Trump barış için teşvik edilmeli
- GİRİŞ15.04.2026 08:28
- GÜNCELLEME16.04.2026 08:48
Trump yine bir kaçış rampası inşa etmek istiyor.
Dün akşam saatlerinde, “Cuma günü müzakereler başlayabilir. Tercihimiz İslamabad” diyerek, Körfez ve Hürmüz kıskacından çıkma arzusunu yinelemiş oldu.
***
Böyle bir durumda Trump’ı “borçlandırmak” veya “teşvik etmek” gerek.
Neyi kast ettiğimizi yakın geçmişten bir örnek ile anlatalım.
***
2025’in Eylül ayında Birleşmiş Milletlerin (BM) 80’nci Genel Kurulu New York’taki BM Kampüsü’nde yapıldı.
BM Genel Kurulu’nun gündemi, Türkiye, Fransa ve Suudi Arabistan’ın özel çabasıyla “Gazze” ve “İki devletli çözüm” konusuna odaklandı.
Fransa ve Suudi Arabistan’ın İsrail işgaline karşılık Filistin devletinin tanınmasına yönelik iki devletli çözüm önerisi büyük destek gördü.
Eş zamanlı olarak Türkiye’nin Gazze’deki İsrail soykırımını BM gündemine taşıması güçlü etki oluşturdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki Gazzeli çocukların ve kadınların İsrail saldırıları altındaki o perişan hallerini gösterdiği fotoğraflarla desteklenmiş konuşması çok etkiliydi.
Böylece BM’nin gündemi Gazze ve İsrail’in soykırımı oldu.
***
Erdoğan ve heyeti New York’ta sonra Washington’a geçti, Trump ile Beyaz Saray’daki görüşme bir yönüyle BM’nin devamı niteliğindeydi.
TRUMP’IN ŞARM-EL ŞEYH’TE ATTIĞI İMZA HEP HATIRLATILDI
Ardından Gazze’de ateşkesi destekleyen Şarm-El Şeyh toplantısı yapıldı.
Trump, o toplantıda “Ateşkesin desteklenmesi”ni savunan metne Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte imza attı. Törende bölge ülkeleri ile birlikte birçok batılı devlet ve hükümet başkanı da hazır bulundu.
İşte o imza töreninden sonra Gazze’de ateşkesi ihlal etmeye çalışan İsrail’e karşı Trump’a imzası hatırlatıldı. O da ateşkesin devamı yönünde kararlı bir tutum sergiledi.
AMERİKA-İRAN MÜZAKERE MASASI BİR KEZ DAHA KURULUYOR
Şimdi onca kırılganlığına rağmen Amerika-İsrail ikilisinin İran’a yönelik başlattığı savaşta ateşkes dönemi yaşanıyor. Ateşkesin devam ettiği bugünlerde Trump bir kez daha İslamabad’ta masa kurulacağını ilan etti.
Hürmüz’deki abluka muamması devam ederken, İslamabad’ta kurulacak müzakere masasından Trump için yeni bir “kaçış rampası” inşa edilebilir.
Zor ama imkansız değil. İsrail’in masayı devirmek için çabalayacağı malum. Sonrasında Trump için inşa edilecek “kaçış rampası”nı sabote etmesi de mümkün.
Fakat, bu aşamada Trump’ın kaçış rampasını bir başka ifade ile onurlu çıkışını teşvik etmek…
Onu cesaretlendirmek…
Ve ateşkesi kalıcı barışa evirmek için diplomasiyi sonuna kadar zorlamak gerek.
Trump ateşkesi ilan eden ve barış masasını kuran lider olarak, teşvik edilmeli, sonrasında da bu durum her defasında kendisine hatırlatılmalı.
Belki böylece bölgedeki ateşi düşürmek mümkün olur.
Ne dersiniz?
Yorumlar7
-
Dadaş
1 gün önce
Şikayet Et
Lo Zalım canlı tv de bir şeyler diyirsen anlamirem
Beğen
Cevapla
Toplam 1 beğeni
-
Uzman
1 gün önce
Şikayet Et
Hassan Ortadoğu uzmanısın sen bu işi bülürsün. Yap bi kıyak A be ya
Beğen
Cevapla
Toplam 3 beğeni
-
zahid
1 gün önce
Şikayet Et
tramp bu savasi istemiyordu ama yalan yanlislara kandi..bu savasin diger taraflari cin ve rusya olacagi kesin abd bu savasi kazanamaz.baris desteklenmeli kesinnlikle dogru yaklasim sayin yazar
Beğen
Cevapla
Toplam 2 beğeni
-
Murat
2 gün önce
Şikayet Et
Bu baris masasi turkiyesiz olmaz cunku ortadogunun ve balkanlarin tek barisini destekleyen ve gerektiginde elini masaya vuran bir lider var oda sayin cumhurbaskanimiz tayyip erdogan ama tek problem iran turkiyenin bolgede soz sahibi olmasini istemiyor kendisine rakip goruyor komsu olarak gormuyor buda iranin cok buyuk hatasi
Beğen
Cevapla
Toplam 3 beğeni
-
AĞACAN
2 gün önce
Şikayet Et
İnşallah sayın hocam. Trump da biran önce girdiği bu çıkmazdan çıkmak istiyorda!!!!! Bakalım
Beğen
Cevapla
Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle