CHP'nin başına 'Gandhi' Kemal yakışır!

  • GİRİŞ05.04.2009 11:28
  • GÜNCELLEME05.04.2009 11:28

CHP'nin başına 'Gandhi' Kemal yakışır!

2009 yerel seçimleri yapıldı ve bitti. Aradan bir hafta geçtikten sonra, seçimlere daha serinkanlılıkla bakılabiliyor. AK Parti'nin belirgin ölçüde oy kaybına uğramasının arkasındaki sebepler sayılıp dökülüyor; CHP'nin özellikle kıyı şehirlerinde öne çıkışına ilişkin yorumlar yapılıyor; DTP'nin Güneydoğu şehirlerinde ağırlığını iyiden iyiye hissettirmesi, etnik kimliğin dinsel kimliğe göre öncelik kazanmasına bağlanıyor; MHP'nin yükselişi üzerinde duruluyor.

Vesaire, vesaire!

Burada, kanaatimce, bu kabil teferruatı bırakıp, işin özüne inmek gerekiyor: Meselenin özü, bu seçimlerde, son kertede belirleyici olanın, partilerin siyasal kimlikleri olduğudur: AK Parti, dinsel ideolojinin, CHP laikçi ideolojinin, MHP Türk milliyetçiliği ideolojisinin, DTP ise Kürt milliyetçiliği ideolojisinin temsilcisi olarak öne çıkmışlardır. Türkiye seçmeni, din, laiklik ve milliyetçilik gibi ideolojik kriterlere göre, hangi partiye oy vereceğini açık seçik ortaya koymuştur. Öyle görünüyor ki; bundan sonraki seçimlerde de, ister genel ister yerel olsun, Türk seçmeni bu kriterler doğrultusunda oy kullanacaktır: Gerisi, bir defa daha belirteyim, teferruattan ibarettir.

Bu kriterlerin istisnaları varmış gibi görünüyor: Mesela, İstanbul'da Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye kazandırdığı yeni oylar! Kılıçdaroğlu, seçim kampanyasını, yolsuzluk iddiaları üzerinden yürüttü. İstanbul'u tanımıyordu; İstanbul'da uzun süre yaşamamıştı; yerel yönetimler konusunda, en küçük bir birikimi olmadığı ortadaydı... Buna rağmen, CHP'nin oylarını artırdı ise bu, biraz da medyanın öne çıkarma konusundaki özel çabasına bağlanmalıdır, diye düşünüyorum.

Kılıçdaroğlu'na, anlışanlı medyamızdan hangi aklıevvel 'Gandhi' lakabını taktı, bilmiyorum. Ama hiç kimse, onun hangi gerekçe ile Mahatma Gandhi'ye benzetildiğini anladı sayılmaz. Şimdi düşünüyorum da Kılıçdaroğlu, Hindistan bağımsızlığının büyük önderi Gandhi'yle nasıl mukayese edilebilir? Sömürgeciliğe karşı muhteşem bir direnişin öncülüğünü mü yapmış? Ülke çapında bir 'pasif direnme'yi mi örgütlemiş? Derin ve etkileyici bir yaşam felsefesinin savunmasını mı yapmış? Bir bilen varsa, söylesin lütfen!

Kimse darılmasın ama Kılıçdaroğlu, Gandhi'yle mukayese edilmek şöyle dursun, bende, düpedüz, sıradan bir bürokrat izlenimi bırakmıştır. Çehov'un hikâyelerindeki küçük memur tipi;- mesela, 'Memurun Ölümü'ndeki Çerviakov gibi! Yolsuzluk iddialarındaki ısrarı ve onu, sadece onu, mesele etmesi, bana hep Çerviakov'u hatırlatmıştır...

İstanbul halkı, Kılıçdaroğlu'nu hep kravatlı olarak gördü ve kravatı onda hiç yadırgamadı. Bir keresinde TV'de onu kravatsız gördüm ve görev başındaki standart memur giysili birini görmeye alışmış olduğum için de çok yadırgadım. Kravat, bizim geleneksel kültürümüzde, bürokrasinin simgesidir. Bürokrasinin, dolayısıyla medenileşmenin... Halk, kravata boşuna 'medeniyet yuları' dememiştir!

Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye genel başkan olması ihtimaline umut bağlayanlara şunu söylemeliyim: Çok yakışır! Evet, hem de çok! Bilinen bir hakikat: CHP, Türkiye'de bürokrasinin partisidir ve bu, kurulduğu günden beri hiç değişmemiştir. Dolayısıyla, CHP'nin başına, sabık (veya esbak) SSK Genel Müdürü'nden daha iyisi bulunamaz. Tencere, kapak meselesi! Bakınız, ben, Kadir Topbaş'ı da öteden beri sahici bulmamışımdır. Nedense, sanki 'remote control' cihazıyla uzaydan denetlenen bir kimlik gibi görünmüştür bana...

Bu seçimde en çok üzüldüğüm, Dr. Sinan Genim'in Kadıköy'de seçimi kaybetmesi oldu. 'Bunun böyle olacağı, Kadıköy'de AK Parti'nin kazanmasının mümkün olmadığı belliydi', diyenler çıkabilir. Haklı da olabilirler. Ama ben gene de Sinan'ın kaybetmesine üzüldüm. Hem onun adına hem de Kadıköylüler adına: Çünkü gerçek aydın kimliği, tecrübesi, açık zihinliliği ve bilgisiyle Kadıköy'ün ondan yararlanacağı çok şey vardı!

Yorumlar7

  • Cafer UÇA 16 yıl önce Şikayet Et
    seçimin özü. sn.Yazar laikçi dereken,laikliği nasıl anladıgınız tartışılır.Çünkü çok büyük oranda AKP ye oy verenler,Demokratik,laik,sosyal ve hukuk devleti özlemi ile sahip çıkıyoruz.Bizim laiklik tanınımız:İnsanların inanç özgürlüğü ve devletin de bunu teminat altına alması olarak görürüz.Bütün insanların inandıkları gibi yaşama hakkı oldugudur.Bu terim CHP de yok.Fark bu.Seçim sonuçları dikkatlice incelendiğinde,MHP,CHP ittifakını ve abartılı kriz tellalıgı ile dogu daki durum.İktidar partisi için tabiki dezavantaj.
    Cevapla
  • sedat albayrak 16 yıl önce Şikayet Et
    Gandi. Adam gandi ya niye itiraz ediyorsunuz. Koskoca eski SSK genel müdürü. İndiragandi....
    Cevapla
  • serpil yaşar 16 yıl önce Şikayet Et
    yatırım hesabı. malum medya tüm yatırımını kılıçtaroğlu na yapınca gandide yapılır mesihte umutları buna bağlı(boynu bükük gariban ama dürüst ikinci bülent ecevit falan)yutmayın bunları .istanbulu son yönetimlerindeki iski ;ergun ve feray göknelle hatırlıyoruz.köprünün altından çok sular aktı.çok şükürki gerçekleri gösteren bir medya daha var
    Cevapla
  • idris kalkan 16 yıl önce Şikayet Et
    Türkçe. Gandi ile benzerlikleri var bence. Tıpkı Mehmet Akif'in Bedir'i Çanakkale'ye benzemesi gibi abartmadır tabiki ama kimse Gandi gibi giyinip bütün Hindistan'ı yürür gibi yürümesini de beklemiyor. Bir de Modoratörlerden ricam Yorumcuların Türkçe yazılarına biraz dikkat etmeleri okuduğumdan bir şey anlamıyorum bazen :)
    Cevapla
  • yunus emre 16 yıl önce Şikayet Et
    medya. medyamız özellikle belli çevreye hitap edenler görüşlerini paylaştıkları adayı her gün manşetlere her akşam ekranlara çıkarıp idoolojilerini anlatma fırsatını verdiler. ben hiç birinin ağzından yapacakları ile ilgili bir proje duymadım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat