Konutlar göz göre göre evrim geçiriyor

  • GİRİŞ13.01.2016 11:31
  • GÜNCELLEME13.01.2016 11:31

Evde biri diğerine küsmüşse işiniz zor göz göze gelemeyeceğiniz nokta yok gibi.. Tüm bunlar küçük bir evde yaşamanın zorlukları. Alışmaya çalışıyoruz ama kısa bir süre için yapıyor gibi olsak ta sonra ev basıyor kaçacak yer arıyorsunuz..

İstanbul’da merkezde konutlar çok küçüldü. Eskiden 40 metrekarenin altında salonları beğenmezdik. Ebeveyn banyosu yoktu ama bugün kü evlerin salonu kadar yatak odaları vardı. İstediğin kadar dolap koyabilir, istediğin kadar misafiri ağırlayabilirdiniz. Mumla arıyoruz artık bunları yok kalmadı. Olanlar da eskidi depreme dayanıklı olmadığı için oturulamaz durumda. Ama güçlendirilebilir.. Nerde.. Yapan yok gibi..

Daralıyorum hangisine girsem. Bana bir daral geldi diyesim var ama ben değil herkes yaşıyor bunu. 45 metrekareden 2 oda 1 salon daire olurmu? Olur efendim olur..  Sağ elini kaldırıyorsun işte burası salon. Sol el ise mutfağı işaret ediyor. Bunların çoğu Amerikan mutfak.. 1.oda ancak bir yatak alacak kadar. Dolap hayal bile etmeyin. Şimdi akıllı mobilyalar çıktı yatağın altına, üstüne bulursanız yanına ek ünitelerle halledersiniz. Az kaldı tavanı bile kullanırız biz. 2.oda ebeveyn odası hani evin en büyük odası.Şöyle boydan boya bir dolap koyabildiğiniz yerine göre çamaşırları serecek kadar büyük olanından. Yok burda yok efendim. Çift kişilik bir yatak ama normal boy olanından alacak kadar. Çok şükür. Dolap 2 belki 3 kapılıyı kurtarır ama o kadar.Yanlarda bir kişinin dönebileceği  kadar ancak yer var. Ebeveyn banyosu var elbet. İşte bir duşa kabinlik kadar o da en küçük boyutundan. Orda da kilo sınırı var. 60 -70 kg nun üstüne çıkmayacaksaksınız yoksa girilmiyor.

2 oda 1 salon daireleri bu zamanda merkezde oturmak isteyen evli çiftler ya da bir çocuğu olan aileler tercih ediyor.Hem kiralar el yakıyor hem ev bulmak zor. 45 metrekare yapılan 2 oda 1 salon diye pazarlanan evlerde çocuklu bir aile nasıl oturacak? Elbette oturulabilir ancak ne kadar sağlıklı olur. Sağlıklı nesiller nasıl yetişir şüphem var doğrusu. Stüdyo daire ve 1 oda 1 salon evlerden bahsetmiyorum bile. Onların büyüklükleri net 15 metrekareleri buluyor.

Şehir merkezlerinde arsa kalmadı olanlar da kentsel dönüşümde kazanılıyor. Arsa kıtlığı ev fiyatlarıının yükselmesine neden oluyor. Hem pahalı hem çok küçüldü evler. 2 çocuklu ailelerin, ev de dede, nine gibi büyüklerin olduğu ailelerin yaşaması şehir de artık zor. Bu kadar küçülen evler ilerde sadece öğrencilere, bekarlara ya da turistlere kalacak gibi görünüyor. Çünkü yaşasanız bile bir süre sonra afaganlar basıp çekip gidiyorsunuz.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat