Yeni dönemin siyasi kodları

  • GİRİŞ12.08.2014 11:17
  • GÜNCELLEME12.08.2014 11:17

Erdoğan’ın muhtemel Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamının 2007’deki düzenlemelerle siyasal sistemin ağırlık merkezine dönüşmüş olması, siyasetin rotasını seçimlere çevirmişti. Son iki yıl içinde yaşanan iç ve dış gelişmelerin neredeyse tamamı, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı üzerinden değerlendirildi. Türkiye, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını engellemek üzere gerçekleştirilen mühendisliklere, ittifaklara, kalkışmalara, kumpaslara maruz kaldı. 

Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta gerçekleştirilen seçimlerde bu kuşatma projelerini yararak Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olması, yeni bir siyasi dönemin başlangıcıdır. Seçimler, yüklendiği muazzam siyasi anlam dolayısıyla hem siyaset denklemi hem de partilerin siyasi rotası üzerinde yakın zamanda gerçekleştirilen bütün seçimlerden daha radikal etkilerde bulunacaktır. 

Seçimlerin siyasete yönelik muhtemel etkileri dört başlık üzerinden ele alınabilir. Siyasi partilerin bu başlıkları değerlendirme tarzı siyasetin rotasını tayin edecektir. 
Türkiye’nin gündemindeki ilk başlık, AK Parti’nin yeni genel başkan ve başbakan belirleme sürecidir. Demokrasi tarihimizin en başarılı siyasi kadrosu, bu başarıda aslan payına sahip liderini Köşk’e gönderdikten sonra, varlığını, misyonunu ve gücünü korumaya yönelik hayati bir karar alacaktır. Kimin genel başkan olacağı, AK Parti’nin geleceği kadar Türkiye siyasetinin geleceği üzerinde de etkili olacaktır. AK Parti’nin bu kararı verirken göz önünde bulunduracağı parametreler, harekete liderlik etmeye devam edecek Erdoğan’la uyumlu çalışma, partinin toplumsal desteğini sürdürmesini sağlama ve partinin bugüne kadar iç ve dış gelişmeler karşısında takındığı siyasi tutumu sürdürme olacaktır. 

Siyasi parametreleri belirleyecek ikinci başlık, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı tarzı olacaktır. 2007’deki düzenlemeler ve Erdoğan’ın siyasi profili, Cumhurbaşkanı’nın siyasal sistem içindeki konumunu değiştirmiş durumundadır. Türkiye, yeni bir Cumhurbaşkanlığı modeliyle tanışacaktır. Bu çerçevede, Erdoğan’ın kampanya boyunca dile getirdiği “güçlü Cumhurbaşkanı” hedefinin içini doldurma tarzı ve hükümet ve siyasi partilerle kuracağı ilişki biçimi siyasetin gidişatını etkileyecektir.  

Yazının tamamı için tıklayın...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat