son HDP Batman İl Kongresi’nde konuşan Pervin Buldan, “Kimse en ufak bir şüphe duymasın. HDP’nin bu seçimlerde yapacağı ve uygulayacağı strateji ile birlikte yönetimin bir parçası olacağını asla aklından çıkarmasın” dedi.

Görünen o ki, Amerikan Başkanı Biden’in “Muhalefeti destekleme” projesinde yeni bir aşamaya gelinmiş.

Bakalım önümüzdeki baharda nasıl bir siyaset tablosu göreceğiz?

SİYASETEN NEDEN VAR OLDUKLARINI İSPATLIYORLAR

Nedense bu konuyu yazarken aklıma farklı farklı sorular takıldı.

Mesela HDP’nin kapatma davası ne oldu?

Mesela, HDP’li Semra Güzel’in yargılanmasının önünü açacak fezleke oylamasında İyi Parti ve CHP ne yapacak?

Mesela, Cumhurbaşkanı Erdoğan son grup toplantısında neden, “Edirne’deki hesabı İmralı’dakine verecek” cümlesini kurdu?

Mesela, Davutoğlu Ak Parti Genel Başkanlığı’ndan ve Başbakanlık’tan neden ayrılmıştı?

Millet İttifakı ve tüm paydaşları, siyaseten neden var olduklarını göstermek adına her şeyi yapıyorlar.

Takip ediyoruz.

YENİŞAFAK

Yorumlar26

  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Kurmay aklı deyince gözümün önüne Marmarise cumhurbaşkanına suikast yapmaya giden Tümg. SÖNMEZATEŞ'in geçmişte DAVUTOĞLU ile fotoları olan gazete haberleri geldi. Sönmezateş "kurmay aklı ile planları" hedefleri Davutoğluna anlatırken boy boy resimler...
    Cevapla
  • Kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Abdülhamid devirip Osmanlıyı parçalayan çete bugünde sahnede ne kadar dönek varsa bı yere toplanmış binaların peşine takilirsaniz Osmanlı'nın son dönemindeki gibi oluruz bunlara ABD ve batının maaslilari
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Hani keloglana padisah sinav yaparken tepsinin icinde bardaklara yariya kadar meşrubat doldurupta soruyorya bil bakalim keloglan bu iceceklerin hangisi zehirli bardakta keloglan hep icecekleri birbardaga doldurup bunda diyorya ahmet bunlarda bardaklari tepside biraraya getirme pesinde heyhat millet sizin ne oldugunuzu ne yapmak istediginizi çok iyibiliyor tasviye zamaninizi bekliyor
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • bir bilen 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yaparlarsa yapsınlar,hdpkk ile gizlide olsa yaptıklarını halkımız görüyor ve anlıyor,sonuç hüsran olacaktır.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • sezayi 2 yıl önce Şikayet Et
    dalton kardeşleri red kit etkisiz hale getirir.hdp olası pkk varlığını yok sayar konjoktür oluşabilir.ama chp-iyi-ve diğerleri değişmez.ab .değişmediği gibi.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat