Birinci Büyük Meclisinde Millet Temsilcileri Nasıldı

  • GİRİŞ01.11.2023 08:13
  • GÜNCELLEME01.11.2023 08:13

Bu toprakları ve asırlardır üzerinde yaşayan milletimizi tanımak için halkımızın dini olan İslam’a aidiyet beslenmiyorsa bile düşman olmayı bırakmak gerekir.

Çok zor değildir. Nasıl Hıristiyanlara karşı saygılılar ise Müslüman halkımızın dinine karşı da saygılı davranacaklar. Hepsi bu! Korkmasınlar. İslam’da zorlama yoktur.

Milletimiz öylesine yüce bir ruha sahiptir ki, yıllardır dini-milli değer yargılarına küfreden, ihanet eden, hatta batırmak isteyen kimselere bile ekmek, su, aş vermekte ve toprağını işlemektedir. İnancı böyle emreder çünkü.

Geniş ve şimdiki dar coğrafyamızda, yüzyıllardır süregelen ayrılıkların tek sebebi, Müslüman milletimizi anlayamamak veya anlamamak için direnme yüzündendir.

Dışarıdan ve içeriden milletimize ve devletimize karşı yapılan hangi hücumların esas hedefi, milletimizin dini ve milli değer yargıları dışında başka bir sebeptir?

Darbelerin ve kalkışmaların bütünüyle birlikte, 28 Şubat ile millet iradesi sonucu işbaşına gelen Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın iktidarının engellenme tuzaklarına baktığımızda ki -halen sürmektedir- kimler, kimlere karşı mücadele etmektedir?

Şimdi bu çerçeveden Birinci Mecliste yer alan millet temsilcilerinin ekseriyetine bakalım ve Cumhuriyete giden yolda, kimler milli birliği sağlamış onu görelim.

Birinci Büyük Millet Meclisi’nin Meb’uslar listesinde en kalabalık sivil grup müftülerdir. Listede 21 müftü yer almaktadır. Onları müderrisler 15 kişi ile takip etmektedir. 2 ‘ulema’, 2 ‘kadı’, 2 din öğretmeni (ulûm-ı diniye hocası) yanında 2 kişi de ‘vaiz’ sıfatıyla yer almaktadır. Ayrıca listede 6 kişi ‘medrese mezunu’ olarak geçmektedir.

Birinci TBMM’de dini temsil bu unvan sahipleri ile sınırlı değildir. Ayrıca 7 Şeyh (en belli başlıları, Nakşi, Bektaşi, Mevlevi ve Bayramî olmak üzere) bu listede yer almaktadır.

Bu listeye dini kimlikleri ihmal edilmeyecek olan 4 aşiret reisini de ekleyebiliriz. TBMM tarafından yayınlanan ‘Türk Parlamento Tarihi’nde’ belirtildiğine göre, 1. Büyük Millet Meclisi’ni teşkil eden vekillerin 78 adedi medrese mezunudur.

Aynı kaynağa göre; üye defterine yeni seçilen ve Meb’usan Meclisi’nin kapatılması üzerine İstanbul’dan Ankara’ya gelen 88 kişiyle birlikte 437 kişi yazılmıştır.

Meclis’in milletvekili sayısı; katılmayanlar, ayrılanlar vb. sebeplerle tam olarak verilmemekte, 350 civarında vekil olduğu tahmin edilmektedir.

Büyük Millet Meclisi’nin bir reisi, (başkanı) bir ikinci başkanı, bir birinci başkanvekili ve bir de ikinci başkan vekili vardır.

Birinci başkan vekili, Mevlevi Şeyhi Çelebi Abdülhalim Efendi, ikinci başkanvekili bir Bektaşi Şeyhi olan Çelebi Cemaleddin Efendi’dir.

Bu durumda, üyelerin dörtte birden fazlasının dini kimlikli olduğu görülmektedir”. (Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş D. Mehmet Doğan)

Ezcümle:

İşte Cumhuriyete giden yolda millet adına vazife üstlenen liste. İşte bu ruhun hayal ettiği Türkiye!

YENİ AKİT

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat