Konuta katkı bize ne katar

Konut üreticilerinin çok beğendiği ve olumlu bir adım olarak değerlendirdiği konuta yüzde 15 devlet desteği Başbakan Davutoğlu tarafından müjdeli haber olarak açıklandığında hatırı sayılır eleştiride almıştı

  • GİRİŞ23.03.2015 13:45
  • GÜNCELLEME23.03.2015 13:45

Açıklamaya göre ilk defa konut alacak olanların  bankada açacağı özel bir hesapta 5 yıl boyunca biriktirilecek konut peşinatının yüzde 15’ide devlet katkısı olacak.

Örneğin; Konut hesabınızda 100 bin lira tasarruf etmişseniz 5 yılın sonunda 15 bin lira devlet katkı yapacak.Tasarruf edilecek zamana göre kademeli olarak devlet katkısı düşecek şeklinde bir yapılanmadan bahsediliyor. Henüz yasal zemini olmayan bu uygulama başlamış değil.

Ankara’daki toplantıda ilk defa gündeme getirilen konuta katkı payı son yıllarda değişen/çelişen kanunlar, yeni düzenlemeler ve vergi yüküyle uğraşan inşaatçılar için sevindiriciydi. Öyle ki yeni reklam kampanyalarına ilham kaynağı bile oldu.

Ağaoğlu’nun bu aralar televizyonlarda “destek öyle yapılmaz böyle olur” dediği reklam ile kredi faizine yüzde 35 katkıda bizden kampanyası ve diğer yüzde 15 indirim kampanyaları üst üste geldi. İşin içinde olanlar bilirki tüm bu indirim kampanyaları aslında şaşırtıcı değil. Sektör zaten uzun zamandır neredeyse banka vazifesi bile görüyor. İnşaat firmaları yüzde 1 peşinat ile  hatta hiç peşinatsız satış yapıyor. Bankaya gitmek istemeyen müşteriye kendi olanakları ile şirket bünyesinde uzun vadeli ödeme planları hazırlıyor. Konut kredi faiz oranları bankada 0,85-90’larda olsada inşaat şirketi müşteriye bunun yarısı kadar faiz uyguluyor bazende uygulamıyor.

İnşaat şirketlerinin her türlü kolaylığı sunan peşinatsız, bankasız, kefilsiz senetle uzun vade kampanyaları zaten var. İşte eleştirinin büyük çoğunluğu bu noktaya geldi. Yüzde 1 peşinatla ev alabilme ihtimali olan tüketici bundan yararlanamıyorken hangi birikimle konut destek hesabına para yatırabilir ki..

Yapılan eleştirilere hak vermemek mümkün değil ancak devletin konut peşinatına getireceği yüzde 15’lik katkı payı ile uzun vadede şunları amaçladığını düşünebiliriz. 1-Hiç evi olmayan vatandaşı ev sahibi yapmak 2-Vatandaşın yastıkaltı birikimini ekonomiye kazandırmak 3-Tüketimi kısıp tasarrufu özendirerek cari açığı azaltmak 4-Konut sektörüne talebi artırmak 5-Bankalara mevduat sağlayarak faizi düşürmek 6- Ekonomiyi kayıt altına almak

Ensenizde bankanın soluğu, senet ödeme baskısı olmadan kendi kumbaranızda gelecekteki evinizin peşinatını biriktirebilmek sanıldığının aksine geleceğe yapılacak en güzel yatırım olmazmı? Yeni doğan çocukları için hayat sigortası ile para biriktirebilen aileler yarın açılacak özel konut hesaplarına ilk parayı yatıran ane babalar niye olmasın.

Hatice Kolçak

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat