Kâbe’den ayrılık, Mescid-i Nebevi’ye kavuşma vakti

.

  • GİRİŞ12.07.2022 09:11
  • GÜNCELLEME12.07.2022 09:11

Nihayetinde hacı olduk. Arafat’ta Diyanet İşleri Başkanımız Prof.Dr. Ali Erbaş’ın Esmaül hüsna ile kurduğu o muhteşem duaya amin diyerek... Arafat’tan Müzdelife’ye oradan Mina’ya... Sonrasında Cemarat’a akarak...

Bayram sabahı ulaştığımız Kabe’de yaptığımız ziyaret tavafı ve say ile hacı olduk. Elhamdülillah!

2004’te ve 2015’te Arafat dönüşü Mina’da yaşanan izdihamla yüzlerce hacı hayatını kaybetmişti. O telaş, o hengame o kalabalık bu kez yoktu. Çünkü daha önceleri 3 milyonu aşkın insan Arafat’ta buluşup, Kabe’ye doğru akarken bu yıl covid sonrası yeni kotalar nedeniyle Suudi Arabistanlılarla birlikte toplam 900 bin kişi hacı oldu.

Rakamın azlığı ve olağan üstü tedbirler hamdolsun bir izdiham ya da olumsuzluğa yol açmadı. Kabe’deki bazı olumsuz uygulamalar ise bayramın birinci günü iki önemli Kabe görevlisinin görevden alınmasıyla kısmen aşılmış oldu. Say’daki sıkışıklık yeni düzenleme ile aşıldı.

Hac, zor bir ibadet. O yüzdendir ki Hazreti Peygamber, “Haccımı kolaylaştır” diyerek dua etmiştir.

Bu nedenle zamanla bazı ruhsatlar da kullanılmış. Böylece hacıların can güvenlikleri artırılmış. Bu ruhsatlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığımızın bundan 25 yıl önce yetkili kurullarında tartışıp verdiği bir içtihat.

İçtihat’ta deniliyor ki, “Bazı sahabe efendilerimizin ruhsatından istifade ederek... Arafat’tan sonra Müzdelife’de akşam ve yatsı namazlarını eda edecek vakit kadar kalarak Mina’ya oradan da Cemarat’a hacı adaylarını geçirelim. Gece yarısından sonra da şeytan taşlamayı yaptırıp salimen ya otellere ya da Kabe’ye ulaştıralım.”

Alınan bu kararın ruhsatı olarak da Hz. Peygamber’in (as) Müzdelife’de yaşadığı bir hadise gösteriliyor.

DEVE ÇOBAN RUHSATIYLA SALİMEN

Konu şu:

Efendimiz, Arafat’a çıkarken Müzdelife’ye uğradığında bir grup deve çobanıyla karşılaşıyor.. Çobanlar Müslümanlığı oracıkta seçiyor.

Hz. Peygamber ile birlikte Arafat’ta çıkıp vakfe yapıyorlar.

Dönüş yolunda Müzdelife’ye geldiklerinde, Hz. Peygamber sabah namazına kadar kalmak için hazırlık yapıyor. Deve çobanları geliyor, “Efendim, biz burada durmasak develerimiz başıboş kaldı” diyorlar ve Efendimiz “O halde siz gidin” diyerek onlara ruhsat veriyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı başta bu hadise olmak üzere birkaç ruhsattan yola çıkarak 25 yıl önce insan hayatını önceleyen bir içtihada imza atıyor...

Ve o gün bugündür mümkün olduğunca haccın rükünlerini hızlı bir şekilde yaptırıp hacıları salimen otellerine ya da Kabe’ye ulaştırıyor.

Hatta bu konuda yönetmelik çıkartıyor, “Bayram günü sabah namazından sonra şeytan taşlama bölgesinde Türk hacının bulunmasını yasaklıyor.”

Bizler “deve çobanı” ruhsatı ile salimen Arafat’tan Mekke’ye ulaştık.

ESSELATÜ VESSELAM ALEYKE YA RASULALLAH

Siz bu yazıyı okuduğunuz saatlerde biz şeytan taşlaması bitirip, veda tavafını yapıp, Hz. Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi Vesellem efendimizi ziyaret için Mekke’den ayrılıp Medine’ye doğru yola çıkmış olacağız.

Hac görevini yerine getirip de bu dini bizlere öğreten, son peygamber, âlemlere rahmet olarak gönderilen sevgililer sevgilisini ziyaret etmemek olmaz elbet.

“Efendimize benden selam götür” diyenlerin selamlarını inşallah bizzat arz edeceğim.

Bu arada sizlere hacda iç içe geçmiş yolculuklardan da söz etmek istiyorum.

Yeni Şafak

Yorumlar3

  • Hacı 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Haccinizi kabul etsin Resul-i Ekrem (asm) selâmlar
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Murad 1 yıl önce Şikayet Et
    RabbimMebrur bir hacc nasib etsin
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Nazım Karamehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüm hacılarımızın Allah haclarını kabul eylesin.Rabbim bizlere de nasip eylesin.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat