Konut fiyatları düşer mi?

  • GİRİŞ06.07.2015 09:59
  • GÜNCELLEME06.07.2015 09:59

Yaz sezonu, seçim, ramazan, tatil derken bir de üstüne konut kredi faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle konut satışları yavaşladı ama ev almayı düşünenler bir taraftan araştırmalara son sürat devam ediyor.

Fiyatlar düşermi

Konut fiyatlarının yükselmesini kimse durduramıyor. Arsa maliyetlerinin yüksek olması en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor ama inşaat malzemesine gelen zamlarda başka bir faktör. Bizlerde bir çok müteahhite bu soruyu soruyoruz nitekim müteahhitlerin çok kazandığı söylenir ya.. Ama müteahhit o eskidendi ancak yüzde on kazanıyorum diyor. Bu durumda fiyat nasıl düşer? Düşürmek için ucuz arsa gerekiyor artık hepimiz biliyoruz.

Kentsel dönüşüm etkisi

Şehir içi arsa üretimi ancak kentsel dönüşüm ile mümkün oluyor ancak kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yapılan binalarda konut fiyatları ikiye katlanmış olarak karşımıza çıkıyor. Eski binalar yıkılıp yenilendiğinde konut fiyatları otomatikman artıyor.

Yatırımların etkisi

Yapılan, yapılmakta olan metro, avm, hastane, yol, köprü gibi yatırımlar ile yapılan markalı konut projeleri fiyatları yukarı itiyor. Örneğin bir bölgeye metronun gelecek olması fiyatlara önce yüzde 10-15 yansıyor, metro inşaatı ilerledikçe bir yüzde 20 daha, metro geldikten sonra bir yüzde 20-30 daha konut fiyatları artmış oluyor. Yani bu süreçte toplam en az yüzde elli, altmış fark konut fiyatı yükselmiş oluyor.

KDV’nin etkisi

Geçtiğimiz sene yapılan bir düzenleme ile KDV oranları değişmişti. 150 metrekarenin altında yüzde bir olan KDV oranı arsa vergi değerine bağlı olarak yüzde onsekizlere çıkmıştı. O dönem yüzde bir den faydalanmak içi çoğu inşaat firması ruhsatını erkenden aldı. Halen satılan konutların KDV oranı yüzde bir ağırlıkta. Yani yüzde bir KDV ile satılan projeler bu sene artık biter. Yeni başlayacak projelerde KDV oranı yüzde 18 olacak. Bu da konut fiyatlarının önümüzdeki dönem artıran başka bir etken.

Vergiler

Hesaplandığında ciddi bir maliyet unsuru. Tüketici Kanunu ile eklenen satış vaadi sözleşmelerinin noterden yapılması yüzde iki gibi yüksek bir maliyet getiriyor. Evin çıplak fiyatının üstüne, noter ücreti, KDV, tapu, aboneliklerin yapılması gibi maliyetler geldiğinde yüzde otuzları bulabiliyor.

Hatice Kolçak

www.haticekolcak.com

Twitter @haticekolcak

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat