Kentsel Dönüşüm kira yardımına ikametgah şartı
- GİRİŞ03.02.2015 15:54
- GÜNCELLEME03.02.2015 15:54
Yapılan değişikliğe en çok da mülk sahipleri şaşırdı. Bugüne kadar kaç tane olursa olsun hepsi için kira yardımı alabilen mülk sahipleri 2015 Ocak ayından itibaren sadece ikamet ettikleri riskli olan bağımsız bölümleri için kira yardımı alabilecekler.
Mustafa bey gönderdiği mailde konuyla ilgili mağduriyetini ve bunun haksızlık olduğunu yeni değişiklik ile mağduriyetlerin yaşanacağını söylüyor. Haksızda sayılmaz. Aralık sonuna kadar riskli olan her bağımsız bölüm için kira yardımı alacağını düşünüp ona göre binasına riskli raporu alan hak sahipleri şimi bu kararla şaşkın. Az ya da çok içinde kiracısı olan mülkünden kira geliri elde eden hak sahipleri bundan sonra sadece ikamet ettikleri bağımsız bölümleri için kira yardımı alacaklar. Dolayısyla ciddi bir gelir kaybı söz konusu onlar için.
Korkarım ki, birden fazla mülkü bulunan hak sahipleri riskli yapıları için çürük raporu almaktan imtina edecekler. İçinde kiracısı olan çürük raporu ile yıkılıp yapılacak süre içinde kira geliri kaybına uğrayacak hak sahipleri mümkün mertebe kentsel dönüşüme girrmeyeceklerlerdir.
6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasının amacı afete dayanıklı olmayan yapıların yenilenmesi ile can ve mal kaybının önüne geçmek. Büyük depremlerin beklendiği ülkemizde hızlanması gereken kentsel dönüşüm, kira yardımında yapılan değişiklik ile sekteye uğrayacak gibi.
Birde depreme dayanıklı olmayan eski konutunu kiraya verip kendisi başka bir konutta kiracı olanlar var. Onlarada kötü bir haberim var. Kentsel Dönüşüm kira yardımı tek konut ile sınırlanırken riskli olan bağımsız bölümde oturma şartı aranıyor.İkamet etmediğiniz riskli konutunuz için kira yardımı alamayacak fakat şu anda kiracı olarak oturmakta olduğunuz konut için riskli çıkması durumunda ancak iki aylık taşınma parası alabileceksiniz.
Toprak tapulu binalar için kira yardımı nasıl alınıyor diye merak edenler içinde şunları söylemem gerekiyor. Kira yardımı alırken bağımsız bölüm numarasının belli olması lazım. Ancak arsa paylı tapularda bağımsız bölüm numarası yazmaz. Bunun için belediyeden emlak vergi beyannamesi ve faturalar üzerindeki numaralara bakılır. Bağımsız bölümün fatura ve emlak vergi beyannamesiyle tespit edilemediği köy tüzel kişiliklerine sahip yerleşim yerlerinde İl Müdürlüğünün riskli yapıyı yerinde incelemesi sonucunda ekli tutanak düzenlenecek ve buna göre işlem yapılacaktır. Bağımsız bölüm tespit edilemezse kira yardımı için başvuruda bulunamazsınız.
Hatice Kolçak
www.haticekolcak.com
twitter/haticekolcak
Yorumlar8
-
Yüksel Can
6 yıl önce
Şikayet Et
Maliğin kira yardımı almasına engel olan ikamet şartı sadece Uygulama Kılavuzunda var ve 6306 sayılı kanunun 5. maddesi ile uygulama yönetmeliğinin 16. maddesine atıfta bulunuyor. Peki bu maddelerin hangisinde ikamet şartı var? Ben bulamadım , bulan varsa yazabilir mi?
Beğen
Cevapla
-
murat
7 yıl önce
Şikayet Et
güzel anlaşılır şekilde yazılmış. Teşekkürler
Beğen
Cevapla
-
Handan
7 yıl önce
Şikayet Et
Merhaba, evimiz kentsel dönüşüme girdi ve ev iki varis var. her ikisi de varis olduğu için kira geliri ayrı ayrı alacak diye söylendi. doğru mudur ? bir sıkıntı çıkmaz değil mi ?
Beğen
Cevapla
-
Doğan
7 yıl önce
Şikayet Et
Merhaba ben Antalya dan yazdım benim kayınpeder kira yardımı alîyor ve kayınvalideninde bir evi var ikiside kira yardımı alabilirmi.
Beğen
Cevapla
-
hakan
8 yıl önce
Şikayet Et
Adam İstanbul'da oturuyor Kayseri'de ki evini kentsel dönüşüm e vermiş ikametgâhınıda oraya aldırmış ama evinde Suriyeli kiracısı var kentsel dönüşüm den para alıyor adalet bunun neresinde ey çevre ve şehircilik bakanlığı
Beğen
Cevapla
-
Demet
7 yıl önce
Şikayet Et
Cok dogru bence
Beğen
Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle