Şerbetimiz kesildi, konut satışları yüzde 20 düştü

  • GİRİŞ26.10.2015 13:50
  • GÜNCELLEME26.10.2015 13:50

Ah diyorum o düşme satış rakamlarında fiyatta değil. Yüzde 20 konut fiyatlarında düşme olsa bir şeyler gerçekten ters gitmeye başlamış demektir. Konut satış istatistikleri her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Eylül ayı verileri ise henüz yayınlandı. Komşumun haberlerde duyduğu yüzde 20 düşüş haberi ise Eylül ayına ait.

TÜİK verilerine göre Eylül ayında konut satış rakamları düşük çıktı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 oranında düşen konut satış rakamı bu yıl Ocak ayından sonra en sert düşüşünü yaşadı. Ancak yılın genelini değerlendirdiğimizde geçen yıla  göre yüzde 12.7  konut satışlarında artış var. Son iki yıldır yaşanan seçim havaları, ülke gündeminin karışıklığı, faiz oranlarının yükselmesi hiç bu kadar etkisini göstermemişti. Hatta bir ara şerbetlendik mi diye sorar olmuştuk. 

Ancak özellikle Haziran seçimlerinden siyasi bir istikrarın çıkmaması, sonrasında moral bozucu şehit haberleri, patlayan bombalar, ölen insanlar derken işi gücü bıraktık  olup bitenlere anlam vermeye çalışır olduk. Bu kadar belirsizliğe ve karmaşaya rağmen konut satışları geçen yılın satış rakamlarına göre büyüme gösterdi. Haziran ayı seçimlerine kadar sektör hiç etkilenmemiş görünüyordu. Satışlar yaz dönemi de dahil büyük bir artış olmasa da olması gerektiği gibi hatta beklentimin üstünde gerçekleşti. Eylül ayında da aynı istikrarı beklemek hayal olurdu. Eylül ayı tatilin bittiği yazlıktan dönüş vaktinin geldiği, okulların açıldığı, yeni programların yapılmaya başlandığı daha doğrusu önceliklerimizin değiştiği bir ay. Öyle de oldu. Tabi bir de kurban bayramı vardı onu da unutmayalım. 

2014 Eylül ayı konut satış rakamı   115,786

2015 Eylül ayı konut satış rakamı     92,483

2014 toplam konut satış rakamı ilk 9 ay  831,287

2015 toplam konut satış rakamı ilk 9 ay  936,615

Konut satışlarını etkileyen önemli bir faktör ise kredi faiz oranları. Eylül ayında yüzde 33,5 gerileyen ipotekli satış rakamları yılın geneline baktığımızda yüzde 22,7 artmış görünüyor. Banka faiz maliyetleri gerçekten çok yüksek. Bir cazibesi olsa kendine bütçesine güvenen ya da ona göre plan yapacak etrafımda da bir sürü insan tanıyorum. Bu dönem bekle pozisyonunda olan bir çok alıcı aynı zamanda faiz oranlarının düşmesini bekliyor.

2014 Eylül ayı ipotekli konut satış rakamı   43,144

2015 Eylül ayı ipotekli konut satış rakamı   28,684

2014 toplam ipotekli konut satış arkamı ilk 9 ay     275,200

2015 toplam ipotekli konut satış rakamı ilk 9 ay     337,556

Cebinde alacağı konutun minimum yüzde 50-60’ı  kadar parası olanlara tavsiyem ise, insanların beklediği, satışların düştüğü dönemde cebinizdeki nakit paranın gücünü kullanın. Sıkı bir pazarlıkla fiyatı uygun bir ev bulma şansını yakalayabilir az miktarda bir kredi kullanarak yatırım yapma şansı bulabilirsiniz. Faiz oranı yüksek olsa bile önümüzdeki dönem düştüğünde kredinizi tekrar yapılandırabilirsiniz. Nitekim faizin düştüğü o gün geldiğinde alacağınız evin fiyatı kat be kat artmış olabilir. Cebinizdeki yüzde 50 nakit para evin fiyatının indirimi ile yüzde 75 cıvarına geldiğinde çekeceğiniz kredi miktarı da oldukça düşük olacaktır.

Yılın bitmesine 3 ay var. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında büyük beklentilerim yok ancak her sene yıl sonuna doğru konut satışlarında artış olur. Tabi bu yıl önümüzde Kasım seçimleri var. Bu seçimler hem Ekim ayını hem Kasım ayının en az ilk 2 haftasını olumsuz etkiler. Seçimlerin ardından beklentimiz o dur ki siyasi bir istikrar çıkar ise konut satışları aylık 100 binli rakamlarının üstüne çıkacaktır. Bu da bizim yıl sonu beklentimiz olan 1.200.000 adet konut satışını getirir.

 

Hatice Kolçak

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat