Gayrimenkul sertifikası geliyor

  • GİRİŞ14.12.2015 10:42
  • GÜNCELLEME14.12.2015 10:42

64. hükümet eylem planlarını açıklamaya devam ediyor. Bu çerçevede inşaat sektörünü ilgilendiren önemli planlar gündemde. Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Gül Demet Sarı ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek inşaat ve konut sektörünü yakından ilgilendiren önemli eylem planlarını kamu oyuyla paylaşıyor.

Geçmiş senelerde gündeme gelen konular belli ki önümüzdeki yıl devreye giriyor. Öncelikle rant vergisi diye konuşulan gayrimenkuldeki kazançların legal hale getirilip verilendirilmesi vardı bu günler de ise gayrimenkul sertifika modeli konuşuluyor.

Gayrimenkul sertifikası ile sektörün önü açılıyor. Sadece inşaatçının değil, vatandaşında bu sertifika ile daha kolay ev sahibi olması sağlanıyor. Geleneksel yöntemlerle ev sahibi olmak tarih olmasa da tüketicinin başka tercihleri de olmuş olacak. Örneğin mevcut paranızla istediğiniz büyüklükte bir ev sahibi olamıyorsanız daha küçük metrekare satın alarak gayrimenkulun cazip getirisinden faydalanabiliyorsunuz. Üstelik bu sertifikalar istenildiği zaman borsada alınıp satılabiliyor.  Örnek vermek gerekirse borsaya kote olmuş bir konut projesinden paranız kadar metrekare satın alıp biriktirebilir sonra satabilirsiniz. Getirisine inandığınız bir projeden çok pahalı olduğu için konut yada ticari bir bağımsız bölüm satın alamıyorsanız, bu projeden küçük metrekareler 10, 20, 5 gibi satın alabilir oluşacak yatırım getirisinden yaralanabileceksiniz.

Gayrimenkul diğer yatırım araçlarına göre hem karlı hem güvenilir riski daha düşük bir yatırım aracı olduğundan herkes bundan nemalanmak istiyor. Az ya da çok parası kadar bir yer almaya çalışıyor. Fiyatlarda malum artık uzanamayacak kadar yüksek. Gayrimenkul sertifikası ile büyük yatırımcı olmanıza gerek yok küçük rakamlarla da gayrimenkulden para kazanabiliyorsunuz. 

Gayrimenkul sertifikası en çok ta tıkanan kentsel dönüşüm sürecinin önünü açıyor. Özellikle riskli alanlarda devlet güvencesinde sertifikasını alan vatandaş istediği yerde başka bir konut alabilecek, isterse nakite çevirip başka şekilde değerlendirebilecek. 6306 sayılı Afet yasasında gayrimenkul sertifikası verilebilir dense de bununla alakalı henüz alt yapı olmadığı için uygulanamamıştı.

Gayrimenkul yatırım araçları artıyor. Önümüzdeki dönem Gayrimenkul Yatırım Fonlarını ve  Gayrimenkul Sertifikalarını çok konuşacağız.  Artık bu işten para kazanmak için bir bağımsız bölüm satın almak zorunda kalmayacaksınız. Paranız kadar metrekare satın alabilir ve istediğiniz zaman elden çıkarabileceksiniz.

 

Hatice Kolçak

twitter/@haticekolcak

www.haticekolcak.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat