Kimler emlak vergisi ödeyecek

  • GİRİŞ04.05.2015 14:36
  • GÜNCELLEME04.05.2015 14:36

Bu seneki en önemli değişiklik: 2015 yılında yeni Büyükşehir  olan Aydın , Balıkesir, Denizli, Hatay, Manisa, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illeri emlak vergilerini iki katı ödeyecek. Konuyu bilmeyenlerden şikayetler gelmeye başladı bile. Belediye’ye emlak vergisi ödemeye gidenler rakamları görünce durumdan haberdar oldular. Geçen yıl 4 yılda bir yapılan emlak vergi değerleri artırımından dolayı zaten artırımlı ödemişlerdi bu yılda büyükşehir oldukları için bir kat daha fazla emlak vergisi ödemeleri gerekiyor.Yani son iki yılda hemen hemen dört katı emlak vergisi ödemek zorunda kaldılar.

Emlak vergi oranları normal illerde, konutlarda binde 1, iş yerlerinde binde 2, arsalarda binde 3, arazilerde binde 1 olarak uygulanıyor. Büyükşehir olan illerde bu rakamların iki katı emlak vergisi ödeniyor. Örneğin normal olarak vatandaşın konutu için ödediği emlak vergisi 300 lira (binde 1) ise büyükşehir olduktan sonra ödeyeceği miktar 600 lira (binde 2) oluyor. Emlak vergisi yıllık olarak birinci taksidi mayıs ayında, ikinci taksidi kasım ayının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenir.

Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanıp hiç vergi ödemeyebilirsiniz. Bunun için bazı şartları taşımanız gerekiyor. İşte bilinmesi gerekenler;

1 - Ssk, bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri,

2 - işsizler ve ev hanımları,

3 - Engelli vatandaşlarımız,

4 - Şehitlerin dul ve yetimleri ve gaziler

Türkiye sınırları içinde  brüt 200 metrekarenin altında tek konutu olan ve yukarıdaki şartları taşıyanlar emlak vergisi ödemezler.

Emekli, işsiz, ev hanımı yada engelliler sahip oldukları tek konutu kiraya verip kendileri de kirada otururlar ise yine emlak vergisi ödemezler. Yani oturum şartı aranmıyor.

Ancak emekli olan kişi evini kiraya verip emekli eşinin evinde ya da çocuklarının, akrabalarının evinde kalır ise emlak vergisi ödemek zorundadır. 

Emekli, işsiz ve ev hanımlarının sahip oldukları 200 metrekarenin altındaki konutları için başka gelirlerinin olmaması gerekir. Emekli olup kendi adına yada ücretli çalışanlar emlak vergisi muafiyetten yararlanamazlar. 

Engelli vatandaşlarımıza bu konuda istisna tanınmıştır. Tek konutu olan engelli vatandaşlarımızın başka gelirleri olsa bile emlak vergisi ödemezler.

Tüm şartları taşımanıza rağmen tek konutunuzu işyeri olarak kiraya verirseniz emlak vergisi ödemek zorundasınız. Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamazsınız.

Tapu’da Tarihi eser kaydı olan taşınmazlar için emlak vergisi ödenmez.

Yazlıklar emlak vergisinden muaf tutulmamıştır.

Emekli, işsiz, ev hanımı ve engelli vatandaşlarımızın indirimli emlak vergisinden yararlanmak için bağlı oldukları belediyeye gidip ilgili formları doldurmaları gerekir. Engelli kartı olanlar ya da tam teşekküllü hastaneden alınan rapor ile engelli vatandaşlarımızın da belediyeye durumlarını bildirmeleri gerekir.

Hatice Kolçak

twitter / haticekolcak

www.haticekolcak.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat