Ruslar gayrimenkul almaktan vazgeçerse ne olur?

  • GİRİŞ30.11.2015 13:15
  • GÜNCELLEME30.11.2015 13:15

Geçmiş yıllara göre Avrupa’lıların yerini Arap’ların aldığını görmemek mümkün değil. İstatistiklere bakmadan bile bunu dışardaki artan Arap nüfusuna bakarak söylemek mümkün. Kaldı ki, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de en fazla konut satışını körfez ülkelerine yapıyoruz.

Hemen rakamsal verileri okuyalım. Türkiye’de yatırım yapmayı tercih eden yabancıların başında (2015 verilerine göre yıllık bazda) Iraklılar 3 bin 221 konut, Suudi Arabistan 2 bin 200 konut, Ruslar bin 750 konut ve Kuveytliler bin 728 konut alımı ile başı çekiyor. Yılın bitmesine henüz iki ay var. Şu ana kadar 2015 yılı içinde toplam 18 bin 428 konutu yabancılara satmışız. Rakamsal verilere göre yabancıya satışlarımızın yarıya yakınını Araplara yapıyoruz.

Gelelim Ruslara…

Bin 750 konut alımı ile ülke bazında en fazla konut sattığımız ülke sıralamasında üçüncü sırada. Kötü bir rakam değil ancak yıllık olarak yabancıya satış rakamı içerisinde ki payı yüzde 8-9 cıvarında. Son dönemde yaşanan gerginlikten ötürü Ruslar gayrimenkul alımından vazgeçerlerse  kısa vadede  ekonomik olarak rahatsız edici olabilir. Özellikle Antalya’dan alım yapan Ruslar bölgede geçici bir fiyat dengesizliğine ve talep daralmasından dolayı arz fazlalığına yol açsalar da çok kısa bir zaman içerisinde bölge diğer alımlarla dengeye gelir. Ekonomik olarak ise ülke bazında Arap alımlarının fark atarak devam etmesi bu açığı kısa bir zamanda telafi edecektir.

Rusya ile yaşanan gerginliğin her iki tarafa da faydası yok elbette. Onlar giderse biz alternatifleri yerine koyarız aynı şekilde onlarda… Rusların Antalya sevdasını bilmeyen yok. Adeta Rusların ikinci memleketi oldu. Evlendiler, çocuk yaptılar, akrabalarını arkadaşlarını getirdiler. Putin için vazgeçmek kolay olabilir ama Ruslar için burdan vazgeçmek kolay olmayacak.Bu iş en çokta onların canını sıkacak.

Hatice Kolçak
Twitter/@haticekolcak
www.haticekolcak.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat