Brüt mü net mi! Evin fiyatında yanılmayın

Haziran itibari ile iyiden iyiye durağanlaşan bekle gör pozisyonuna geçen sektör 1 Kasım seçimleri sonrası tam gaz ileri dedi.

  • GİRİŞ17.11.2015 13:02
  • GÜNCELLEME17.11.2015 13:02

Son bir hafta içinde sadece İstanbul’da 10’a yakın yeni konut projesi lansmana çıktı.

Bu hareketlilik konut alıcılarını da etkiledi. Alımı erteleyen alıcılar satış ofislerini tırmalamaya başladı. Her zaman ki gibi en çok merak edilen soruların başında konut fiyatları geliyor.  Her fırsatta maliyetlerin yüksek olduğunu konut fiyatlarına yeteri kadar yansıtılmadığını söyleyen inşaat firmaları  yavaştan fiyatları artırmaya başladı.  Konut fiyatlarında ise tüketiciyi yanıltabilen bir duruma dikkat çekmek istiyorum. Brüt ve net ayrımına!

Almaya niyet ettiğiniz konut fiyatının doğru olup olmadığını anlamak için evin net metrekaresini bilmek gerekiyor. Bunu benzer projelerle fiyat karşılaştırması yapmak için de bilmeniz lazım. Çünkü her projede konutun brüt alanı farklı hesaplanıyor.  Karşılaştırma yapacağınız projelerle arasındaki farkı görebilmek için konutun içten içe süpürülür alanınının yani net alanı bilmek şart. Brüt hesabından yürürseniz uygun diye aldığınız ev aslında en pahalısı olabilir. Yine brütten yola çıkarak gerçekten daire net kaç metrekare bunu anlamak zor. Çünkü her inşaat firması kendine göre bir hesap yapabiliyor.

Kimi ortak alanları evin metrekaresine dahil ediyor kimi otoparkları, kimi depoları kimi sadece binaya ait fazlalıkları. 100 metrekare brüt diye aldığınız ev 50 metrekare ya da 65 veya 80 net çıkabilir.Bu durumda metrekare bazlı fiyat üzerinden yürümek mantıklı. Ancak karşılaşıtmayı konutun net alanı üzerinden ancak sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz. Bazen 1 oda 1 salon daire 2 oda 1 salon eve metrekare olarak eşit olabiliyor hatta daha büyük bile çıkabilir.

Gelin bir hesap yapalım. Almaya niyet ettiğimiz 2 oda 1 salon daire için araştırma yapmaya başladık. Lokasyonu belirledik. Bölgede iki farklı proje inceleyeğiz. Örneğin 1. konut projesinde brüt 90 metrekare olan 2 oda 1 salon ev için istenen fiyat 450 bin lira olsun. Bu evin brüt üzerinden hesaplandığında metrekare fiyatı 5 bin TL oluyor. Oysa bu ev 60 metrekare net ise  metrekare bazlı fiyatı 7 bin 500 olur. Fiyat karşılaştırmasını yapmak için net alana ihtiyacımız. Çünkü örnekte ki gibi  brüt 90 metrekare alanı olan bir ev farklı net alanlara isabet ettiğinde fiyat karşılaştırmasını doğru yapamayız.

2. konut projesinde 2 oda 1 salon brüt 85 metrekare dairenin fiyatı 425 bin TL. İlk bakışta ev diğerine göre 5 metrekare küçük. Bu konutun brüt üzerinden hesapla metrekare fiyatı 5 bin TL’ye geliyor. Bu evin net alanı 70 metrekare olduğunu hesap edersek metrekare bazlı fiyatı 6 bin TL olur.İlk bakışta 1. konut proje fiyatı brütten yola çıkılarak hesaplandığında hem ucuz hem büyük gibi görünüyor. Oysa net üzerinden metrekare bazlı  fiyatı uygun olan 2. konut projesi olmakla beraber ev dğerine göre 10 metrekare daha büyüktür. Siz siz olun size sunulan brüt alana aldanmayın. Karşılaştırmayı evin net metrekare alanı üzerinden yapın.

Hatice Kolçak
www.haticekolcak.com
twitter/@haticekolcak

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat